Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zaostřeno na dásně: Netrapte se záněty a bolestí. Odborníci vám poradí, jak na to

Zánět dásní trápí mnohé z nás. Víme, jak s ním zatočit
8. srpna 2022 | 06:00

Problémy s dásněmi a s nimi spojené krvácení se vyskytuje u dospělých i dětí, přičemž mnozí krvácení dásní neřeší. To však může přerůst až v parodontitidu. Co to znamená a jak tomu předcházet?

Zánět dásní je ve většině případů způsobený bakteriemi v zubním plaku, tedy špatnou zubní hygienou. „Kromě bakterií mohou krvácení dásní způsobovat i viry či kvasinkové infekce,“ dodává  MDDr. Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky Splat. Pokud krvácení dásní podceníte, může to mít negativní vliv na celý organismus. „Zánět dásní se netýká pouze ústní dutiny. Bakterie v ústech produkují toxické látky, které putují dále krevním řečištěm a mají tak vliv na celý organismus,“ varuje zubní lékařka.

Zajímavost: Zánět dásní bývá častou příčinou zápachu z úst a je považován za předstupeň parodontitidy, která postihuje hlubší tkáně a může vést až ke ztrátě zubů.

Hrozí i v mladém věku

Jestliže krvácení dásní neřešíte, zanedbáváte zubní hygienu i preventivní prohlídky u zubaře a zubní hygienistky, může se stát, že zánět dásní přejde v parodontitidu, tedy zánětlivé onemocnění dásní. To může mít negativní vliv na stabilitu zubů. Během tohoto onemocnění dochází k úbytku kosti kolem zubu a velice snadno tak můžete přijít o zuby, a to dokonce v mladém věku. Z toho důvodu je velmi důležitá prevence, která spočívá v pečlivém čištění zubů a pravidelném odstraňování zubního kamene, což je vlastně krystalizovaný zubní plak. Tím vzniku parodontitidy účinně zabráníte.

Víte, jak pečovat o dětský chrup? 

Video se připravuje ...
Jak pečovat o dětský chrup? • VIDEO: Videohub

Zajímavost: Podíl dědičnosti na vzniku chronické parodontitidy je nízký. Dědí se pouze sklony k tomuto onemocnění, nikoli jeho vznik.

Zaměřte se na správné čištění

Léčba zánětu dásní spočívá v pečlivém odstraňování zubního plaku, tedy v pravidelném a důsledném provádění ústní hygieny. Jenže právě správná technika čištění ústní dutiny může být problém. Z toho důvodu je vhodné navštívit dentální hygienistku. „Návštěva dentální hygienistky je spojená s instruktáží o správném čištění zubů včetně používání mezizubních kartáčků, s profesionálním očištěním zubů a s pravidelným odstraňováním zubního kamene,“ uvádí Ing. Kateřina Králová, DiS., dentální hygienistka.

Zajímavost: Věděla jste, že dentální hygienistka může provádět i preventivní prohlídku chrupu a celé ústní dutiny? K zubnímu lékaři se tak můžete dostat až v momentě, kdy má hygienistka podezření, že máte zubní kaz nebo jiný problém.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: bla
Video se připravuje ...