Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trápí vás lupy, mastné vlasy nebo jejich vypadávání? Tricholožka může vyřešit i dlouhodobé problémy!

30. září 2020 | 06:00

Vlasy dělají člověka, dalo by se říct v parafrázi na oblíbené úsloví. Pokud nejsou vaše vlasy v kondici, hodně se mastí, máte lupy nebo vysušené a roztřepené konečky, poznamená to i celkový vzhled. Proto mnoho žen trápí kvalita jejich vlasů. Šampony z drogerií plné ftalátů, parabenů, sulfátů a silikonů naší hřívě právě neprospívají. Řadu problémů přitom dokáže vyřešit trichologické vyšetření, které se zaměřuje na vlasy samotné i vlasovou pokožku.

Pokud jde o vlasy, nevyhrála jsem v genetické loterii. Jsou jemné, mají sklon se mastit a v délce pod ramena se začínají třepit. Byly doby, kdy jsem si je musela mít obden, někdy i každý den. Známá, jejíž syn je vyhlášený kadeřník a odborník na vlasy, mi doporučila trichologické vyšetření, tak jsem si řekla, že nemohu nic ztratit.

Měla jsem trošku strach, jestli se u odborníka nedozvím nějaké nepříjemné závěry, třeba že mi nadměrně vypadávají nebo mám extrémně zanesenou vlasovou pokožku. Moje obavy se rozplynuly hned, jak jsem zabředla do hovoru se sympatickou odbornicí na vasy, která mi vše polopaticky vysvětlila. Vyšetření nebylo nepříjemné. Poměrně rychle jsem se dozvěděla, že moje vlasová pokožka je v poměrně dobrém stavu a vlasy mi vypadávají úplně standardně. Jejich jemnost je daná geneticky, ale se správnou výživou a péčí bych jejich kvalitu mírně ovlivnit mohla.

Nechala jsem si tedy naordinovat kúru, kdy "zobu" dva doplňky stravy ráno a večer. Jednou týdně si před mytím vyčistím pokožku vlasovým peelingem, pak si vlasy dvakrát umyju speciálním šampónem, je důležité nechat ho chvíli působit, do konečků pak nanesu kondicionér, který nechám pracovat pět minut, a před fénováním si na pokožku nakapu ještě pár kapek vlasové vody.

Více prozradila v rozhovoru tricholožka Monika Ryjáčková z pražské kliniky Clinical Hair&Health.

Můžete na úvod představit trichologii jako obor?
Trichologie se zabývá jak vážnými problémy jako je padání vlasů zapříčiněné androgenetickou alopecií, seboroická dermatitida, lupénka ve vlasové pokožce, mastné vlasy jako následek usazování mazotoků ve vlasových folikulech, lupy a šupinatění vlasové pokožky, tak lehčími případy jako je suchá a dehydrovaná kůže i vlasy, slabé a jemné vlasy, poškozená struktura vlasu nebo vlasy roztřepené.

Kdo jsou vaši klienti?
Mezi klienty trichologické péče patří lidé všech věkových skupin, kteří řeší jakýkoliv z výše uvedených problémů nebo chtějí dopřát svým vlasům kvalitní péči a výživu. Častými návštěvníky naší kliniky jsou lidé po chemoterapiích, matky po porodu a během kojení, ženy v menopauze a jiní lidé, kterým v důsledku dlouhotrvajících vysokých stresů vlasy padají.

Je důležitější vnitřní (výživa, doplňky stravy) nebo vnější péče (kosmetika) o vlasy?
Důležité je obojí. Jedno nefunguje bez druhého. Proto při trichologickém vyšetření řešíme komplexní péči o vlasy, pokožku a celé tělo. Problém, který se projeví ve vlasech a lze jej řešit vnější péčí, může mít příčinu v nedostatečném příjmu živin a vitaminů. Naše práce spočívá v tom najít příčinu, ne jen řešit důsledky.

Jakou roli hraje genetika?
Genetika ovlivňuje nejen barvu a strukturu vlasu, ale i pevnost a objem, hustotu vlasů. Genetický kód měnit neumíme, naštěstí ale existuje cesta, jak vlasům pomoci. Např. epigenetická séra skvěle fungují – zlepšují biochemické vlastnosti buněk a vrací jim regenerační schopnosti. Naše vlasová péče obsahuje řadu s aktivními kmenovými buňkami rostlinného původu, která má anti-aging (proti šedivění), regenerační (proti padání) a antistresové účinky. Tyto produkty doporučujeme klientům s androgenetickou alopecií, po chemoterapiích nebo po porodu.

S kvalitou vlasů asi může také slušně zamávat stres.
Ano, stres má zásadní vliv na kvalitu a růst vlasů, stejně jako ovlivňuje stav pleti. Ta je pak více citlivá a více se tvoří akné. Stres aktivuje mazovou žlázu k větší produkci, ale není to hned viditelné. Nejdříve si klientka myslí, že jí nesedí šampon, protože se najednou vlasy více mastí. Přijde na řadu časté střídání vlasové péče, které dělá vlasovou pokožku a vlasy senzitivnějšími, takže se místo řešení mazu zamotává bludný kruh a kvalita vlasů se zhoršuje. V důsledku toho může dojít až k intenzivnímu padání.

Předpokládám, že přichází více žen než mužů?
Trichologickou péči sice vyhledávají častěji ženy, ale mužů chodí čím dál více – minimálně jeden se u nás objeví každý den.

Základ je tedy mít čistou pokožku hlavy?
Přesně tak. Zdravé vlasy budou růst pouze ze zdravé a čisté vlasové pokožky. Proto doporučujeme komplexní kúry, které obsahují většinou i peelingy a šampony určené přímo na pokožku hlavy. Dobré je také vybírat kvalitní stylingové přípravky, které mohou zanášet póry na pokožce hlavy a zhoršovat tak kvalitu vlasů.

Dokážete vyřešit nadměrné maštění vlasů i lupy? Jsou to nejčastější problémy?
Ano a ano. Jsou to velmi časté potíže, které způsobují další problémy, jakými je zhoršená kvalita a padání vlasů či jejich řídnutí. Trichologická péče má přímo řadu na lupy a mazotoky a výsledky jsou vidět velice rychle a jsou trvalé. Trichologickou mikrokamerou navíc dokážeme rozpoznat, zda jde o lupy suché nebo mastné. Každý typ lupů vyžaduje specifickou léčbu.

Jak důležitý je šampon? 
Obsahuje mycí složky, bez něj se mytí neobejde. Opět je však důležité určit správně typ vlasů a používat kvalitní a vhodné přípravky, ideálně bez zatěžující chemie. Pro krásné vlasy ale doporučuji i další produkty.

A co kondicionér a maska?
Šampon, kondicionér a maska jsou základem péče. Každý z nich má svou funkci. Vlas i pokožku hlavy nejprve umyjeme, kondicionérem uhladíme, uzavřeme a maskou vyživíme.

Můžete něco říct o peelingu?
Exfoliace (odstraňování odumřelých buněk) je velmi důležitá. Já peeling doporučuji všem, a to nejen na pokožku těla, obličeje ale i hlavy. Odstranit odumřelé kožní buňky, přebytečný maz a další nečistoty a styling je nutnost. Peeling je vlastně můj nejoblíbenější produkt.

Které vitamíny jsou klíčové pro zdravé vlasy?
Jako hlavní vidím železo a vitamin D, jejich nedostatek ovlivňuje fáze růstu vlasů. Choďte proto i na preventivní krevní testy, které odhalí tyto skryté příčiny padání a nedostatečné kvality vlasů.

Jaké doplňky stravy má smysl doplňovat uměle?
Já doporučuji vitamin D, Omega 3 a Omega 6, jód. To je takový základ, který se špatně doplňuje stravou. Dle daného problému pak při vyšetření vybíráme s klientkou vhodný komplex pro zdraví vlasů a pokožky. Důležitá jsou i probiotika – kvůli správnému vstřebávání živin.

Je zdravější si nechat vlasy uschnout, nebo je vyfénovat?
Jsem zastáncem fénování. Jednak vůli zdraví pokožky a také pak lépe drží tvar a objem.

Jak je máme zdravě vyfénovat?
Je dobré používat vlažnější vzduch, kvalitní styling, co nezatěžuje vlasy ani pokožku hlavy, a správný kartáč – nic kovového, elektrizujícího a podobně.

V dnešní době jsou oblíbené žehličky na vlasy a různé druhy kulem. Jak moc nám vlasy ničí?
Pokud jsme rozumní, nastavíme nižší teplotu a vlasy jsou v dobré kondici, pak ani tato úprava vlasy neničí.

Do jaké míry ničíme vlasy stylingem a přípravky jako lak a tužidlo?
Styling je pro výsledný dojem naprosto skvělý. Například já bez něj nemám objem. Doporučuji však kvalitní/profesionální značky, které neobsahují dráždivé složky. Doporučujeme třeba Kevin Murphy. Stylingová řada, kterou používají naše kadeřnice, je naopak pečující a vyživující. Chrání vlas před vnějšími vlivy a nezatěžuje pokožku hlavy.

Ubližujeme naším vlasům i utaženými culíky a nošením čepic?
Chce to držet se babské rady „všeho s mírou“. Když si uděláte culík, abyste se v klidu a bez vlasů najedla, o nic nejde. Ale nenoste ho pevně stažený 24 h denně. Co se týče čepic, tak ta může mít stejný efekt na hlavu jako rouška na obličej. U někoho se nestane nic a někomu se stav pokožky zhorší. Čepice nezpůsobí plešatění ani kožní nemoci, ale může počáteční problémy, které nejsou ještě moc vidět, umocnit a zhoršit je.

Dokážete léčit alopecii nebo předčasné plešatění u mužů?
Alopecie má spoustu druhů. Některé jsou řešitelné, některé bohužel ne. Plešatění u mužů lze zpomalit pomocí přírodních blokátorů DHT (dihydrotestosteronu,enzymu mužského pohlavního hormonu, který způsobuje vypadávání vlasů). Pokud je již stav vážnější, řešením je transplantace vlasů. V Clinical Hair&Health pracujeme jako jediní v ČR s robotickým systémem ARTAS.

Hraje v plešatění mužů roli čas? Když někde už dlouho nerostou vlasy, dokážete, aby zase rostly?
Při každém plešatění a všeobecně u zdravotních problémů hraje velmi důležitou roli čas. Zaléčením se dá plešatění předejít. Ať už se to týká mužů nebo žen.

Pokud k nám přijde někdo, kdo problém neřešil leta a chtěl by vlasy opět mít, máme dvě možnosti: příčesy hairtalk nebo transplantaci robotem ARTAS. Příčesy hairtalk jsou vyrobené z přírodních vlasů, jsou barvitelné, upravovatelné a k nerozeznání od vlastních.

Kdo tedy může podstoupit transplantaci?
Transplantaci pak můžeme nabídnout jen těm, kdo mají ještě své vlasy na zátylku, protože naše metoda je autotransplantační – odebereme jednotlivé vlasy ze zadní části hlavy a „přesadíme“ je tam, kam klient požaduje. Tím zaručujeme trvalost výsledku a naprosto přirozený vzhled, žádné nastřelování umělých vláken. Takže odpověď zní ano, dokážeme, aby vlasy zase rostly tam, kde už leta nerostou.

A co těhotné a kojící ženy nebo dámy v přechodu?
Padání vlasů po porodu je velmi častý důvod, proč nás klientky navštěvují. Sice je to přirozené kvůli hormonálním změnám, ale i tak klientkám doporučuji zařadit do péče vlasovou vodu, aby se padání co nejdříve vrátilo do normálu a hlavně, aby vlasy dorostly.

Řídnutí vlasů u žen po přechodu je celkem oříšek. Má opět hormonální příčinu. Nejlepší je prevence – řešit vlasy průběžně během všech životních fází. Stejně jako máme každá kosmetičku, která nám pomáhá řešit anti-aging, mějte i svého trichologa, který se vám bude starat o vlasy.

Jakými úspěchy se vaše trichologická klinika může pochlubit?
Otevřeli jsme již třetí pobočku v České republice Clinical Hair&Health (Praha, Brno, Plzeň), máme průměrně 300 nových klientů měsíčně na trichologické vyšetření a tisíce spokojených stávajících zákazníků. ARTAS je jediný robotický transplantační systém v ČR, máme za sebou více než 200 úspěšných zákroků. Viz robotickatransplantace.cz

Na kolik vyjde vyšetření u vás a kůra, která vyřeší problém?
Trichologické vyšetření stojí 500 Kč a následné kontroly jsou zdarma.

Záleží na aktuálním stavu – máme několik produktových řad, které se liší cenově. Základní péče na zvýšené padání vlasů se dá nakombinovat od 3 500 Kč.

Jak nákladná je transplantace vlasů a má smysl i u žen?
Transplantace vlasů řeší primárně mužské řídnutí vlasů. Proto jsou našimi klienty převážně muži. Cena zákroku začíná od 99 000 Kč. Ať přijde muž či žena, je nutná konzultace, abychom mohli posoudit, zda je klient vhodný pro zákrok. Následně naplánujeme rozsah zákroku pomocí 3D modelu – klient tak dopředu vidí, jak bude vypadat a na jakou částku jej zákrok vyjde.

STATISTIKY O VLASECH A JEJICH PROBLÉMECH

Ze statistických údajů víme, že do 30 let věku se cca 40 % mužů potýká s problémem řídnutí vlasů, přičemž se uvedená čísla týkají pouze řídnutí vlasů zapříčiněného androgenetickou alopecií.

Je potvrzené, že více než 20 % žen přijde o objem a hustotu svých vlasů do 40 let.

Okolo 70 let věku se přibližně 80 % evropské populace setkává s řídnutím, padáním a slábnutím vlasů, při současném průměrném věku dožití 82 let.

1,5–2 % lidí trápí závažnější onemocnění jako je ložisková či jizvící alopecie. Ty řadíme mezi vážná autoimunitní onemocnění, která se mohou zhoršovat, a přitom jsou řešitelná.

Lupy či seboroická dermatitida trápí až 50 % populace.

Autor: Hana Langrová
Video se připravuje ...