Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Proč má většina z nás v sobě parazity a musíme se jich zbavovat?

  • 1. května 2017 | 06:00

    Poslední dobou se o nich mluví snad všude, kam se podíváte. Opravdu jsou paraziti věc, která by nás měla zajímat?  Opověď zní: Ano, máme je úplně všichni a v drtivé většině případů jde o celoživotní neškodné soužití. Je tedy nějaký důvod se jich zbavovat?

  • Co to jsou parazité?

    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

    Někdy se mezi parazity počítají všechny organismy, které nějakým způsobem poškozují své hostitele a případně působí infekce. Mohou sem tedy patřit původci různých houbových onemocnění, řada bakterií a především pak všechny viry. „V užším smyslu považujeme za parazity pouze zástupce tří velkých skupin organismů, které napadají obratlovce včetně člověka. Jsou to členovci, kam patří parazitický hmyz a roztoči, dále parazitičtí červi neboli helminti a konečně mikroskopičtí parazitičtí prvoci,“ vysvětluje docent Votýpka.

  • Máme se parazitů bát?

    Autor: Shutterstock.com

    Někteří paraziti jsou běžně rozšíření v lidské populaci, to však neznamená, že musí u svých hostitelů působit nějaké zdravotní komplikace. Například většina dospělých lidí má ve vlasových a chlupových váčcích drobného roztoče trudníka (Demodex) a až pětina dospělé populace hostí ve svém těle prvoka toxoplasmu (Toxoplasma gondii). Přesto o jejich přítomnosti většinou vůbec nevíme. Ačkoli se v našem okolí ve volně žijících či hospodářských zvířatech či u domácích mazlíčků může vyskytnout řada různých parazitů, naprostá většina z nich nedokáže infikovat člověka, a nemusíme se jich proto vůbec obávat.

  • Kdy si dát pozor?

    Autor: scom, archiv

    Například některé psí a kočičí škrkavky se mohou částečně vyvíjet i v lidech a příležitostně jim působit různé zdravotní komplikace. „A řada lidských parazitů je stále běžně rozšířena i u nás, například vši, štěnice nebo roupi. Ti působí svým hostitelům opravdové nepříjemnosti,“ říká docent Votýpka. Při cestách do exotických zemí se můžeme nakazit různými druhy parazitů, z nichž k těm nejběžnějším a dosti nebezpečným patří prvok zimnička. Ten způsobuje dobře známou malárii.

  • Má smysl užívat doplňky stravy na odčervení?

     

    Autor: Shutterstock

    Odčervení znamená vyhnání parazitických červů. „K odčervování se tradičně používají léčiva, která jsou toxická nejen pro parazitické červy, ale částečně i pro lidi. Odčervování léčivy jen tak preventivně může být nebezpečné,“ zdůrazňuje parazitoložka Iva Kolářová. V případě přírodních produktů prodávaných jako doplňky stravy je podle ní účinek na červy, bakterie i roztoče diskutabilní, ale zdraví uživatele by to ohrozit nemělo.

  • Jak zjistit, že člověka trápí parazité?

    Autor: Shutterstock

    Na různé druhy parazitů jsou vhodná různá vyšetření. Záleží i na klinických příznacích pacienta a na tom, kde cestoval. Lékař určí, zda jako vzorek bude sloužit krev, kožní seškrab, sediment z moči, podezřelý objekt z těla pacienta nebo vzorek jeho stolice. „Vyšetřující osoba ve specializované laboratoři musí být schopna případný nález správně zhodnotit a nenechat se zmást neparazitickými objekty ve vyšetřovaném materiálu. To je zároveň asi nejrozšířenější nešvar pseudoparazitologů, kteří na mikrofotografiích údajných parazitů ve skutečnosti ukazují neškodné objekty, jako například syntetická vlákna z oděvů, pylová zrna, rostlinná pletiva nebo povrchové chloupky rostlin z potravy či jen bublinky vzduchu uvízlé pod krycím sklíčkem,“ upozorňuje parazitoložka Jana Bulantová.

  • Nakazíme se od domácích mazlíčků?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Lidé se bojí například na člověka přenosné škrkavky psí. Ale takzvaná toxokaróza se obvykle diagnostikuje přítomností protilátek v krvi, které říkají, že se člověk s larvami psích či kočičích škrkavek setkal. Neříká to tedy nic o tom, jestli měl zároveň i nějaké klinické projevy infekce. „Při larvální toxokaróze jde o přítomnost mikroskopických larviček, které se v těle člověka nedokážou dál vyvíjet a dospět,“ doplňuje doktorka Bulantová.

    Dalším přenosným parazitem je tasemnice psí. Jinak než pozřením infikované blechy se však touto tasemnicí nemůže nakazit ani pes, ani člověk. U lidí jsou ovšem infekce touto tasemnicí velmi výjimečné.

  • Pomáhá proti parazitům kořeněné jídlo?

    Autor: shutterstock.com

    Pokud koření lidé užívají v rozumné míře, tak rozhodně neuškodí. „Pochybuju ale, že by to člověka zbavilo parazitů. Osobně bych proti parazitům spíše doporučila prevenci typu dodržovat hygienická opatření, ovoce a zeleninu pořádně mýt nebo loupat, maso důkladně tepelně zpracovat a žít zdravě,“ říká doktorka Kolářová. V případě podezření na infekci je dobré požádat lékaře o radu, případně o specializované vyšetření. 

    Prevence je důležitá i kvůli jiným onemocněním, jako je rakovina tlustého střeva. Jak jí předejít?

    Video se připravuje ...
    Rakovinu tlustého střeva má český národ dědičnou. Můžou za ni hlavně pivo a uzeniny • VIDEO: Adam Balažovič

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...