Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pozor! Vatové tyčinky jsou nebezpečné, ročně kvůli nim končí tisíce dětí v nemocnicích

  • Čištění uší vatovými tyčinkami lékaři nedoporučují.
    12. května 2017 | 06:00

    Stále si myslíte, že vatové tyčinky do uší nebo hezky česky „uchošťoury“ jsou tím nejlepším způsobem, jak vyčistit špínu v uchu? Je to omyl, kvůli kterému na celém světě skončí každý rok tisíce dětí na pohotovosti.

    ..
    Autor: iStock.com

    Poradil vám někdy doktor, ať sobě, nebo dokonce dětem čistíte uši pomocí vatových tyčinek? Zapomeňte na to, už dávno to neplatí. Přesto jsou tací, kteří neváhají své děti takto „mučit“, a navíc jim přivodí i zranění.

    Letos v květnu vyšly v americkém časopise The Journal of Pediatrics výsledky průzkumu zaměřeného na důvody příchodu dětí na pohotovost v průběhu uplynulých 21 let. Za tu dobu bylo 263 tisíc dětí posláno na pohotovost s úrazem, který byl způsobený vatovou tyčinkou do uší. Aritmetickým průměrem to vychází na 12 500 úrazů ročně a 34 zranění na den. Dvě třetiny zraněných dětí byly mladší osmi let a uši jim čistili rodiče nebo sourozenci.


  • Desítky dětí denně skončí na pohotovosti


    ...
    Autor: iStock.com
    Důvody, proč děti skončily na pohotovosti, byly nejčastěji: pocit cizího tělesa v uchu, poranění zvukovodu nebo poranění měkkých tkání. Naštěstí byla velká většina dětí ihned vyléčena a poslána domů, ale ty nejvážnější úrazy za sebou zanechaly trvalé následky, například závratě, ztrátu rovnováhy nebo ztrátu sluchu.


  • Zranění mohou mít i trvalé následky


    ...
    Autor: iStock.com
    Podle lékařů je přitom čištění uší pomocí vatových tyčinek nesmysl. „Ušní kanály jsou obvykle samočisticí. Použití vatových tyčinek k čištění ucha nejenže tlačí maz blíže k bubínku, ale je zde i značné riziko způsobení zranění,“ říká autor studie Kris Matana, dětský ORL lékař na klinice v Nationwide.

    A jak bychom měli tedy uši čistit? Stačí vlhký hadřík na otření zevního ucha. Každé čištění vnitřního ucha bychom měli nechat na lékaři. A platí to jak u dospělých, tak i u miminek.

    Chcete znát hlavní příčiny nedoslýchavosti v České republice? Ano, jednou z nich jsou také zranění způsobená samočištěním ucha. Čtěte na mojezdravi.cz.

Autor: Kateřina Erbsová
Klíčová slova:  sluch, hluchota, uši, vatové tyčinky, ucho
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...