Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poradna: Jak se rychle zbavit vlhkosti a plísní v domě?

8. listopadu 2017 | 06:00
Prezentace klienta |

Nadměrná vlhkost v domácnostech či na chatách a chalupách je v poslední době narůstajícím problémem. Často se můžeme setkat s prvními příznaky, jako jsou orosená okna či zrcadla a zatuchlý vzduch. Bohužel dlouhodobá nadměrná vlhkost vede k rozvoji plísní a roztočů, jenž mohou způsobit škody na majetku a ohrozit naše zdraví. 

Jak se těmto nezvaným nájezdníkům do našich domovů bránit? Řešením jsou pohlcovače vlhkosti. A že si nevíte rady s výběrem toho správného pomocníka pro vaši domácnost? Na co si dát pozor a jaký produkt pro vás bude nejvhodnější, se můžete zeptat brand manažerky značky Ceresit, Simony Kissové. Na vaše dotazy odpovídala dne 10.11.

 

online chat
Dobry den, jakmile zacne byt venku vetsi zima, rosi se nam plastova okna. V krajich na gume se pak tvori plisen, kterou musim stale otirat. Je nejaky zpusob krome vetrani, jak roseni predchazet? Dekuji(Hanicka 2)
Foto
Dobrý den, Hanko, tento jev je velmi častý a potkávám se s ním v mnoha domácnostech. Doporučuji na každé okno umístit pohlcovač vlhkosti Ceresit Aero. Pohlcuje vlhkost z okolí v 360 stupňovém úhlu z každé strany – tj. kolem dokola a tím zlepšuje výsledek. Rosení oken se viditelně sníží již po pár dnech. Samozřejmě je potřebné dodržovat pár pravidel, které ovlivňují tvorbu vlhkosti v domácnostech. Ideální je častější nárazové větrání, například jednou za hodinku na deset minut vyvětrat pokoj s okny dokořán. Ideálně vytvořit průvan, aby vytáhl vlhkost ven.
Dobry den,koupili jsme Ceresit pohlcovac vlhkosti na 50 m2,mame jej asi 14 dni a je tam druha tableta,nadobka je skoro plna.Vyplati se kupovat kazdy mesic cca 4 tablety nebo je lepsi drazsi a vetsi polhcovac na elektrinu? Dekuji(Ver.Staubertova)
Foto
Dobrý den, do tak velké místnosti bych použila více pohlcovačů. Cca dva, které umístíte na různá místa. Elektrický pohlcovač je také řešení, ale nemyslím, že cenově srovnatelné. Z dlouhodobého hlediska doporučuji tabletový pohlcovač.
Dobrý den, je přípravek nějak limitován metry čtverečními? Musí být místnost uzavřená? Jak to vlastně celé funguje?(Martina Pešková)
Foto
Dobrý den, paní Pešková, jsou dva typy pohlcovačů, Ceresit AERO 360° je vhodný do místností 20 m2 a ten menší Ceresit Micro/Pearl je ideální do menších místností do 10 m2. Pohlcovače a náhradní tablety fungují jako jeden ucelený systém. Tento systém Aero 306o je postavený na fyzikálním principu: čím větší je kontakt tablety se vzduchem, tím větší je její absorpční účinek. Aerodynamický tvar přístroje má unikátní 360° vzdušný otvor na proudění vzduchu, který umožnuje cirkulaci vzduchu kolem a skrz tabletu.
Dobrý den, nedávno jsem se přestěhovala do bytu, kde mám každé ráno orosená okna. Nashromážděná vlhkost mi pak stéká přes parapet a dělá mapy na zdi. Přestože topím i větrám. Nic nepomáhá. Byl by některý produkt z vaší nabídky vhodný a jak jej správně používat? Jakou má životnost? Děkuji(Jarmila B.)
Foto
Dobrý den, Jarmilo, tento problém je velmi častý, sama jsem se s tím v minulosti setkávala u nás doma, hlavně na podzim a v zimě, kdy jsme méně větrali, aby nám neutíkalo teplo oknem. Na každé okno jsem umístila pohlcovač vlhkosti Aero, ten pohlcuje vlhkost z okolí 360o z každé strany a na oknech se rosení viditelně snížilo již po pár dnech. Samozřejmě je důležité dodržovat pár pravidel. Častější větrání, například jednou za hodinu na 10 minutek vyvětrat pokoj dokořán. Při vaření používat digestoř a pokličky na hrnce, po sprchování místnost neuzavírat, ale naopak dokořán vyvětrat.
Dobrý den, prosím vyřeší tento problém častější větrání? Děkuju(Markéta)
Foto
Dobrý den, Markéto, větrání je klíčové, aby v bytě nebyla vysoká vlhkost. Doporučené větrání je 1 x za hodinu, po dobu 10-15 minut, okno otevřené dokořán. Mikroventilace nedostačuje.
Dobrý den, máme doma plastová okna. V zimě máme každé ráno okna úplně orosená, voda stéká až na parapety. Pomůže tomuto pohlcovač vlhkosti nebo holt musíme větrat i přes noc? Děkuji(Katka)
Foto
Dobrý den, větrání je důležité, ale přes noc je to v závislosti na ročním období. V období zimy se na plastových oknech, které nepropouští žádné teplo a vzduch, se často objevují kapky vody – rosení. Vhodné je umístit pohlcovač vlhkosti přímo na parapet, protože stáhne nadměrnou vlhkost, a ta se pak nebude na oknech srážet. Nejdříve bude rosení menší, až úplně vymizí. Nebojte se umístit pohlcovač i pod každé okno, protože s ním budou okna suchá.
jak fungují pohlcovače vzduchu? To ty škodliviny shromažďují v sobě? není to nebezpečné? Jak často se musí měnit filtr(martina)
Foto
Zdravím, systém Aero 360o funguje na fyzikálním principu – čím větší je kontakt tablety se vzduchem, tím větší je její absorpční účinek. Aerodynamický tvar přístroje má unikátní 360o vzdušný otvor na proudění vzduchu, který tak umožňuje cirkulaci vzduchu kolem a skrz tabletu. Ultra absorpční tablety mají členitý tvar, díky kterému je kontaktní plocha tablety se vzduchem větší, čímž zvyšuje účinnost pohlcování. To vede k nárůstu účinnosti o 40%. . Pohlcovač nemá filtr. Funguje na bázi tablet, které se po spotřebování jen vymění za nové. Tableta vydrží přibližně 1-2 měsíce v závislosti míře vlhkosti a velikosti místnosti.
Paní Kissová, lze ovlivnit vlhkost v bytě pomocí pokojových rostlin? Mám v ložnici velkou kytku a ráda bych věděla, zda tento fakt může souviset s náhlým rosením oken. děkuji(Marta Nováková)
Foto
Dobrý den, paní Nováková, bohužel, všechny rostliny nám kromě kyslíku produkují i vlhkost. Je velice příjemné přijít do místnosti, kde je množství rostlin a připadáme si tam jako na rozkvetlé louce, ale ve skleníku se úplně žít nedá. Doporučuji květinu nahradit nějakou menší, nebo na co nejteplejší místo, kde případná vlhkost co nejrychleji uschne. Pochopitelně je třeba brát v potaz nároky rostliny.
hezký den, v koupelně se nám neustále tvoří plísně. Bohužel koupelna je bez oken, jak tento problém řešit? děkuji(jiřka)
Foto
Zdravím Vás, plísně vznikají na místech, kde je vysoká vzdušná vlhkost a teplota podkladu od 14-18 stupňů Celsia. Koupelna je nejvlhčí místnost v domácnosti, a proto je nejčastější výskyt plísní právě zde. Proto doporučuji používat po sprchování ohřívač vzduchu. Můžete jej zapnout na několik minut, nebo zkusit vyloučit tu druhou uvedenou podmínku, tj. snížit vlhkost vzduchu. Zkuste do rohu umístit pohlcovač vlhkosti např. Ceresit Micro/Perl, který má malé rozměry, ale dost velkou účinnost pro koupelnu.
Dobrý den, na vlhkost používám již několik let v naší staré koupelně Ceresit. A fakt mi plíseň zmizela a nevrací se. Chci se ale zeptat. Slyšela jsem, že je nějaký Ceresit dokonce s vůní? Je to pravda? Jaké ty vůně jsou? Líbilo by se mi, když by mi koupelna ještě voněla. (Markéta)
Foto
Dobrý den, Markéto, jsme moc rádi, že Vám pohlcovač pomohl a nadále pomáhá. Náhradní tablety jsou dostupné ve třech různých vůních – relaxační levandule, energické ovoce a pohodová vanilka. Jestli se nebudete moci rozhodnout, kterou vůni zkusíte jako první, již brzy bude na trhu míchané balení, kde bude 1 tableta těchto třech vůní. Balení bude dostupné již tuto zimu.
Vlhko a plísně řešíme už pár let na chatě. Používáme ten odvlhčovač Ceresit. Vždycky je tam vysrážená voda, takže jí vylijeme. Ale pořád je to po zimě takové zatuchlé. Není něco, co by tu zatuchlost zlikvidovalo?(Radka)
Foto
Dobrý den, zatuchlý vzduch je vlastně nepříjemný zápach ze zvlhlých stěn, nábytku, případně textilií, které se nachází na chatě. Mohlo by pomoct používat právě parfémované tablety do pohlcovačů vlhkosti, které kromě pohlcování vlhkosti i provoní vzduch. Tento proces bude trvat déle, možná celou sezónu, než zatuchlina vyprchá. V nabídce jsou tři různé vůně – levandule, ovoce a vanilka. Do šatníků nebo na osušky a ručníky doporučuji použít absorpční sáčky, které odstraní a pohltí tento zatuchlý vzduch.
Dobrý den, máme problém v koupelně. I když po sprchování pustíme větrání, v rohu pod vanou se mi opakovaně vyskytuje plíseň. Chtěla bych se jí úplně zbavit, ale nepomáhají ani žádné spreje. Vždycky se toho zbavím na chvilku a za měsíc je tam zas. Poradíte mi, prosím?(Terka)
Foto
Dobrý den Terko, plísně vznikají na místech, kde je vysoká vzdušná vlhkost a teplota podkladu od 14 – 18 stupňů Celsia. Proto doporučuji používat po sprchování ohřívač vzduchu. Můžete jej zapnout na několik minut, nebo zkusit vyloučit tu druhou uvedenou podmínku, tj. snížit vlhkost vzduchu. Zkuste do rohu umístit pohlcovač vlhkosti např. Ceresit Micro/Perl, který má malé rozměry, ale dost velkou účinnost pro koupelnu.
V ložnici se nám často přes noc rosí okna. Čím je to způsobené? Jak se toho zbavím? (děkuji Karolína)
Foto
Lidské tělo produkuje nemalé množství vody. Dýcháním a pocením se při běžné činnosti voda z našeho těla odpařuje. Toto platí i při spánku. Doporučuji umístit do ložnice pohlcovač vlhkosti, ideálně s příjemnou vůní z řady aromaterapie, která působí prostřednictvím éterických olejů blahodárně.
Také se nám rosí okna, hlavně v kuchyni, i když používáme digestoř. Může to být nebezpečné? Předem děkuji za odpověď.(Marketa Svobodová)
Foto
Dobrý den, vařením se tvoří velké množství vodní páry. Je ideální používání pokliček a také intenzivnější větrání. Navíc můžete vyzkoušet nainstalovat na parapet v kuchyni pohlcovač vlhkosti. Vlhkost se sráží ve spodní části nádoby, odkud ji pak můžete vylít do toalety. Doporučuji udržovat optimální hladinu vlhkosti v domácnosti, která se pohybuje v rozpětí 45 – 60%, abyste se vyhnuli možným negativním důsledkům, jako např. odlepování se tapet, vlhnutí stěn, opadávání omítky, zatuchlý vzduch, šíření plísní a případné následné zdravotní komplikace.
Chtěla bych se zeptat. Máme doma zašedlé spáry v koupelně mezi vanou a kachlíčky. Drhnu to, ale moc to nepomáhá. Myslíte si, že i toto může být plíseň? Nemáte radu, jak se toho zbavit? Děkuji Viki(Viki)
Foto
Je velmi pravděpodobné, že se jedná o počáteční stádium tvorby plísní. Koupelny jsou nejvlhčí místnosti v bytech, a proto se v nich plísně tvoří velice často. Ideální místa výskytu jsou přesně, jak popisujete, na silikonu mezi kachlíčky, kde se vlhkost drží při každém sprchování. Je důležité vyčistit poškozené místo sprejem proti plísni a následně, když se Vám nedaří zbavit se zašednutí, použít obnovovač spár Ceresit Renew, který má protiplísňové účinky a nanáší se přímo na původní silikon. Dostupný je v bílé nebo šedé barvě. Více informací o produktu naleznete na stránce http://www.stop-vlhkosti.cz/
Zdravím, na naší chalupě bojujeme s nadměrnou vlhkostí. Lze vlhkost nějakým způsobem snížit, i když se tam zrovna nenacházíme?(Míša B)
Foto
Doporučuji na vaší chatě i v období nepřítomnosti větrat – minimálně mikroventilaci, jestliže je to možné. Vím, že někde to nejde. Také je ale vhodné nechat alespoň 2 kusy pohlcovačů vlhkosti v nejrizikovějších místnostech. Pohlcovač Ceresit Aero nepotřebuje elektřinu, takže je ideální i v době vaší nepřítomnosti. Navíc voňavé tablety vám chatu i příjemně provoní.
dobrý den, již několik let bojuji proti plesnivějícím zdím. Vtěšinou jsem to řešila savem, nyní jsem těhotná a nevím, co je lepší - zda čuchat chlor a další chemické látky, nebo jestli čuchat mytotoxiny. Je velké riziko, že plísně ovlivní i plod?moc děkuji za odpověd(Kateřina Straková)
Foto
Samozřejmě, paní Kateřino, ani jedna z možností není pro těhotnou ženu ani pro dítě vhodná. Poradila bych Vám, aby v období Vaší nepřítomnosti vydezinfikoval celou místnost dezinfekčním sprejem Stop Plísni a následně místnost vyvětral. Černé skvrny na stěnách doporučuji oškrábat a na místa nastříkat dezinfekční sprej Ceresit Stop Plísni. Po nastříkání nechte sprej 10 minut působit a následně setřete vlhkým hadrem a přemalujte.
Moc nevěřím, že plísen v ybtě může způsobit i smrt, není to jen strašení? Může člověk opravdu vážně onemocnět? Žiji ve straém baráku a nikdy z mé rodiny netrpí žádnými alergiemi(Stanislav Koudelka)
Foto
Dobrý den, pane Koudelko, dlouhodobá nadměrná vlhkost a šíření plísní v domácnosti má za následek zhoršení zdravotního stavu člověka. Může být příčinou různých zdravotních problémů, jako jsou problémy s dýcháním, astmatické obtíže, také se může zhoršit alergie, které se dříve projevovaly jen slabě. Samozřejmě, není cílem strašit lidi, ale spíše upozornit na hrozící rizika.
Zdravím, jak si poradit s vlhkostí v kuchyni? Při vaření používám digestoř, ale vlhkost se stále schraňuje na zdech. Moc děkuji za radu(Jiřina K.)
Foto
Dobrý den, Jiřino, při vaření se vypařuje velké množství vodní páry, například z hrnců při přípravě jídel. Ideální je používání pokliček a digestoře. Častější větrání v kuchyni také pomáhá redukovat vlhkost. Vyzkoušejte položit na parapet v kuchyni pohlcovač vlhkosti Ceresit, při vaření se pára vysráží do nádobky, odkud ji následně můžete vylít do toalety.
Hezký den, i když doma pravidelně větrám a při úklidu používám savo proti plísním, nemohu se zbavit "černých" rohů v místnosti. Lze s tím něco udělat? (klára)
Foto
Dobrý den, Kláro, výskyt plísní v bytě je komplexní systém, za kterým může stát například špatné zateplení bytového domu. Jak na černé skvrny na stěnách? Doporučuji oškrabat poškozenou část stěny a nastříkat dezinfekční sprej Ceresit Stop Plísni. Po nastříkání nechte sprej 10 minut působit a následně setřete vlhkým hadrem. Postřik zopakujte ještě jednou a přemalujte. Tvorba plísní se zpomalí a při vytvoření vhodných teplotních podmínek v bytě se dále tvořit nebude. Často pomůže i posun nábytku dále od stěny, není vhodné, aby byly skříně těsně u sebe, ale naopak, aby se mezi stěnou a skříní vytvořil prostor pro proudění vzduchu.
Dobrý den, jak často větrat, pokud máme doma plastová okna ? Manželka tvrdí, že to tvoření plísně neovlivňuje, já si myslím opak(grafik)
Foto
Dobrý den, ano, samozřejmě, větrání zásadně ovlivňuje tvorbu nadměrné vlhkosti v bytě. Doporučené větrání je 1 x za hodinu, po dobu 10-15 minut, okno otevřené dokořán. Mikroventilace je nedostatečná.

Video se připravuje ...