Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pneumokoková onemocnění ohrožují nejenom děti, ale i seniory. Jak se proti nim chránit?

17. října 2018 | 06:00

Pneumokoková onemocnění jsou aktuálním tématem právě teď, na podzim. Často je řeší maminky, kterým je nabízena možnost nechat očkovat své děti u dětské lékařky v rámci nepovinného očkování. Věděla jste ale, že pneumokok je velmi rizikový i pro lidi starší 65 let?

16. října proběhl v pražském sídle neziskové organizace Život 90 druhý ročník akce „Pneumokok není pro starý“, tedy den očkování seniorů proti pneumokokovým onemocněním a chřipce. Lékaři z Nemocnice Na Bulovce proočkovali desítky seniorů proti pneumokokovým nákazám i proti chřipce. Možnosti nechat se očkovat využila i herečka Dana Syslová a televizní moderátor a hlasatel Alexander Hemala. Tím zároveň vyjádřili podporu tomuto projektu. Cílem projektu je upozornit na důležitost prevence – očkování proti onemocnění pneumokokovými infekcemi a chřipce u seniorské populace.

 

V loňském roce onemocnělo na invazivní pneumokokovou infekci 238 osob starších 65 let, 45 z nich nemoci podlehlo. „Druhým ročníkem akce „Pneumokok není pro starý“ pokračujeme ve snaze upozornit na fakt, že pneumokoková onemocnění jsou pro naše starší spoluobčany vysoce riziková. V některých případech mohou i ohrozit jejich život. Přitom existuje účinná prevence – očkování, které je navíc pro všechny nad 65 let zdarma. Je důležité, aby senioři o této možnosti věděli a aktivně se u svých lékařů o možnostech prevence informovali,“ říká Mgr. Jan Lorman, ředitel Života 90.

Stačí jedna dávka kdykoli během roku

Přestože je očkování významným preventivním opatřením proti pneumokokovým infekcím, proočkovanost v ČR se pohybuje na úrovni pouhých 3-4 %. „Vyšší výskyt pneumokokových infekcí je zaznamenáván od října do května. Ve stejném období probíhá obvykle chřipková sezóna. Nabízí se proto spojení prevence obou onemocnění a současné očkování proti pneumokokovým infekcím i proti chřipce,“ vysvětluje MUDr. Zarina Karimová, lékařka očkovacího centra Nemocnice na Bulovce, a dodává: „Samozřejmě je ale možné nechat se proti pneumokokům očkovat během celého roku, nezávisle na chřipkovém období. Vakcína proti pneumokokovým infekcím se aplikuje v jedné dávce bez nutnosti dalšího přeočkování.“

Pneumokokové onemocnění může být smrtelné

Pneumokokové infekce patří k častým bakteriálním infekcím u starších lidí. Přenášejí se kapénkovou infekcí a osidlují oblast nosohltanu. Někteří jedinci mohou bakterii pouze přenášet, aniž by u nich onemocnění propuklo. Pokud pneumokoky proniknou z nosohltanu do jiných míst v těle, mohou způsobit závažná onemocnění jako zánět mozkových blan (meningitida), zápal plic (pneumonie) nebo otravu krve (bakteriémie nebo sepse). Tato onemocnění mohou být smrtelná, nebo mohou zanechat trvalé následky. Z hlediska zdroje nákazy a přenosu infekce mohou být významným rizikovým faktorem (nosičem) děti.


Autor: (red)
Video se připravuje ...