Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Když vaše břicho odmítá mléko a pečivo

16. května 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Lepek nebo laktóza ve stravě mohou být pořádnými zákeřníky: pochutnání se během chvíle změní v utrpení. Pokud jde jen o potravinovou alergii, je pomoc jednoduchá. Poradíme vám, jak lépe trávit lepek i laktózu.

Pálení žáhy, náhlé bolesti břicha nebo hlavy, nadýmání nebo i závratě po jídle? Může za tím být lepek. A to, že vám možná chybí ty správné enzymy, které dokáží štěpit bílkoviny v lepku obsažené, a tělo má velký problém je strávit. Právě lepku se v naší stravě skrývá víc než byste čekali. Je totiž nejen v mouce (je v pšenici i v žitě, preference tmavého pečiva nepomůže), ale i tam, kde byste ho ani nečekali: funguje jako zahušťovadlo, pojivo nebo zdroj bílkovin, proto je i pivu, v polotovarech, cukrovinkách, uzeninách…

Potíže s lepkem si spojujeme s celiakií, ale může jít jen o potravinovou alergii. Není to totéž. U celiakie se první příznaky projeví až po 3-6 měsících pravidelné konzumace lepku, alergii na lepek ale pocítíte po jeho pozření do několika minut. Žáha pálí, břicho bolí, hlava se může rozskočit a točí se. Rychlou orientační diagnózu vám dá jednoduchý domácí test, kdy z kapičky krve během 10 minut snadno zjistíte, jak na tom s lepkem jste. Mgr. Pavla Horáková, lékárnice z odborné poradny největší lékárny na českém internetu Lékárna.cz, ale zdůrazňuje: „Testy jsou orientační, dávají první signál o problému. A celiakie je autoimunitní onemocnění, která patří do rukou lékaře!“

Strašák jménem „dieta bez lepku“

Asi nejčastějším rozhodnutím je obejít se bez lepku, prostě ho z jídelníčku vyřadit. Speciální potraviny jsou dneska běžně dostupné, dieta bez lepku už není takové tragédie jako dřív: vhodné potraviny seženete vcelku běžně, i když často nejsou právě „z levného kraje“. I tady pomůže Lékárna.cz, která kromě speciální mouky nyní nabízí i čerstvé bezlepkové pečivo. Nejvíc jde na dračku bezlepková Šumava chleba, ale taky makovky a bagetky. Pokud ale netrpíte celiakií, tak takhle tvrdí na sebe být nemusíte.

Autor:  PEARS HEALTH CYBER, s.r.o.

Když zlobí mléko i pečivo

V případě alergie si můžete pomoci relativně jednoduše sami. Například směs enzymů v 1 kapsli doplňku stravy Eat Enjoy Gluten uleví trávení tím, že doslova „rozstříhá” bílkoviny v lepku na neškodné části, které už nebudou dráždit vaše střeva. Platí ale jedno pravidlo: nejdřív posíláte do těla kapsli s enzymy a pak teprve jíte.

Tento britský inovativní přípravek má i „bratříčka“ Eat Enjoy Dairy, který zlepšuje trávení mléka a mléčných výrobků u lidí, které mají alergii na laktózu. Když tělo špatně snáší mléko a mléčné výrobky, jsou důsledky jejich požití stejně nepříjemné a stresující jako alergie na lepek: bolesti břicha a nadýmání, plynatost.

Kapsličky do kapsičky

Přípravky EatEnjoy jsou k dispozici v podobě kapslí, abyste se vám pohodlně vešly do tašky, kabelky, kapsy nebo peněženky. Budete je tak mít po ruce kdykoli a kdekoli. Důležité ale je, abyste si před užitím přípravků pečlivě přečetli příbalové informace a ujistili se, že jsou pro vás vhodné. Nebo se poradili s lékárníkem. Na www.lekarna.cz jsou vám lékárníci k dispozici pro jakékoli dotazy týkající se zdraví. Rádi poradí cestu ke zdraví, vyberou vhodné léčivé přípravky a přidají rady, které vám pomohou, abyste se cítili lépe. Nejčastější otázky týkající se potravinové intolerance sepsali do e-booku, který si můžete zdarma stáhnout zde a mít dobré a osvědčené rady kdykoli po ruce.

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Video se připravuje ...