Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nosíte kontaktní čočky? 4 důvody, proč v létě vsadit na jednodenní

14. června 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

Koupání v moři, opalovačka, venkovní sporty a samozřejmě cestování. Právě kvůli těmto aktivitám se celý rok těšíme na léto. A aby si je na maximum užili i lidé s dioptriemi, doporučují odborníci mít po ruce balení jednodenních kontaktních čoček. Ty vám v létě pomůžou zajistit pohodlí, lepší hygienu a snížit riziko infekce.

Pozor na mikroorganismy ve vodě

Kontaktní čočky mají tendenci nasávat a držet v sobě vlhkost. V takovém prostředí se rády množí bakterie. Jednodenní čočky riziko zavlečení infekce do oka snižují na minimum – ráno je nasadíte, večer vyhodíte. „Pokud používáte čočky vícedenní, je třeba věnovat péči o ně zvýšenou pozornost, zvláště pak mechanickému čištění. Při koupání v bazénech, řekách a rybnících je ale raději nepoužívejte vůbec,“ radí vedoucí optiky Lentiamo Jakub Odcházel. Pokud se chcete potápět, pak nejlépe s potápěčskými nebo plaveckými brýlemi, protože zejména při vyšší koncentraci soli vás mohou oči nepříjemně pálit.

Zdravotnický prostředek
Autor: Lentiamo

Tip: Jednodenní čočky MyDay daily disposable jsou díky modernímu materiálu velice pohodlné a mají dokonce ochranu proti UV záření. Ta poskytne ochranu rohovce. Čočky ale nechrání citlivou kůži kolem očí, nezapomínejte proto současně nosit i kvalitní sluneční brýle se 100% UV ochranou. Na Lentiamo.cz stojí balení 30 ks 559 Kč.

Alergeny mohou číhat v roztoku

V Česku trpí alergiemi asi třetina populace a to nejen na jaře, ale i v létě. „Z klinických studií vyplývá, že u nositelů jednodenních čoček je patrný nižší výskyt alergických příznaků, jako je zarudnutí očí, zamlžené vidění, pocit cizího tělíska v oku, atd. Pro alergiky jsou tedy jednodenní kontaktní čočky nejvhodnější. Nemusí se čistit, ráno se vybalí zcela nové a večer putují rovnou do koše. Na čočkách se tak nestihnou nahromadit nečistoty a nehrozí ani špatná manipulace při jejich čištění a uchování. Alergeny se k vašim čočkám totiž mohou dostat i z roztoku, což u jednodenních nehrozí,” vysvětluje Jakub Odcházel.

Autor: Lentiamo

Sportování s čočkami je bezpečnější

Ať už sportujete rekreačně nebo každý den, kontaktní čočky jsou praktické z mnoha důvodů: nepřekáží na nose, nedělají se na nich zaschlé mapy potu, který teče z čela, nezmenšují zorné pole, a kdyby náhodou došlo k nějakému karambolu, nevrazíte si střep do oka.

Na občasné sportování si vystačíte s čočkami, které nosíte běžně. Pokud trénujete několik hodin denně, hodí se pro vás lépe čočky jednodenní. Důvod je jednoduchý. Čočky dostávají při sportu zabrat, usazuje se na nich prach a pyl, a je proto lepší je po sportovním výkonu vyndat, aby čočka nedráždila rohovku nebo nezpůsobila zánět nebo jiné komplikace.

Ušetřete za zavazadlo

A jedna praktická rada navíc: Za každý kufr navíc se dnes u většiny aerolinek platí, a proto stále více lidí volí minimalistické cestování pouze s palubním zavazadlem. Do něj si ale můžete vzít pouze omezené množství tekutin. Jednodenní čočky jsou řešením, díky kterému se nebudete muset rozhodovat, zda si přibalit roztok nebo váš oblíbený parfém.

Video se připravuje ...