Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Největší chyby, které děláme při mytí rukou: Dopouštíte se jich také?

  • Video se připravuje ...
    29. února 2016 | 06:00

    Kdo by to byl řekl – i při mytí rukou se můžete dopustit zásadních chyb! Přitom i když to budete dělat pořádně, pořád vám to zabere pouze chvilku. Aniž bychom si to uvědomovali, denně saháme na tolik věcí, na kterých se drží bakterie, že je až s podivem, že právě mytí rukou tolik flákáme. Jak na to správně? 

  • Je to základ!

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Umýt si ruce nás rodiče učí už od raného dětství. Ale současné průzkumy odhalují alarmující skutečnost, že až 90 procent lidí si je neumí umýt správně! A to přitom platí – jak upozorňují i lékaři – že bezpečnější je se líbat než si podat ruce. Na nich se totiž během dne usídlí mnohem více nebezpečných bakterií než na rtech.
  • Nezapomínejte na zvířata!

    Nejlépe se mají kočky u bezdětných paniček. Ty svým mazlíčkům snesou doslova modré z nebe.
    Autor: Shutterstock.com
    Že je potřeba použít koupelnu po příchodu domů, po použití toalety nebo před jídlem, si uvědomují i malé děti. Ale víte, že po kontaktu s domácím mazlíčkem do koupelny míří jen 50 procent lidí? Na jejich srsti se to přitom doslova hemží bakteriemi.
  • Zapomeňte na výmluvy

    Autor: Shutterstock.com
    Lidé se často vymlouvají na spoustu důvodů, proč jejich ruce nejsou umyté – zde jsou jejich nejčastější: "Nikde jsem nebyl, nemám špinavé ruce." "Nemám čas." "Zapomněl jsem."
  • Pište si do diáře

    žena diář plánování
    Autor: Shutterstock
    Své místo v kalendáři mezinárodních dní má čokoláda, ručníky, ale třeba i úsměv. Tak proč ne věc, která chrání naše zdraví? Proto Světová zdravotnická organizace vyhlásila 5. květen Mezinárodním dnem mytí rukou.
  • Útočí na nás všude!

    Autor: Shutterstock
    Podle statistik si průměrný Čech myje ruce 10krát denně. Co myslíte: stačí to, nebo je to pořád málo? Zapomínat byste na to neměli ani tehdy, když vstáváte od svého počítače. Studie vědců z Univerzity v Severní Karolíně odhalila, že bakteriemi se to na klávesnicích jen hemží. Prý je jich tam 500krát více než na záchodovém prkénku.
  • Zachraňte životy!

    nebezpečí nákazy tetanem stále hrozí, nejrizikovější skupinou jsou ti, kteří se nenechávají přeočkovávat.
    Autor: Profimedia.cz
    Správné mytí rukou zachrání více lidských životů než očkovací vakcína nebo lékařský zásah. To není žádné nadnesené tvrzení, to tvrdí Světová zdravotnická organizace. Kdyby si všichni lidé na světě myli ruce tak důkladně, jak by měli, zabrání se tím přenosu řady nemocí i obrovského množství patogenů přenášených vzduchem –  například infekcí žaludku či střev, chřipky nebo žloutenky typu A.
  • Jak na to?

    mytí rukou
    Autor: Shutterstock.com
    Rozhodli jste se, že i vy potřebujete zlepšit svou techniku? Tady jsou rady, jak na to: namočte si ruce pod teplou čistou tekoucí vodou. Aplikujte malé množství mýdla. Třete dlaně o sebe (mimo proud vody). Protřete prsty a mezery mezi nimi. Protřete nehty proti dlaním. Protřete vnější stranu dlaní. Opláchněte čistou tekoucí vodou. Osušte ruce čistým ručníkem nebo papírovým ručníkem. Celý proces by měl trvat minimálně 20 vteřin.

Autor: kač
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...