Na úplném konci článku najdete správné odpovědi!
1) Obsahuje mléko konzervanty?
a) Obsahuje
b) Neobsahuje
2) Z kolika procent je Česká republika ve výrobě mléka soběstačná?
a) Z 80 %
b) Ze 100 %
c) Ze 130 %
3) Obsahuje trvanlivé mléko vitaminy a minerály?
a) Pouze vitaminy
b) Pouze minerály
c) Obsahuje obojí
4) Může se naředit mléko vodou, když je moc husté?
a) Ano
b) Ne
5) Delší trvanlivost u trvanlivého mléka je dosažena tepelným ošetřením a…
a) Aseptickým plněním
b) Přidáním konzervantů
c) Přidáním stabilizátorů
6) Je pití mléka zdravé?
a) Ano, věda prokázala prospěšnost pro jeho obsah proteinů a vápníku.
b) Ne, obsahuje růstové hormony.
1) B je správně. Trvanlivé mléko je 100% přírodní produkt bez konzervačních látek. Použití jakýchkoli konzervačních látek je tudíž při výrobě naprosto nepřípustné. Přesto si 74 % lidí myslí, že konzervanty trvanlivé mléko obsahuje.
2) C je správně. Jsme v něm soběstační ze 130 %, což je nejvíce ze všech doma produkovaných surovin a potravin.
3) C je správně. Mléko a mléčné výrobky jsou jedinečnou kombinací a významným zdrojem celé řady vitaminů a minerálních látek. Zejména vápník má zcela mimořádné a prakticky nezastupitelné postavení.
4) B je správně. Mléko se vodou neředí. Pokud by se ředilo, bylo by to zjištěno ihned na příjmu mléka v laboratoři a taková dodávka by nebyla puštěna ke zpracování.
5) A je správně. Dlouhá trvanlivost je zajištěna tepelným ošetřením a aseptickým plněním. To znamená, že plnící linky jsou plně automatizované a slouží k balení výrobků ve sterilním prostředí. Zajistí čerstvost mléka bez konzervace.
6) A je správně. Mléko je nezastupitelná potravina pro zdravý vývoj dětí. Věda prokázala prospěšnost mléka pro obsah proteinů a vápníku a dalších pro zdraví prospěšných látek. Na všechny procesy v mlékárně navíc dohlížejí pracovníci veterinární správy.