Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lidí s alzheimerem přibývá, je potřeba speciální péče. Jak ji zajistit?

Jak zajistit, aby hlavní město mělo dostatečné kapacity pro potřebnou péči?
4. října 2018 | 12:00

Lidí s Alzheimerovou chorobou přibývá, což je jedním z důsledků prodlužujícího se věku. Bohužel, péče o takto nemocné je náročná, nemohou být sami a často není možná ani péče v rodině. Mezi nejpostiženější regiony, pokud jde o počty nemocných, patří hlavní město, které má přitom zcela neodpovídající kapacity pro péči o takto nemocné. 

Nemocných Alzheimerovou chorobou žije v Česku více než sto padesát tisíc, dvě třetiny z toho tvoří ženy. Nejvíce pacientů, přes dvacet tisíc, žije v Praze, následují Jihomoravský a Středočeský kraj. 

Nemoc je stále neléčitelná, i když od popisu jejích symptomů uplynulo už více než sto let. Ale zpomalit její průběh může například skládání puzzle, učení se cizím jazykům nebo hra na hudební nástroj. A také adekvátní péče, ať už zajištěná jak rodinou s využitím sociálních služeb, tak ve specializovaných zařízeních. 

"Lidé trpící alzheimerem potřebují specifickou péči i prostředí, aby mohli svou nemoc lépe zvládnout," říká pražská zastupitelka Alexandra Udženija (ODS), která považuje za naprosto nezbytné řešení výstavbu speciálních domovů zařízených právě pro tento typ péče. 

Za pravdu jí dávají i odborníci, podle nichž je skutečně velmi obtížné a někdy nemožné pečovat doma v rodinném kruhu o nemocné s pokročilou demencí. "Dnes seniory s tímto onemocněním přijímáme do standardních domovů pro seniory, ale to je pro ně neadekvátní prostředí a je to velmi obtížné i pro personál, který musí zvládnout péči o klienta a nemá na to podmínky," popsala běžnou praxi. 

Sama má se zajištěním tohoto typu péče zkušenost z druhého pražského obvodu, kde dosud působí jako místostarostka. Tamní Centrum sociálních služeb Prahy 2 nedávno získalo jako jediné pražské zařízení největší ocenění v oblasti pečovatelských služeb. Mimo jiné centrum pomáhá i v péči o postižené u nich doma nebo u příbuzných, aby se nedostávali do lůžkových zařízení zbytečně brzy. 

Nemocní už kolem padesátky

Alzheimerova choroba se netýká jen seniorů v pokročilém věku. Může se objevit, byť vzácně, už kolem padesátky, nebo dokonce ještě dříve. Tito nemocní obvykle končí na psychiatriích, což je pro ně naprosto špatně, jejich stav se tam zbytečně rychle zhoršuje. 

Pokud rodiny nechtějí, aby nemocný člověk skončil například v léčebně dlouhodobě nemocných, kde se stane ležákem, mohou využít privátní alzheimerovská centra, pobyt v nich však stojí desítky tisíc korun měsíčně. Speciální domovy zřizované městem by měly být levnější. 

Autor: red
Video se připravuje ...