Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ptali jste se lékařky na chatu: Jak se vypořádat s inkontinencí

2. července 2020 | 10:00

Na našem chatu jste se minulý týden ptali MUDr. Svatavy Žalmanové z Centra ambulantní gynekologie a péče v Brně, jak si poradit s inkontinencí. Je možné inkontinenci nějakým způsobem předcházet? Jak její nástup eventuálně co nejvíce oddálit? I na tyto otázky v chatu paní doktorka odpovídala.

Otázka: Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se zeptat - inkontinence, která vzniká během těhotenství je napravitelná? Kdy po porodu je vhodné začít cvičit na pánevní dno? (Milada)

Odpověď: V průběhu těhotenství vlivem hormonů dochází k relaxaci svalů pánevního dna. Dále porodním dějem může dojít k traumatizaci svaloviny pánevního dna. Vhodným cvičením lze vše napravit. Hledejte návody na cvičení pánevního dna, např. Inkoforum má řadu doporučení. Pokud můžete, vyhledejte fyzioterapeuta. Cvičení pánevního dna obvykle zahajujeme hned po porodu asi týden, ale jemně. Po šestinedělí se do cvičení vrhněte s vervou!

Otázka: Dobrý den, paní doktorko, existuje nějaká prevence? Vím, že moje maminka s inkontinencí má občas problémy. Dá se to tomu nějak předcházet, například cvičením? Děkuji (Zuzana)

Odpověď: Dobrý den, prevenci jste vystihla - cvičení. Je důležité mít v pořádku hluboký stabilizační systém, správný dechový mechanismus a dobrý tonus svaloviny pánevního dna. Pomoc v tomto směru hledejte u fyzioterapeuta, který vám pomůže upravit vaše pohybové zvyklosti a doporučí vhodné cvičení. Je lépe postupovat individuálně - každé ženě na míru doporučit speciální cviky. Jinak obecná odpověď by mohla znít jednodušeji - dbejte o zdravý životní styl, prevenci nadváhy, vyhněte se nadměrné zátěži pánevního dna a svaly pánevního dna udržujte v dobré kondici.

Otázka: Dobrý den, chtěla jsem zeptat, jak dlouho a jak často doporučujete používat Venušiny kuličky, aby došlo k nějakému zlepšení? (Vlasta)

Odpověď: Venušiny kuličky se používají k posílení svaloviny pánevního dna. Je vhodné vybrat co nejmenší průměr kuliček a co nejtěžší váhu závažíčka. Po správném zavedení je možné 2x denně po dobu 20-ti minut s pomocí těchto pomůcek posilovat svaly pánevního dna.

Celý chat naleznete ZDE.

Autor: Reklama
Video se připravuje ...