Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jste samá modřina a nevíte proč? Poradíme vám, jak se jich zbavit!

Pokud se vám dělají modřiny samovolně, neměli byste to podceňovat.
13. února 2016 | 06:00

Někomu se nevytvoří modřina ani po pořádné ráně, jinému stačí pouhé ťuknutí. Ne vždy však jde jen o estetický problém. Když je „modráků“ moc a tvoří se tak, že ani nevíme jak, je lepší zajít k lékaři.

Občas se stává, že se uhodíme třeba o rám dveří, ve spěchu si to ani pořádně nepamatujeme, ale ošklivý modrofialový flek se nám připomene sám, třeba večer nebo až další den při sprchování. Mechanismus jeho vzniku je celkem jednoduchý: tlakem nebo nárazem se poškodí drobné cévky a krev z nich se rozlije do podkoží.

Čím je člověk štíhlejší a má tenčí kůži nepodloženou tukovou vrstvou, tím jsou modřiny viditelnější. Jak se hemoglobin postupně rozkládá, modřina mění barvy od modré přes modročervenou, zelenou, hnědou po žlutou. Silně poškozené podkoží se může hojit i měsíc a více. 

Trapné chvilky

„Modráky“ občas způsobí trapné chvilky – to když se vám objevují častěji. Okolí si většinou neodpustí starostlivé nebo jen zvědavé dotazy na to, jestli váš partner není přespříliš temperamentní v intimních situacích, v horší verzi se začne mluvit o domácím násilí.

modřina
Autor: Shutterstock.com

Je to i tím, že se modřiny častěji tvoří ženám. Především v souvislosti s hormonálními změnami po pětačtyřicátém roce života – pomalu jim ubývá hormon estrogen, který cévní stěny ochraňuje. Proto jsou pak křehčí a náchylnější vůči poškození. Tvorbu modřin podporuje i rozvinutá celulitida, která je vlastně jakýmsi zánětem podkožního vaziva a také souvisí s hormonální činností u žen.

Jak urychlit hojení?

Někdo sice tvrdí, že pomáhá jemná masáž, ale účinnější jsou podle lékařů spíše klidový režim (například nohu s modřinou si vyložit na židli nebo stůl), studené obklady co nejdřív po zranění (stačí led obalený plátnem nebo kapesníkem – ledové obklady ale nenechávejte na kůži déle než deset minut – pak 15 minut odpočinek, teprve potom proceduru opakovat) a také některé léky. „Osvědčily se preparáty s obsahem hirudinu, který omezuje srážlivost krve,“ vysvětluje angiolog Max Gruber z kliniky Medivein.

Pokud se vám dělají modřiny samovolně, neměli byste to podceňovat.
Autor: Shutterstock.com
Kdy jít k lékaři?

Při zjevné příčině vzniku modřiny nejsou na místě obavy. K lékaři byste ale měli zajít, když se opakují často, je jich hodně a skutečně si nejste nijak vědomi příčiny jejich vzniku. V některých případech může jít o chorobnou krvácivost a ta může ohrozit některé orgány, a dokonce i život. Odborně se chorobné krvácivosti říká hemoragická diatéza. Vzniká například kvůli nedostatku srážlivých faktorů krve, nedostatečné tvorbě, zvýšenému zániku nebo vychytávání krevních destiček – tzv. trombocytů. Nebo jsou za tím poruchy vzájemného působení srážlivých a protisrážlivých faktorů v krvi.

V rubrice zdraví najdete další články o zdravotních problémech. 

Autor: sia
Video se připravuje ...