Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 tipů, jak vyzrát na zubní kámen

27. listopadu 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Zubní kámen není jen pouhá kosmetická vada. Jeho nepříjemný drsný povrch lehce zachytává plak. Bakterie a toxiny obsažené v plaku mohou neustále ovlivňovat okolní prostředí a způsobit například zánět dásně, či dokonce vypadnutí zubu. Víte, jak se zubního kamene zbavit a jak mu předejít?

Zubní kámen začíná pouhým plakem

Zubní plak je bezbarvý až světle žlutý lepkavý povlak, který se denně tvoří na zubech. Jídlo i tekutiny, které denně konzumujete, se v ústní dutině mísí se slinami. Tak vznikají bakterie, které se shromažďují na okrajích dásní v místech, kde se setkávají se zuby.

Zubního plaku se zbavíte poměrně snadno – stačí si pečlivě vyčistit zuby. Ideální je používat také mezizubní kartáčky a další doplňky zubní hygieny, nejlepší práci ale odvede určitě elektrický kartáček. Nejen, že dosáhne více pohybů za minutu, než dokážete s klasickým manuálním kartáčkem. Moderní elektrický kartáček například pozná, které místo jste při čištění zubů vynechali, nebo vás upozorní, pokud na zuby příliš tlačíte.

Na problém si zaděláváte, pokud plak pravidelně neodstraňujete. Zubní kámen je totiž vlastně ztvrdlý zubní plak. Jakmile se plak začne ve vašich ústech hromadit, může mineralizovat, vytvářet skvrny, a především měnit se v zubní kámen. Plak, který mineralizuje, poznáte podle žlutého až hnědého zabarvení povlaku na zubech. Pokud včas nezasáhnete, pomůže vám zubní kámen efektivně odstranit až zubní lékař, popř. dentální hygienistka.

Autor: Shutterstock

Jak odstranit zubní kámen?

Přemýšlíte, jak se zbavit zubního kamene? Nezkoušejte vše, co se dočtete na internetu. „Babské rady“ na odstranění zubního kamene octem nebo kyselinou citronovou vám mohou spíše ublížit. Vaše zuby mohou po aplikaci vypadat bělejší. Nebude to však z důvodu čistějších zubů, ale spíše poleptané skloviny. Snaha o odstranění zubního kamene jedlou sodou či solí končí odřením dásní a poškozením zubů jejich mechanickým obroušením.  

Chraňte své zuby a dbejte na dostatečnou prevenci. Pokud budete zubní plak pravidelně odstraňovat, nemusíte se zubního kamene obávat. Opravdu čistých a zdravých zubů bez zubního kamene docílíte, pokud budete dodržovat následujících 5 tipů:

- Čistěte si pravidelně zuby. Zdravější ústa začínají správnými návyky na čištění, u pravidelného každodenního čištění to však nekončí. Pokud si nejste jisti, zda si zuby čistíte správně, navštivte zubní hygienistku, nebo si rovnou pořiďte elektrický kartáček.

- Používejte kvalitní kartáček. Používejte elektrický zubní kartáček a nezapomeňte ho každé 3 měsíce vyměnit za nový. Jakmile má kartáček ohnuté štětiny nebo proděláte infekční onemocnění, nebojte se ho vyměnit dříve. Široký výběr elektrických zubních kartáčků nabízí například Oral-B.

- Používejte mezizubní kartáček, zubní nit, ústní vodu. Použitím mezizubního kartáčku a zubní nitě čistíte prostor mezi zuby. Zbavujete se zbytků jídla, které se v nich mohou usadit a přispět k tvorbě zubního kamene či zubního kazu. Doplněním čištění ústní vodou chráníte ústa před hromaděním plaku, pomáhá také předcházet zánětu dásní.

- Jezte vyvážená jídla. Tvorbu plaku můžete omezit také tím, že si po konzumaci zákusků vyčistíte zuby.

- Pravidelně navštěvujte svého zubního lékaře. Choďte na pravidelné prohlídky ke svému zubaři či dentální hygienistce (ideálně jednou za půl roku) a požádejte o důkladné vyčištění zubů.

Video se připravuje ...