Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V létě hrozí očím více infekcí. Víte, že vám mohou pomoci vlhčené ubrousky?

  • V létě své oči chraňte nejen před sluncem, ale i před infekcemi, které můžete chytit třeba v bazénu.
    21. srpna 2015 | 06:00

    Překvapivě mnoho lidí neumí o svůj zrak správně pečovat. Potíže hrozí zejména v létě, můžou vést až k nepříjemným zánětům. Co by vám nemělo chybět v lékárničce a kdy vyrazit k lékaři? 

  • Na co si dát pozor?

    Oči v létě chraňte nejen slunečními brýlemi.
    Autor: Shutterstock.com
    I když se prázdniny pomalu chýlí ke konci, léto ještě zdaleka ne. A už vůbec ne období dovolených. Během nich dostávají naše oči nejvíce zabrat. Není to jen přímé slunce, které na ně útočí, ale je to i samotná teplota, která nás letos tedy rozhodně nešetří. V teplém počasí se mnohem více šíří infekce, které se pak snáze mohou dostat i do očí. Navíc v zemích jižní Evropy nebo v severních afrických zemích jsou některé sezony, třeba ty pylové, trochu posunuty, proto lidé, kteří jsou alergičtí, by měli být mnohem obezřetnější. 
    Video se připravuje ...
    Na co byste si měli dát v létě pozor? • VIDEO: Adam Balažovič
  • Co by nemělo chybět v lékárničce?

    Zaplavejte si!
    Autor: Shutterstock.com
    Proto – ať už se chystáte na dovolenou na chalupu nebo do Egypta – by vám v lékárničce neměla chybět první pomoc pro podrážděné oči. Tou je určitě borová voda, případně jiná tekutina na podobné bázi, která zklidní oči zarudlé od písku, který se do nich dostal, nebo třeba z bazénu. Víte, z čeho lidem červenají oči v bazénu? Nikoliv z chloru, jak si většina myslí. "Z chloru, pokud se smísí s lidským potem nebo močí, vznikne v bazénu látka chloramin. A právě ta je původcem našich problémů se zarudlýma očima," vysvětluje optometrista Petr Vykypěl.

     

    I když některé odbornice na krásu nejspíše protočí oči, na cestu je dobré si přibalit i vlhčené ubrousky na oči. Prodávají se speciální, ale postačí i ty běžné kosmetické, které pomůžou odstranit nečistoty z okolí očí. Tím opět předejdete infekci, která by vám mohla hrozit ve chvíli, kdy se bakterie do oka dostanou. 

  • K lékaři běžte co nejdříve

    Své oči při koupání chraňte.
    Autor: Shutterstock.com
    Nejlepším způsobem, jak červeným očím předejít, je používat brýle na plavání nejen do bazénu, ale i třeba do vířivky, byť možná budete vypadat trochu jako blázen. Ovšem pokud už vám oči zarudnou, vypláchněte si je klidně vodou z lahve, po chvilce by se měly zklidnit. Pokud ale i přes důkladný výplach vodou nebo třeba nějakým fyziologickým roztokem stále cítíte, že vás oči pálí, škrábou, nebo cítíte nějaké nepohodlí i po několika hodinách, zbystřete. V tu chvíli totiž může jít o zánět, který se v teplém prostředí rozbíhá skutečně rychle. Pak nečekejte na to, až se vrátíte domů z dovolené, a snažte se lékařskou pomoc vyhledat co nejdříve. 

     

    "U očí je problém, že ta nemoc ne vždycky bolí, ale stále postupuje dále a rozvíjí se. Existují volně prodejné léky na bázi borové vody, které mohou sice pomoci v prvních chvílích nezánětlivého onemocnění, ale určitě bych doporučoval spíše navštívit lékaře, pokud se to nebude lepšit," varuje Petr Vykypěl. 

  • Liší se nějak péče o kontaktní čočky?

    Kontaktní čočky
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud nosíte kontaktní čočky, pak byste o ně v létě měli pečovat ještě o malinko více než během celého roku. Až pojedete na dovolenou, sbalte si na ně nové čisté pouzdro spolu s roztokem. Ten si odlijte do menšího balení, abyste s sebou nemuseli tahat celou nádobu. Další možností je pořídit si na dovolenou jednodenní kontaktní čočky, které po čtyřiadvaceti hodinách vyhodíte, a nemusíte se tak už o ně více starat. Seženete je za cenu od 300 korun za 30 kusů. Tím předejdete případným infekcím, které se mohou do vašich očí dostat z nečistého pouzdra.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...