Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Absolvovali jste operaci zad, ale přesto nepřišla úleva?

11. června 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Bolest zad po operaci, často i po opakovaných operacích, může vzniknout v důsledku tzv. syndromu selhání operační léčby páteře, označovaném odborně jako FBSS (failed back surgery syndrome). Tudíž ačkoliv absolvujete klasickou operaci páteře, která byla provedena technicky i anatomicky správně, i nadále trpíte bolestí nebo u vás dokonce vznikne bolest nová. 

Tento problém postihne až třetinu pacientů po operaci, přičemž nejčastější příčinou vzniku tohoto stavu je epidurální fibróza, tedy nadbytek vazivové tkáně v epidurálním prostoru, která způsobuje jeho zúžení, nebo dráždí či utlačuje nervový kořen. Řešení může poskytnout unikátní miniinvazivní výkon - epiduroskopie.

Autor: EuroPainClinics

Jak epiduroskopie probíhá?

Zákrok probíhá v lehké anestezii pod neustálou kontrolou rentgenu a vizuální kontrolou epidurálního prostoru. Pacientovi je nejprve do páteřního kanálu zavedena endoskopická kamera, následně je laserem šetrně odstraněna přebytečná tkáň, která tlakem způsobuje bolest,“ popisuje lékařský výkon MUDr. Róbert Tirpák, FIPP, vedoucí lékař Kliniky miniinvazivní a endoskopické léčby zad EuroPainClinics a jediný lékař s certifikací FIPP v České republice.  Doba zákroku se pohybuje v rozmezí od 20 do 60 minut a po následných cca 2 hodinách v klidu na lůžku může pacient odejít domů.

Autor: EuroPainClinics

V čem je pro pacienty výhoda epiduroskopie?

„Výhodou epiduroskopie je její dvojí efekt – diagnostický a prakticky ihned léčebný. Výkon se provádí zejména u pacientů, jimž konzervativní terapie jako např. rehabilitace, fyzioterapie či farmakoterapie nepřináší úlevu, nebo již bolest nechtějí dále snášet,“ uvádí MUDr. Róbert Tirpák, FIPP.  I když tento typ léčby za pomoci inovativních miniinvazivních a endoskopických výkonů, mezi které epiduroskopie patří, není vhodný pro každého pacienta a ne každý pacient bude pociťovat stejnou úlevu, přináší oproti konvenční léčbě řadu benefitů: nižší riziko poškození nervů, menší tvorbu epidurální fibrózy, menší výskyt infekcí, menší chirurgický řez a chirurgické trauma, rychlejší rekonvalescenci a návrat ke každodenním činnostem.

Autor: EuroPainClinics

Pokud si myslíte, že se tento zdravotní problém týká i vás, objednejte se nebo využijte možnost e-konzultací zdarma na www.europainclinics.cz. 

Video se připravuje ...