Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Účinná péče o záda? Ta dlouhodobá!

17. listopadu 2017 | 00:00
Prezentace klienta |

Bolesti zad se nevyhnou nikomu. Neznamenají ale nemoc, jsou příznakem, že někde došlo k poškození, ať už jednoho nebo více meziobratlových svalů, kloubů, či vazů. Problémy s bolestí zad jsou ve spoustě případů výsledkem špatné péče, proto bychom se o ně měli poctivě, a hlavně dlouhodobě starat.

5 zásad pro zdravá záda

1)     Prevence na prvním místě

Péči o záda se věnujte důkladně, žádné odbývání. Změnou přístupu prospějete nejen sobě, ale i svému tělu. Začněte nácvikem správného držení těla, správný postoj má totiž vliv na pohybový aparát – zatížení kloubů je rovnoměrně rozložené, a svaly, které je obklopují, jsou v rovnováze. Zkuste se dostat do dobré kondice a poctivě ji udržovat, docílíte tak vytvoření pevného korzetu kolem páteře. Nejlepší prevencí a zároveň léčbou je systematické posilování svalů, které mají největší tendenci k ochabování, např. hýžďové či mezilopatkové. Pokud se nechcete potit v posilovně na běžeckém pásu, zkuste třeba nenáročnou jízdu na kole, jógu, cvičení na gymnastickém míči nebo si zajděte na dlouhou procházku. Nezapomeňte si pořídit kvalitní rošt, matraci i správný polštář, důležitá je i volba židle u pracovního stolu.

E knížka ke stažení zdarma

Léčba bolesti zad? Aspoň 3 měsíce! 
Trápí vás občasné bolesti zad? Bolí vás za krkem, máte ztuhlé svalstvo, píchá vás v kříži...?  Bolest zad nezmizí hned, chce to trpělivost a především důslednost v péči o své zdraví. 
Přijměte proto naši 90 denní výzvu pro zdravá záda a každý den udělejte krůček k lepšímu zdraví a celkovému zlepšení vaší kondice! S naším podrobným průvodcem, který vás povede krok za krokem, budete přesně vědět jak na to, změníte své každodenní špatné návyky a naučíte se jak s bolestí nejen bojovat, ale především jak jí předcházet tak, aby se už nikdy nevrátila. 
90 denní výzvu pro zdravá záda stahujte zdarma zde.

2)     Léčba bolesti zad

Klíčem k léčbě je porozumění příčině bolesti, se kterou se potýkáme, jedině tak budeme schopni aplikovat správnou léčbu. Nikdy bolest neignorujte, je signálem, že děláte něco špatně a v podstatě voláním o pomoc. Bolesti zad se dělí, bez ohledu na místo, na akutní a chronické – podle toho, jak dlouhou dobu bolest trvá. Akutní bolest je krátkodobější a potrápí vás několik hodin, výjimečně až pár týdnů, a léčí se relativně snadno – musíte “pouze” odstranit příčinu. Důležitá je úlevová poloha, aplikace teplého a suchého obkladu na bolestivé místo. Snažte se i přes bolesti zůstat v pohybu, užitečnými jsou proto jednorázově léky proti bolesti, občas ale ani ty ale nestačí a poradí až lékař. Po odeznění bolesti by měla následovat rehabilitační léčba.

Autor: WöRWAG PHARMA GmbH & Co.KG

3)     Starejte se o záda důkladně

V dnešní době máme tendenci se s ničím nezdržovat, vše chceme rychle, nejlépe hned. Vzít si lék proti bolesti je samozřejmě jednodušší než změnit svůj přístup, začít pravidelně sportovat, změnit způsob sezení a pracovat na držení těla. Výsledky ale nebudou stát za to, příčiny bolesti se vyplatí řešit systematicky, protože jen tento přístup přinese kýžený, a hlavně dlouhodobý efekt. Prevence bolesti zad je samozřejmě důležitá, záda ale mohou bolet jí navzdory, a proto je důležité jim ulevit a také obecně zvýšit práh bolesti. To krátkodobě zvládnou analgetika, z dlouhodobějšího hlediska se ale vyplatí věnovat i zlepšení regenerace přetížených svalů a utlačených nervových struktur. K tomu slouží vitaminy skupiny B a především vzácné trio B1, B6 a B12, které přináší možnost rychlejšího účinku analgetik a tím i celkové zkrácení léčby. Dávky vitaminů musí být vysoké, léčebné a hlavně pravidelné. Pro dosažení potřebného efektu, je nutné užívat tyto vitaminy ve vysokých dávkách – vitamin B1 a B6 v denní dávce 120–270 mg a vitamin B12 v dávce do 1 mg.

4)     Vyberte ty správné

Je důležité, abyste rozlišovali mezi výživovými doplňky a léky. Léky obsahují vysoké, výrobcem garantované, a tedy léčivé dávky vitaminů, zatímco u výživových doplňků je dávka vitaminů B mnohonásobně nižší, a proto nemají léčivý účinek. Ideální trojkombinaci vitaminu B1, B6 a B12, najdete v léku Milgamma®N cps, jenž zlepšuje výživu nervů i svalů. Regenerace poškozených nervových vláken je dlouhodobý proces, který by měl trvat alespoň tři měsíce, jelikož správně vyživované nervové buňky umožňují lepší hojení, jsou silnější a schopné déle odolávat poškození a vzniku bolesti. Tak vydržte.

Lék na vnitřní použití. Pozorně si přečtěte příbalovou informaci. O použití léku se poraďte s lékařem nebo lékárníkem.
Autor: WöRWAG PHARMA GmbH & Co.KG

5)     Udržujte hladinku „béčka“ v těle

Komplex vitaminů B je tak pro činnost organismu nesmírně důležitý a jeho nedostatek může mít různé projevy. Na zvýšený přísun „béčka“ bychom si měli dát pozor především při stresu, nesprávné a nevyvážené stravě a při určitých specifických chorobách. První příznaky nedostatku vitaminu B se však neprojeví hned a už vůbec ne jednoznačně, například konkrétní bolestí nebo ochrnutím svalu. Počáteční příznaky mohou vypadat i celkem nenápadně a projevit se mohou jako únava, malátnost nebo bolesti svalů.

Pro více informací navštivte www.bezbolestizad.cz

Video se připravuje ...