Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Sprchovací návyky, které vysušují pokožku: Vyměňte mýdlo za gel a kupte si peeling

  • 18. dubna 2015 | 06:00

    Ranní nebo večerní sprcha je natolik přirozená věc, že nad ní už ani nepřemýšlíme. Jenomže pokud chcete svou pokožku dokonale připravit na léto, aby se rovnoměrně a krásně opalovala, je na čase se zamyslet, jestli ji zbytečně nevysušujete. Jak se správně sprchovat, aby vaše kůže nestrádala, ale byla pružná a sametově hebká?

  • Klasická kostka mýdla

    Les Fleurs de Bach Bio, sprchový gel Harmoni, 299 Kč, koupíte na www.biooo.cz
    Autor: archiv firem

     

    Klasická mýdla jsou kompaktní, voňavá a vypadají skvěle. Jenomže se opravdu nehodí pro každý typ pokožky. Zpravidla ji snese spíš kůže, kterou mají vaše drahé polovičky – tedy ta, která se víc mastí i potí. Pokud máte sklony k sušší pokožce, mají na vás klasická mýdla příliš vysoké pH a mohou ji nepříjemně vysušovat. Mýdlo proto vložte do šatníku, kde vám provoní prádlo, a vezměte si na pomoc sprchový gel. Ideálně přírodní, který neobsahuje sulfáty, nebo alespoň takový, který obsahuje oleje nebo zvláčňující mléko.

     

    Náš tip: Sprchové gely Desert Essence, Les Fleurs de Bach nebo Nobilis Tilia jsou přírodní a překrásně voní nejrůznějšími hřejivými nebo ovocnými vůněmi, které si zamilujete.

  • Příliš horká voda

    Lush, sprchový gel Yummy Mummy, 225 Kč, koupíte v prodejnách Lush nebo na www.lush.cz
    Autor: archiv firem

     

    Podle dermatologů je dlouhá a horká sprcha pro pokožku pěkná zátěž. Zbavuje ji totiž přirozené mastnosti a může způsobit takové problémy, jako jsou zhoršení ekzému nebo její přesušení a podráždění, a to i u lidí, kteří jinak žádné kožní problémy nemají. Pro zdravější pleť proto doporučujeme krátkou sprchu v teplé, avšak ne horké vodě.

     

    Náš tip: Pořiďte si lehký sprchový gel plný jarních vůní, jako jsou maliny, citrusy nebo nejrůznější květinové tóny. Společně s teplou, avšak ne horkou sprchou vás každé ráno dokonale nakopnou do nového dne. Široký výběr jich naleznete u značek Yves Rocher, Dermacol nebo Lush.

  • Gel na celé tělo nepatří

    Lavera Body SPA, krémový sprchový olej, bio makadamiový ořech a květ mučenky, 149 Kč, koupíte na www.organictime.cz
    Autor: archiv firem

     

    Je samozřejmé, že ve sprše se zpravidla myjeme od hlavy až po paty. Podle dermatologů je to ale chyba. Paže a nohy totiž nejsou chráněny takovou vrstvou kožního mazu jako zbytek těla, a proto jim každodenní mytí sprchovými gely neprospívá. Naučte se proto ruce a nohy umýt přípravkem pouze každý druhý den. Jinak je pouze opláchněte vodou.

     

    Náš tip: Pokud se nechcete vzdát každodenního mytí celého těla, vyměňte sprchové gely za sprchové oleje. Jsou k pleti šetrnější a při mytí ji zároveň ošetřují a vyživují. Naleznete je například v sortimentu značek Saloos, Lavera nebo Coslys.

  • Peeling je základ

    L´Occitane, revitalizační cukrový peeling AROMACHOLOGIE, 895 Kč, koupíte na www.loccitane.cz nebo v prodejnách L´Occitane.jpg
    Autor: archiv firem

     

    Kamarádka Eva mi nedávno kladla na srdce, že peeling celého těla si musím udělat, i když jdu pouze vyhodit smetí. Nikdy totiž údajně nevím, kdy můžu potkat Bruce Willise. No, neberu ji tak doslova, pravdou ale je, že pro zářivou pokožku a rovnoměrné opalování je pravidelný peeling na jaře i v létě opravdu základním stavebním kamenem. Používejte ho jednou týdně v případě, že máte spíš mastnou pokožku, a jednou za dva týdny, pokud je vaše pokožka sušší. Odstraníte odumřelé kožní buňky a vaše pleť bude lépe vstřebávat všechnu péči, kterou na ni nanesete.

     

    Náš tip: Vybírejte si tělové peelingy, které jsou na bázi ve vodě rozpustných částeček, jako jsou sůl, cukr nebo gelové perličky. Jsou pro pokožku šetrnější a nádherně ji prokrví, aniž by ji vysušovaly. Za sebe můžu víc než doporučit značky Uterkram, SpaRitual a L´Occitane.

  • S mazáním neotálet

    Nivea, zpevňující tělové mléko do sprchy, 160 Kč, koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem

     

    Poslední fází vašeho sprchování, na kterou byste rozhodně neměla zapomínat, je namazání pokožky. Ať už používáte tělová mléka, másla, jogurty nebo oleje, vždy byste je měla nanášet co nejdříve potom, co sprchu opustíte. Jedině tak mají šanci zamknout v pokožce vlhkost, a správně ji tak hydratovat.

     

    Náš tip: Pokud vás nebaví se mazat, pořiďte si trend posledních pár let – tělové mléko do sprchy. Je nejen pohodlné, ale současně i máte jistotu, že pokožku hydratujete v ten nejvhodnější moment. První s ním na kosmetický trh vyběhla značka Nivea, ale vyrábějí jej například i Balea nebo Lacovit.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.