Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co přesně znamená datum spotřeby? Víme, jak dlouho trvá, než se jídlo opravdu zkazí

  • datum spotřeby
    11. června 2021 | 06:00

    Ne vždy se vyplatí řídit se datem spotřeby, které je uvedeno na obalu potraviny. Mnohé z nich jsou i po prošlém období v pořádku. Jak dlouho trvá, než se doopravdy zkazí? 

    Občas se to stane každé z nás. V ledničce nebo ve spíži na něco zapomeneme a pak je nám líto, že to musíme vyhodit. Nezoufejte, jen to, že potravinám vypršela trvanlivost, neznamená, že už jsou zdraví škodlivé. U některých platí, že poživatelné jsou ještě rok po uplynulém datu. Pojďme přijít věci na kloub a najít pravidlo, podle kterého poznáte, co můžete ještě sníst, a co naopak musíte vyhodit.

  • S plesnivými věcmi do odpadků

    Pokud na ovoci, chlebu, sýru, ale i jakékoli jiné potravině objevíte jen malou ťupku plísně, celou ji vyhoďte. Tady se opravdu nevyplatí plesnivý kousek jen odkrojit, jak to celá řada lidí dělá, a zbytek sníst. Jednorázové požití plesnivé potraviny vám může přinést „pouze“ zažívací potíže. Jestliže je ale budete konzumovat pravidelně, ohrozíte tím svá játra a ledviny a zadělat si můžete i na nádorová onemocnění.

  • Na maso pozor

    U masa buďte obzvlášť obezřetná. Oproti jiným výrobkům se kazí rychleji a hrozí u něho i riziko, že ho zkažené už přinesete z obchodu, a to i přes platné datum spotřeby. Proto maso i ryby vždy pečlivě kontrolujte. Zkažené maso mění barvu, obvykle ztmavne. Varovným signálem je i lepkavý povrch. Uzeniny bývají scvrklé nebo z nich teče tekutina. Nejspolehlivěji ale poznáte zkažené maso podle zápachu. Jakmile páchne, své místo má v popelnici.

  • Kdy datum spotřeby neplatí?

    Na tuto otázku je jednoduchá odpověď. Poté, co jste výrobek načala. I když je na balíčku šunky datum spotřeby 14 dní, měla byste ji zkonzumovat do druhého dne po otevření. Stejně tak maso. U mléčných produktů se hovoří o třech dnech.

  • Vajíčka do chladu

     

    Také vajíčka patří mezi potraviny, které po datu spotřeby nemusíte hned vyhodit. Pokud je skladujete v chladu, vydrží déle než běžných 28 dní od snesení. A víte, jak poznáte, že je vajíčko zkažené? Dáte ho do sklenice s vodou a čekáte, co udělá. Klesne ke dnu? Potom je ještě v pořádku. Když se ale nadnáší nebo přímo plave u hladiny, pak se s ním rozlučte.

  • Mléčné výrobky i po datu spotřeby

    Co naopak hned do koše házet nemusíte, jsou neotevřené mléčné výrobky, které mají datum spotřeby už za sebou. Ve většině případů totiž platí, že to pár dní prošlým jogurtům, mléku, tvarohu a dalším podobným potravinám vůbec nevadí. Uvedená doba, kdy lze tyto produkty bez problémů konzumovat, je většinou týden. Při správném skladování je ale můžete klidně sníst i po 14 dnech. Mléčné výrobky po prošlém datu jednoduše prohlédněte, očichejte a ochutnejte.

  • Jak dlouho vydrží potraviny po prošlém datu trvanlivosti?

     

    ROK – těstoviny, rýže, mouky, koření, cukr, med, káva, kakao, cukr, sůl, hořčice.

    PŮL ROKU – mražené ovoce a zelenina.

    DVA MĚSÍCE – ovesné vločky, müsli.

    MĚSÍC – olej, vajíčka, trvanlivé mléko, sušenky, oplatky.

    2 TÝDNY – tvrdý sýr, čokoláda.

    5 DNŮ – jogurt, balený krájený salám.

    2 DNY – balené pečivo, chléb, mléko.

  • Jaký je rozdíl mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí?

    • MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST  Datum minimální trvanlivosti se uvádí na potravinách, které jsou odolnější a pomaleji se kazí. Před jeho uplynutím je potravina v nejlepším a nejchutnějším stavu. Po jeho vypršení se ale pořád dá sníst. Doba, po jakou je možné jídlo spořádat i po tomto datu, se u jednotlivých potravin liší.

     

    • DATUM SPOTŘEBY  Uvádí se zpravidla na čerstvých potravinách a na takových, které se rychle kazí. Výrobce nám tím zaručuje jejich zdravotní nezávadnost. Po vypršení tohoto data se nesmí výrobky prodávat.

     

    • POTRAVINY, NA KTERÝCH SE NEUVÁDÍ ŽÁDNÉ DATUM  Čerstvá zelenina a ovoce, lihoviny, víno, pekařské výrobky, ocet nebo žvýkačky.

     

    Další zajímavé články naleznete v novém čísle Blesku pro ženy. Seženete ho na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE >>>  

     

     

     

     

     

     

     

     

Autor: Jindra Pelikánová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...