Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Fenomén jménem bílkoviny: Opravdu zaženou hlad a v čem se jich skrývá nejvíc?

1. června 2022 | 06:00

Bez cukru. Bez mouky. Bez masa. Bez… Doplňte si sami. Extrémy nejsou tou správnou cestou. Ale zvýšit příjem bílkovin, to ano!

„Pokud nemusíte dodržovat konkrétní dietní doporučení ze zdravotních důvodů, je lepší se vydat raději cestou dlouhodobé udržitelnosti a jednoduše všeho užívat s mírou a rozumem, je to lepší než sázet na extrémy. Nedělte potraviny na dobré a špatné. Vždy jde o množství a celkovou skladbu vašeho jídelníčku,“ vysvětluje Adéla Tichá, nutriční specialistka Košík.cz.

Základ jídelníčku

V jídelníčku by měly být zastoupeny všechny živiny – tedy makroživiny v podobě bílkovin, tuků i sacharidů. Bílkoviny by měly zaujímat asi 20–30 % z celkového podílu živin, sacharidy asi 40–50 % a zbývající podíl patří tukům. Nezapomínejte ovšem na to, že tuky ze stravy se nerovnají množství tělesného tuku na vašem těle. Sehrávají ovšem zásadní roli pro správné fungování organismu. Uvedené poměry jsou orientační a mohou se lišit v závislosti na věku, aktivitě a zdravotních predispozicích. Určitou roli hraje také to, jak kvalitní živiny konzumujeme.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: bla
Video se připravuje ...