Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skřípání zubů - noční postrach! Jak se ho jednou provždy zbavit?

Skřípání zubů - noční postrach!
16. listopadu 2021 | 06:00

Nemusíte se stěhovat ze společné ložnice! Skřípající zuby vašeho partnera lze umlčet. Zvuky, které v noci vydává člověk skřípající zuby, si nezadají s chrápáním.

Lidé, kteří trpí touto poruchou, odborně zvanou bruxismus, totiž vytvářejí docela velký hluk. Mimovolně a zcela neúčelně provádějí žvýkací nebo i jiné netypické pohyby, při nichž se o sebe silně třou horní a dolní žvýkací plochy zubů. Tohle někteří lidé dělají jen v noci, jiní jen ve dne a další po celých 24 hodin. A pozor – pokud jen občas zatnete zuby, určitě si hned nepřisuzujte diagnózu. Studie potvrdily, že tohle dělá až 90 procent populace.

Video se připravuje ...
Testy osobnosti: Enneagram • VIDEO: Videohub

Botox oslabí svaly

Spouštěčem bruxismu mohou být stres, napětí, úzkosti nebo i špatná zubní protéza. Dlouhodobé skřípání může způsobit rychlejší opotřebení zubů i bolesti hlavy a čelisti. Pokud spíte v ložnici sami a nikdo vás v noci neslyší, jsou to právě zmíněné bolesti, které vás mohou na bruxismus upozornit. Když vás ráno bolí čelist, jsou citlivé dásně či jsou zuby senzitivní na chladné, může se jednat o příznaky toho, že v noci skřípete zuby či je zatínáte. Abyste si podezření ověřili, můžete zkusit nainstalovat si na mobilní telefon aplikace, které během spánku monitorují zvuky, jako je chrápání. Když je skřípání zubů velmi intenzivní, stomatolog může naordinovat speciální zubní dlahy – chrániče na zuby. To bývá leckomu nepříjemné. Na pomoc se proto používají i svalové relaxanty, třeba botulotoxin, využívaný jindy k omezení mimiky, a tím i tvorby vrásek.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: lac
Video se připravuje ...