Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Omyly a chyby při hubnutí

28. února 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Jaké jsou nejčastější mýty a omyly při hubnutí? Na to jsme se zeptali výživového poradce Ing. Lukáše Vrány, který ve své praxi využívá redukční program The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan a má s výživou více než 12leté zkušenosti. 

Omyl č. 1: Jezte naposledy v 5 hodin

„Chápu, co je cílem této rady – snížit příjem o jedno jídlo denně (večeři). Možná i nemlsat po večeři. Pokud však máme vyvážený příjem energie, je úplně jedno, zda večeříme v 5, 6 nebo 7 hodin. Nadbytek energie je to, co se počítá. Řada sportovců má i druhou večeři a třeba i protein před spaním. Takže jezte, jak potřebujete, dbejte však na vyvážený celodenní příjem energie,“ radí Lukáš Vrána.

Autor: The 1:1 Diet

Omyl č. 2: Jezte každé dvě hodiny

Toto doporučení zaznívalo dříve, protože se to tak i všude učilo. „Realita je ale taková, že byste měli jíst tak, aby vám to vyhovovalo. Jinou tendenci k jídlu bude mít člověk na Low Carb stravě, jinou vegan a jinou člověk, který má naopak ve stravě více sacharidů,“ upozorňuje Lukáš Vrána. Není tedy nutné se do jídla nutit – jezte pestře, vyváženě, s dostatkem bílkovin a vlákniny, zamyslete se také nad příjmem mikronutrientů včetně O-3 mastných kyselin.

Omyl č. 3: Hladovím, tak hubnu

Sacharidy a tuky jsou makroživiny, které nám přinášejí energii – pokud jsou v deficitu, organismus si s ním snadno poradí mobilizací vlastních tukových zásob a glukoneogenezí v játrech. Toto ovšem neplatí o bílkovinách, které tvoří základní stavební materiál našeho těla. Jakmile jich budete mít nedostatek, tělo může jako zdroj energie začít používat i svoje vlastní tkáně. Výsledkem je pak úbytek svaloviny a následný pokles hodnoty BMR (bazální metabolismus = energetický výdaj organismu v klidu). Rychlost hubnutí se pak začne zpomalovat.

Omyl č. 4: Do ketózy se nedostanu, pokud konzumuji více než 50 g sacharidů denně

Ketóza je definována jako stav, kdy jsou tuky (zásobní nebo získané ze stravy) hlavním zdrojem energie. Platí tedy, že vše se odvíjí právě od individuálně stanoveného energetického výdeje – řada sportovců je tak vlastně v ketóze i při konzumaci 100, 200 i více gramů sacharidů. Pokud uvažujete o redukci hmotnosti, je vhodnější sledovat spíše adekvátní množství bílkovin a celkovou kalorickou hodnotu přijímané potravy. Pokud máte pochyby o svém zdravotním stavu, řešte situaci s někým, kdo se v dané problematice pohybuje. Řada chorob i léků přímo vylučuje intenzivnější formy ketózy.

Pokud chcete zhubnout, ale stále tápete, jak začít, pak doporučuji najít si poradce The 1:1 Diet, který bude vaším mentorem a pomůže vám se v celé problematice zorientovat. Připraví vám jídelníček na míru a naučí vás, jak se stravovat, zařadí pohybovou aktivitu, a to vše na míru vašim potřebám. Z mé praxe vyplývá, že hubnutí s poradcem má mnohem vyšší účinnost, než když hubne člověk sám.

Autor: The 1:1 Diet

Video se připravuje ...