Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Češi si nemyjí ruce ani po použití toalety: Změňme to!

11. listopadu 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Na neumytých rukou se mohou objevit nejrůznější bakterie, parazité a viry, kteří nás umí pěkně potrápit. Důkladné mytí rukou je základ naší každodenní hygieny. Ruce jsou totiž nejčastějším přenašečem infekcí. Víte, jak je správně mýt?

1.     Účinnější způsob není

Mytí je jediný způsob, jak zbavit ruce nečistot a bakterií. Mýdlo ale bakterie nezabíjí tak jako antibiotika. Pouze ulehčuje jejich odstranění z povrchu kůže.
 
2.     Je to levné

K mytí rukou není třeba žádných drahých prostředků. Ačkoliv dáváme přednost tekutým mýdlům, stejně dobře poslouží i klasické tuhé mýdlo a voda. Po umytí je třeba ruce osušit. Pokud nejsou k dispozici jednorázové papírové utěrky, stejně dobře poslouží i čistý ručník, který by měl sloužit jedné osobě a měl by se často měnit.
 
3.     Zvládne to každý

Mytí rukou zvládne i malé dítě a je velmi důležité, aby se to co nejdříve naučilo. Ideální je, pokud se již v mládí zafixuje nejen hygienický návyk, ale i správný postup.
 
4.     Mytím rukou můžeme předcházet řadě nemocí

Na rukou se přenáší viry, bakterie i parazité. Důslednou hygienou rukou můžeme zabránit žloutence typu A, střevním nákazám, chřipce a rýmě. Běžná chirurgická rouška nás před viry chřipky neochrání, pravidelné a důkladné mytí rukou ano.
 
5.     Chráníme sebe i okolí

Chřipka a rýma se sice šíří kapánkově vzduchem. Pokud si při kýchnutí dáme před ústa ruku a pak ji neumytou podáme kolegovi, pravděpodobně na něj infekční kapénky přeneseme.


 
6.     Mikroorganismy nejsou viditelné

Mikroorganismy jsou velmi malé, takže si nemůže zkontrolovat, zda je věc, na kterou saháme, čistá. Musíme tedy předpokládat, že nebezpečí číhá všude tam, kde se vystřídá hodně rukou. Například na držadlech nákupních vozíků, madlech v prostředcích hromadné dopravy, bankovkách, mincích, klikách, klávesnicích bankomatů, tlačítkách zvonků a výtahů, sluchátkách telefonů a splachovadlech veřejných toalet.
 
7.     Podání ruky se nevyhneme

V životě je běžné, že když se stýkáme s jinými lidmi, podáváme si s nimi ruce. Chování toho, kdo podanou ruku odmítne přijmout, byť s pravdivým zdůvodněním, že je na ní spousta bakterií, je považováno za nespolečenské.
 
8.     Mytí rukou pokožku nepoškozuje

Pokud si ruce myjete rozumně, používáte šetrné mycí prostředky a hydratační krémy na ruce, nemusíte se bát, že by mytí rukou škodilo pokožce.
 
9.     Nejefektivnější způsob jak předcházet nemocem

Podle Světové zdravotnické organizace zachrání správné mytí rukou víc životů, než očkování nebo lékařský zásah. Kdyby si lidé správně myli ruce, snížil by se výskyt žloutenky typu A, chřipky, střevních infekcí a kapénkové nákazy.
 
10.  Oslava Světového dne hygieny rukou

Slavit můžeme každý rok. Světový den hygieny rukou připadá na 5. května a probíhající osvětové akce upozorňují, že zdraví máme především na svých rukou.

Stáhněte si návod, jak si správně umývat ruce.

 

Video se připravuje ...