Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak na komplikace spojené s letními aktivitami a sportem

10. června 2021 | 09:48
Prezentace klienta |

Léto je období, kdy se více věnujeme sportu, cestování, práci na zahrádce, grilování u ohně. S těmito aktivitami jsou neoddělitelně spjata  poranění jako odřeniny,  pořezání, popáleniny,  škrábance apod.  Rychlost hojení záleží zejména na  způsobu ošetření rány.

„Suchá“ cesta hojení,  tedy dezinfekce rány, následné ponechání zranění bez zakrytí, případně pouze přelepení např. rychloobvazem  často k úspěchu nevedou. Takto ošetřená rána se hojí tvorbou strupu, který vysychá, praská, svědí, svádí k  předčasnému odlupování. Stržení nebo prasknutí strupu způsobí následné krvácení a prodloužení hojení rány. Nekvalitní ošetření a prodloužené hojení také vede ke vzniku nehezké jizvy.

Specifické pro letní úrazy je také, že se úraz stane mimo domov, v horách na cyklostezce, venku na zahradě. V těchto případech je možnost okamžitého a  hlavně správného ošetření, tak aby se rána začala ideálně hned hojit a  nehrozila jí infekce, téměř k nezaplacení.

Autor: Hemacut

V první fázi hojení je třeba vyčistit ránu a odstranit poškozené buňky, k tomu slouží zánět. Na poškozené místo se stahují bílé krvinky, které pohlcují baktérie, rozpouští a odstraňují mrtvou tkáň, vznikají reaktivní sloučeniny kyslíku. Ty mají svoji nezastupitelnou pozitivní roli, nicméně, velmi snadno může dojít k jejich nadprodukci, která má následně velmi negativní vliv  na průběh hojení rány. Celý proces může být díky nim zpomalen nebo dokonce zastaven. Z těchto důvodů je velkým přínosem pro  pacienty nově vyvinuté  krytí ran ve spreji s obsahem polymeru TRISS, který okamžitě po aplikaci na ránu vytvoří tenký film, který chrání ránu před vstupem infekce z vnějšku a v prostředí nad ranou  vychytává reaktivní sloučeniny kyslíku, a  podporuje vlhké hojení rány. Za vývojem tohoto unikátního zdravotnického prostředku stojí zejména pracovníci Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR.

Jak již bylo řečeno, nejen v průběhu léta se  mnohé úrazy nám i našim dětem stávají v přírodě, mimo dosah lékaře nebo lékárny. Pro tyto případy je  pokročilý polymerní film jedinečným řešením. S jeho použitím si poradíte i uprostřed lesa, stačí ránu očistit od mechanických částeček, případně opláchnout vodou. Potom ji osušíme nebo necháme oschnout a  jedním nebo dvěma nástřiky aplikujeme sprej s TRISS polymerem.

Autor: Hemacut

Film, který na ráně vytvoří je suchý, takže se na něj nelepí nečistoty a  není nutné již ránu překrývat náplastí nebo gázou. Zůstává pružný a  díky své voděodolnosti chrání proti potu i vodě a další aplikace může být s odstupem až 24 hodin. Takže vy i vaše rodina můžete pokračovat v započaté aktivitě a dobrodružství.

Závěrem tedy poděkujme Ústavu makromolekulární chemie AV ČR, že díky jejich dlouholeté práci spatřil světlo světa zdravotnický prostředek, díky jehož účinkům si usnadníme ošetření rány jak v terénu, tak v domácnosti. Film, který na ráně vytvoří, reguluje zánětlivé procesy v ráně, tak aby zánět nepoškodil zdravou tkáň, udržuje vlhkost v ráně a působí jako bariéra proti znečištění i infekci. Jeho aplikace je velmi jednoduchá, bezdotyková  a pro rodiče je důležité, že  ani po nastříkání na čerstvou ránu nepálí.

Video se připravuje ...