Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ptali jste se lékaře: Jak bojovat s lupénkou?

27. října 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

Psoriáza, známá také jako lupénka, je chronické zánětlivé onemocnění organismu. Jaké možnosti léčby nabízí současná medicína? Jak se s lupénkou vyrovnat a kde hledat pomoc? Na vaše otázky v chatu odpovídal Doc. MUDr. Spyridon Gkalpakiotis, PhD, MBA.

online chat
Ovlivňuje průběh lupénky stres?(Katka)
Foto
Dobry den, bohuzel stres zhorsuje vsechny choroby vcetne lupenky
Jaká je pravděpodobnost, že nemoc podědí mé děti? (Milan Kaderka)
Foto
Pokud trpi jeden rodic lupenku pravdepodobnost je cca 10-30%, pokud trpi oba rodice pak riziko se zvysuje az na priblizne 50%
Dokáže laik rozpoznat lupénku? Jak se liší od jiných kožních onemocnění?(Jana K. )
Foto
Dobry den, lupenka ve vetsina pripadech vznika ve specifickych mist jako jsou lokte, kolena a kstice. Projevy byva cervene, vystouple a na povrchu jsou supiny
Dobrý den, rád bych se zeptal na vývoj lupenky. Když mám na těle několik ložisek různě po těle již delší dobu a nerozšiřují se, může dojít k objevu nových? děkuji(Kryštof)
Foto
Dobry den. Bohuzel vyvoji psoriazy je nepredvidatelny. Nemusi se objevit nove lozika a muze byt lupenka ve stejnem stavu nekolik let ale bohuzel muze se i zhorsit
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala, zda je nějak prokázáno, že lupénka souvísí s psychikou. Opravdu může stres onemocnění významně zhoršit? Předem Vám děkuji za odpověď.(Barbora)
Foto
Dobry den, bohuzel lupenka souvisi s psychikou. Stres muze lupenku zhorsit a taky stres muze byt prvni spoustec lupenky
dobrý den, dá se nějak léčit seboroická dermatitida, loupání kůže, červené fleky na tváři, lupy ve vlasech a v obočí? díky(LucieB)
Foto
Dobry den, urcite lze. Jsou jak volne prodejny pripravky v lekarne ktere mohou pomoct a u dermatologa muzete dostat predpis na leky ktere budou obsahovat kombinaci antimykotikem se slabym kortikoidem
Pane docente, došlo v poslední době k nějakému posunu v léčbě androgenní alopecie u mužů? Jakými prostředky tuto nemoc v současné době nejčastěji léčíte? Děkuji Vám.(Jarda)
Foto
Dobry den, pokud je androgenni alopecia u muzu rozsahlejsi lze krome lokalni terapie minoxidilem vyuzit i tabletovou formou s preparatem ktery snizuje hladinu dihydrotestosteronu. To muze nasadit jak dermatolog tak i androlog ale je potreba s pacientem probrat detalne vsechny prinosy a rizika teto hormonalni terapie.
Pěkný den, věk 56 let, lupénku mi diagnostikovali před několika lety. 3 roky jsem problém neměla, sama ustoupila. Nyní se mi objevila na chodidlech a lýtkách. Prosím, můžete mi poradit, čím mazat, nechci kortikoidové matičky ani léky. Děkuji Gápová(Gápová)
Foto
Dobry den, pokud nechce zadne leky pak muzete projevy jen promazavat aby nebyly zasupene, pripadne se poradit v lekarne - jsou k dispozici volne prodejne pripavky ktere mohou mirne zlepsit lupenku.
Dobrý den, mám lupenku střídavě už 57 let. Teď jsem na tom dobře, mám ji "pouze" ve vlasech. Ale opravdu po celé hlavě. Už jsem vyzkoušela všechny doporučené šampony. Bez výsledku. Můžete mi poradit ? Děkuji (J.Šustrová)
Foto
Dobry den. Bude potreba zrejme sahnout po neco ucinnejsiho nez jsou bezne dostupne sampony a to budou preparaty s obsahem derivatu vitaminu D v kombinaci s kortikoidem. Pokud je postizena temer cela hlava pak prichazi v uvahu fototerapie nebo lecba tabletami.
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat na přírodní léčbu lupenky hlavně ve vlasové části. (Asi nemůžete jmenovat přípravky nebo kosmetiku ?) V mládi jsem měla lupenku hlavně na obličeji a ve vlasech, občas nějaké místa na tělě, ale nyní(je mi 53 let) už jen ve vlasové části a nechci používat kortikosteroidy a podobné látky. Upravila jsem si stravu, vyřadila veškeré uzeniny, konzervy tzv. upravované potraviny, omezila kupované sladkosti. Většinou jím ovoce, zeleninu, obilniny, kvalitní maso...Samozřejmě se snažím používat kvalitní kosmetiku a šampony. Děkuji za odpověď a přeji krásný den(Šárka)
Foto
Dobry den, doporucuji se poradit v lekarne. Jsou volne prodejne pripravky ktere mohou pomoct ale ucinnejsi bude terapie na predpis od dermatologa.
Jaké jsou možnosti léčby během těhotenství? (Dana L.)
Foto
Lupenku v tehotenstvi lecime lokalni lecbou a pokud projevy jsou rozsahlejsi pak lecba prvni volby je fototerapie - lecba svetlem. Pokud fototerapie nefunguje, lze s opatrnosti pouzit i jednou variantu tabletove formy, pripadne biologickou lecbu
Dá se nemoc úplně vyléčit? Případně jaká je nejmodernější léčba dostupná v ČR? (P. Spurná)
Foto
Dobry den, lupenku vylecit nejde ale lze ji lecit tak aby nebyly zadne projevy na tele. Nejmodernejsi dostupna lecba v CR je biologicka lecba
Dobrý den s lupenkou bojuji od dvanácti let a nyní mě je pětašedesát let ,celé roky se léčím (radioterapie různé masti a pěny)připadá mě že je to čím dál horší hlavně ve vlasech je lék který by aspoň příznaky zmírnil děkuji Renata(Renata)
Foto
Dobry den, jsou novinky jak v lokalni terapie ale zejmena v te celkove terapie. Pokud nestaci lokalni lecba nebo fototerapie pak se nasazuji tablety a pokud je lupenka rozsahla a nestaci ani tablety, pak prichazi biologicka terapie
Dobrý den, když mají oba rodiče lupénku, jisté, že ji bude mít i naše dítě?(Eda)
Foto
Dobry den, urcite ne. Kdyz maji oba rodice lupenku je priblizne 50% sance, ze dite bude mit lupenku
Co mám dělat pokud nejsem spokojený se svým dermatologem? Jaké mám možnosti? (D.Osika)
Foto
Dobry den, muzete se obratit na jineho dermatologa na druhy nazor. Pokud mate tezsi lupenku,muzete se objednat i do centra pro biologicke terapie

Video se připravuje ...