Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Letos hrozí melanomy víc než jindy. V sobotu se můžete nechat vyšetřit

Takhle vypadal minulý vyšetřovací den na pražské Hlavní poště
7. září 2018 | 14:27

„Letošní léto stálo za to, začalo hodně brzy a sluníčko nenechalo prakticky nikoho doma. UV index se pohyboval převážně na úrovni „vysoký“, proto mělo UV záření větší šanci než jindy naši kůži pozlobit. Přijďte si nechat zkontrolovat, jestli na ní nenechalo trvalé následky,“ říká profesor Petr Arenberger, který je iniciátorem akce Stan proti melanomu. 

 

Letos uplynulo již dvanáct let od doby, kdy byl poprvé na Václavském náměstí postaven Stan proti melanomu. Tucet Stanů v Praze 1 se přesto nezměnilo v tuctovou záležitost. V letošním roce se tu nepořádá jen tradiční a úspěšná jarní akce, ale kůže obyvatel Prahy 1 i dalších návštěvníků se bude vyšetřovat i po prázdninách, a to hned v sobotu 8. září 2018 od 10 do 18 hodin ve dvoraně pražské Hlavní pošty v Jindřišské ulici.

„Letošní léto stálo za to, začalo hodně brzy a sluníčko nenechalo prakticky nikoho doma. UV index se pohyboval převážně na úrovni „vysoký“, proto mělo UV záření větší šanci než jindy naši kůži pozlobit. Přijďte si nechat zkontrolovat, jestli na ní nenechalo trvalé následky,“ říká profesor Petr Arenberger.

Ve Stanu proti melanomu na Hlavní poště budou zdarma vyšetřovat v šesti ordinacích spolupracovníci dermatovenerologa Petra Arenbergera i jím pozvaní experti ze zahraničí. Využívat budou ruční i digitální dermatoskopii, která umožňuje archivaci snímků a počítačovou analýzu vyšetřovaného kožního útvaru.

Podrobné informace o projektu jsou uvedeny na www.melanom.cz

Pacientům s nálezem na kůži bude zajištěna návaznost na odborné pracoviště, na které se vyšetřovaná osoba může obrátit. “My obyvatelé Prahy jsme kožní rakovinou podle informací Hygienické stanice hlavního města Prahy postiženi nejčastěji ze všech krajů, a proto se na vyšetřování Pražáků soustředíme s cílem zjistit, jak se letní paprsky podepsaly na naší kůži“ uvádí profesor Arenberger.

Kožní rakovina je nejčastějším nádorovým onemocněním v České republice. Ročně jí onemocní mezi 25 000 až 30 000 osob. Nejvíce jsou postiženy osoby ve věkové kategorii nad 60 let. Kampaň Stan proti melanomu odhalí ročně 150 až 200 kožních nádorů z toho 25 až 50 melanomů. Stan navštíví ročně 4000 až 5000 osob.

Co by vás mělo přivést do Stanu?

  • změna barvy nebo velikosti znaménka
  • černá, neodrůstající skvrna pod nehtem
  • vřídek, který se nehojí déle než 3 měsíce
  • nově vzniklé znaménko po 35. roku věku
  • větší množství pigmentových znamének (> 50)
  • dlouhodobé působení ultrafialového záření na kůži (venkovní pracovníci, bezdomovci…)

Autor: wall
Klíčová slova: melanom, rakovina, rakovina kůže
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...