Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Neléčené HPV viry mohou způsobit rakovinu. Rizikový je orální i anální sex, varuje gynekolog

„HPV virus může způsobit rakovinu jazyka, patrové mandle nebo hrtanu. Dokonce tento druh rakoviny je u mužů třikrát častější než u žen a příčinou infekce může být mimo jiné i orální sex,“ upozorňuje gynekolog Pavel Turčan.
25. listopadu 2019 | 13:04

Každý, kdo provozuje sex, se může nakazit lidskými papilomaviry, neboli HPV. Během svého života se s nimi setká 80 procent žen a 50 procent mužů. Přenáší se totiž kožním kontaktem. Nakažení to mnohdy nepoznají, protože se s viry imunitní systém vypořádá sám. Pokud ovšem zůstanou v těle dlouho, mohou přerůst až v rakovinu. Jak se mohou ženy a muži chránit, jak posílí imunitu a jestli je očkování účinné i pro starší jedince, kteří už se s virem mohli setkat, radí pro Blesk pro ženy gynekolog Pavel Turčan a laboratorní specialista Libor Staněk.

Rakovina čípku je Česku ročně diagnostikována 1100 až 1200 ženám a 400 na ni každý rok zemře. Jednou z nejohroženějších skupin z hlediska rizika přenosu HPV jsou osoby s promiskuitním chováním. S onemocněním se ale mohou setkat i dospívající dívky, které se sexem teprve začínají.

„Obecně lze říci, že papilomaviry jsou slizniční infekcí. Pokud tedy dojde ke kontaktu poševní sliznice dívky s partnerem, který je infikovaný, může dojít k přenosu nákazy. Záleží ale na mnoha faktorech, jako jsou stav slizniční imunity, celistvost krycí tkáně sliznice a podobně,” říká doktor Libor Staněk z laboratoře Synlab.

Méně se ví, že ohroženi jsou i muži. „HPV virus může způsobit rakovinu jazyka, patrové mandle nebo hrtanu. Dokonce tento druh rakoviny je u mužů třikrát častější než u žen a příčinou infekce může být mimo jiné i orální sex,“ upozorňuje gynekolog Pavel Turčan.

Očkování má smysl i v pozdějším věku

„Nejlepší prevencí je vakcinace proti HPV, nejlépe vakcínou s alespoň čtyřmi kmeny HPV virů. Ještě lepší je využít nejnovější

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Hana Langrová
Video se připravuje ...