Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nová studie prokázala: I pouhá jedna sklenka vína denně může škodit!

14. října 2018 | 06:00

Čekala jsem, kdy to přijde. A je to tady. Katastrofa pro všechny ženy – a to nejen pro ty unavené a vystresované. Večer už si nebudeme moct beztrestně dát ani jednu jedinou sklenku vína! Přitom ještě nedávno se říkalo, že jedna je v pohodě, a že je dokonce zdravá! Teď přišli vědci s novým odhalením, které nám ono tekuté potěšení hodlá vzít. K čemu výzkumníci z washingtonské univerzity došli a co zjistili?

Nejnovější studie říká, že pro většinu z nás je už jedna jediná sklenka vína denně škodlivá. Pokud chceme být zdraví, pak bychom neměli týdně vypít více než tři sklenky vína! Jedna, nebo dokonce dvě sklenky vína čtyřikrát nebo vícekrát týdně  zvyšují podle odborníků riziko předčasné smrti o 20 procent ve srovnání s tím, když lidé vypijí maximálně jednu sklenku třikrát týdně!

Vedle předčasné smrti hrozí taky riziko vzniku rakoviny. A je prý fuk, kolik nám je. Všechna tahle rizika se týkají všech, bez rozdílu věku. Tým výzkumníků tvrdí, že i když se dříve konzumace vína doporučovala k prevenci tvorby krevních sraženin a k  snižování hladiny cukru v krvi, funguje to prý jen tehdy, když vypijete maximálně tři sklenky týdně nebo jste neměli v rodině žádná srdeční onemocnění.

Vědci testovali od roku 1997 do roku 2009 více než 360 tisíc osob ve věkovém rozmezí od 18 do 85 let. Zjistili, že ti, kteří konzumovali alkohol čtyřikrát a víckrát týdně, měli o 20 procent vyšší pravděpodobnost, že zemřou předčasně.

Otázka je, co na tento výzkum říkají obyvatelé Řecka, Sardinie nebo Itálie. Tam si všichni vedle středomořské stravy dopřávají pravidelně jednu nebo dvě skleničky červeného vína denně. A právě obyvatelé těchto „modrých zón“, tedy míst, kde je celosvětově nejnižší výskyt chronických onemocnění, jsou zdraví jako řípy.

A jak je to s kávou? Její konzumace má na zdraví pozitivní vliv. Podívejte se na VIDEO:

 

Autor: aši
Video se připravuje ...