Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Inkontinence se netýká jen starších žen: Jak jí zabránit?

Inkontinence se netýká jen starších žen.
23. října 2016 | 06:00

Únik moči dokáže pěkně zkomplikovat život. Ostatně své o tom ví přes milion lidí v České republice! „Nikdy bych nevěřila, že se to bude týkat i mě. Já, taková sportovkyně tělem i duchem, která nebyla skoro nikdy nemocná, teď musím řešit, které plenkové kalhotky jsou odolnější?!“ říká sklesle pětapadesátiletá Jarka.

Inkontinence má vždycky více příčin. Kromě věku jde zejména o genetickou predispozici pohlaví a ochabnutí svalů pánevního dna. Únik moči jako takový není přímo chorobou, je důsledkem jiné nežádoucí změny v organismu.

„Pravděpodobnost vzniku inkontinence vzrůstá u obou pohlaví s věkem,“ říká urolog Martin Lukeš z pražské kliniky Urosanté. „U žen mezi patnáctým a šedesátým čtvrtým rokem to kolísá mezi pěti a pětadvaceti procenty, u mužů mezi jedním a pěti procenty populace. Ve vyšším věku trpí inkontinencí až 40 procent žen a 20 procent mužů."

Když je měchýř hyperaktivní

Typů inkontinence je několik, nejrozšířenější jsou stresová (zátěžová) a urgentní (nutkavá). Martin Lukeš dodává: „Stresová inkontinence nesouvisí s psychickým stresem, ale s tlakem (stresem) v dutině břišní. Ten vzniká při tělesných aktivitách spojených s náhlým zvýšením nitrobřišního tlaku, jako jsou smích, kýchnutí, kašlání, prudký pohyb nebo zvedání těžkého předmětu. K úniku moči dochází ve chvíli, kdy je tlak v močovém měchýři vyšší než tlak v oblasti svěrače.“

intontinence
Autor: Shutterstock.com

Je to urgentní

Při urgentní inkontinenci jsou svěrače a pánevní dno v pořádku, potíže vyvolává přecitlivělá svalovina močového měchýře, který má tendenci se vyprazdňovat i při menším naplnění. Pacienti trpí častým denním i nočním nucením na močení. Urgentní inkontinenci u muže i ženy řeší urolog. Stresovou inkontinenci u žen řeší rovněž buď urolog, nebo také gynekolog.

Jak ji léčit?

Léčba začíná obvykle nechirurgicky. Doporučují se cviky na posílení pánevního dna, někdy v kombinaci s léky na zvýšení tlaku. Pomoct může také elektrostimulace. Další možnosti léčby stresové inkontinence vyžadují operaci.

Inkontinence
Autor: Shutterstock.com

„Oslabený svěrač lze posílit injekční aplikací silikonových, kolagenových struktur, případně nahradit svěračem umělým,“ vysvětluje doktor Lukeš. Jinou možnost představují takzvané závěsné operace, při nichž se pomocí speciálních stehů upravuje pánevní oblast tak, aby už nedocházelo k samovolnému úniku.

„U urgentní inkontinence předepisujeme léky s ohledem na to, co způsobuje přecitlivělost měchýře. Podstatná je zde i spolupráce pacientky na odstraňování vlivů, které inkontinenci způsobují nebo ji zhoršují, tedy například nepravidelného pitného režimu, nadváhy, nadměrného příjmu kofeinu a podobně,“ uzavírá lékař. Prevencí jsou především životospráva, předcházení nadváze, posilování pánevního dna, v době přechodu pak i doplňková hormonální léčba.

 

Autor: Dita Černá
Video se připravuje ...