Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dáváte syrové brambory do ledničky? Tohle je důvod, proč už to nikdy neuděláte!

28. října 2018 | 06:00

Když koupíte zeleninu, samozřejmě chcete, aby vám vydržela co nejdéle čerstvá. Tak ji dáte do ledničky, kde je chladno. Je to chytré a dává to i smysl. A většinou je to i dobrý nápad. Bohužel to neplatí pro všechny druhy zeleniny. Například pro brambory. Proč? Protože to ohrožuje vaše zdraví!

Polil vás právě ledový pot a hrůzou vám vstávají vlasy na hlavě? No, pokud jste až dosud dávali koupené brambory přímo do ledničky, pak je váš strach na místě. Proč byste nikdy neměli dávat pytlík s bramborami do lednice? Bohužel jejich ukládání do chladničky může zvýšit riziko vzniku rakoviny – a mohou za to chemické reakce.

Jakmile totiž dáte neuvařené, právě koupené brambory do lednice, dojde automaticky ke zvýšení množství cukru v bramborách, což vede ke zvýšení hladiny akrylamidu. Akrylamid je chemikálie nacházející se ve škrobových potravinách a její množství se zvyšuje při smažení či pečení při vysokých teplotách. Na to přišli vědci poprvé až v roce 2002 a zjistili také, že vysoké hladiny této chemikálie zvyšují riziko vzniku rakoviny.

Bohužel, akrylamid je přirozená látka, kterou nelze jen tak odstranit, ovšem můžete její množství minimalizovat. A to právě tím, že neuvařené brambory budete dávat tam, kam patří. Tedy někam, kde je chladno (ale není to lednička) a sucho. Ideálně v nějakém papírovém nebo textilním pytlíku a na tmavé místo.

Vhodná teplota pro brambory je kolem 4 až 7 stupňů Celsia. Když je ale kupujete průběžně a vždycky je zkonzumujete do dvou týdnů, stačí jim teplota kolem 8 stupňů. Tím se snižuje při následné tepelné úpravě tvorba nebezpečného akrylamidu.

 

Jak může vzniknout rakovina prsu a jak probíhá léčba? Podívejte se na VIDEO:

 

Autor: aši
Video se připravuje ...