Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Řeč těla: Proč nám praská v kloubech a děti se rodí bez pih?

  • Smích a pláč si jsou velmi blízké, v obou případech za to mohou emoce
    22. června 2015 | 06:00

    Také jste někdy přemýšleli nad tím, proč když brečíte, tak se vám najednou chce smát? Nebo proč vám zničehonic začne cukat v oku? Tyto fyzické projevy mají většinou hlubší smysl než jen to, že by se tělo rozhodlo najednou si žít svůj vlastní život.

  • Proč se směju, když pláču?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vědci si nejsou úplně jisti, čím je způsobeno, že při pláči se najednou začneme smát. S největší pravděpodobností za to ale můžou emoce, které jsou spouštěčem jak slz, tak škubání koutků směrem nahoru. Navíc je tu ještě další spojitost, a to že oba projevy emocí jsou velmi těžko zastavitelné svépomocí. Kromě toho se slzy pojí s mnoha situacemi, od těch smutných přes dojemné až po veselé. V každém případě bychom pláč ani smích neměli potlačovat – pomáhá to proti stresu a odplavuje adrenalin a kortizol.

  • Proč pláčeme, když krájíme cibuli?

    Proč pláčeme při krájení cibule?
    Autor: shutterstock
    Ani sebevětší drsňák nevydrží a nad krájením cibule uroní slzu. A mohl by se snažit sebevíc to zadržet! Jenže cibule, když do ní řízneme, uvolní enzymy, které produkují plyn s názvem propanethial sulfoxid. Ve chvíli, kdy tento plyn doputuje k vašim očím, reaguje se slznými kanálky a přemění se na kyselinu sírovou, která pálí. Mozek pak signalizuje slzným žlázám, že se něco děje a je třeba se toho zbavit. V případě cibule jde o obranný mechanismus, který se vyvinul, aby rostlinu chránil před škůdci.

    Pokud se chcete slzení očí vyvarovat, tak při krájení cibuli pravidelně namáčejte vodou, aby se plyn smísil s touto tekutinou, a nikoliv s tou ve vašich očích.

  • Proč nám lupe v kloubech?

    Křupání kloubů dohání některé lidi v okolí k naprostému šílenství.
    Autor: Shutterstock.com
    Někdo to má jako zlozvyk a jiní to naprosto nesnášejí. Při tom zvuku jim naskakuje husí kůže a musí si zacpávat uši. Praskání kloubů, ať už těch v prstech nebo krku, není nic zásadně nebezpečného, co by značilo, že je vaše tělo už opotřebené. Může za to vzduch, který se v kloubech tvoří. Ve spoji, uvnitř kloubního pouzdra, je mazivo s názvem synoviální tekutina, které obsahuje rozpuštěné plyny.

    A když se kloub ohýbá, tvoří se v tekutině bublina, která praskne. Ve chvíli, kdy uslyšíte onen zvuk, najednou je zase spoj mezi jednotlivými klouby pohyblivější. Pravděpodobně jste si všimli, že nikdy nekřupnete dvakrát za sebou stejným kloubem. To je jednoduché. Uvolněný plyn se musí do tekutiny znovu dostat, což trvá zhruba patnáct až třicet minut.  

  • Brr, mám husí kůži!

    Husí kůže je pozůstatek po našich pra předcích.
    Autor: Shutterstock.com
    Právě třeba z toho nepříjemného pocitu, když si někdo křupne klouby, nebo i ze zimy, nervozity nebo natěšení se nám na těle občas objeví husí kůže. Můžou za to drobné svaly, které jsou skryty pod kůží a které dokážou chlupy postavit. Je to jeden z odkazů našich praprapředků, kteří kdysi dávno měli "kožich" po celém těle. A ve chvíli, kdy jim byla zima, chlupy se zmobilizovaly, a vytvořily tak větší ochranou vrstvu proti mrazu. Jindy se jim zase srst postavila, pokud se dostali do boje, čímž měli zastrašit protivníka. Ostatně – dodnes to dělá mnoho zvířat. A i když nás evoluce svlékla z kožichů, zůstaly nám alespoň drobné chloupky a reakce, které kdysi zažívali pralidé. Nejde o žádný lékařský problém.
  • Hele, mám tik v oku!

    Tik v oku.
    Autor: Shutterstock.com
    Tento hrozně otravný stav – myokymie víčka, známější jako oční tik – se u každého člověka objeví několikrát za život. Častěji se objevuje u dolního víčka a pravděpodobně je způsoben únavou daného svalu. Na vině jsou stres, nadbytek kofeinu, ale také oči unavené od věčného sezení před monitorem nebo příliš mnoho alkoholu. Ve většině případů by tyto tiky měly odeznít do zhruba tří týdnů.
  • Proč se děti rodí bez pih?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Už jste někdy viděli pihaté miminko? Ne, viďte? Není se čemu divit! Ne že by se nerodila s mateřskými znaménky a podobně, ale při vstupu do života jsou na povrchu naprosto čistá. Pihy totiž dřímají pod pokožkou a objeví se až v reakci na slunce. Ve chvíli, kdy na něm začnou trávit více času, objeví se i různé kožní nedokonalosti. Obzvláště ty světlé děti, s blonďatými vlásky, mají větší sklony k tomu, aby jim pihy naskákaly, proto by měly být chráněny co nejlépe. Ty roztomilé pihy u zrzečků jsou sice hezké, ale ve skutečnosti je kůže vlastně poškozena sluncem.
  • Mám v noze mravence

    Mravenčení vzniká v důsledku nedokrvení určitých nervů.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud sedíte dlouho "na jedné noze" nebo s nohama přes sebe, může se stát, že si přiskřípnete jeden z nervů. V tu chvíli se do svalu nedostává dostatek krve, a tak nerv přestane vysílat signály do mozku, čímž se v tu chvíli daná končetina "vypne". Mravenčení je způsobeno zablokováním průtoku krve kolem nervu. Ve chvíli, kdy vás v daném místě začne píchat a brnět, je to signál mozku, že se krev opět dostává tam, kde doposud chyběla. Někdy ale může být toto mravenčení signálem některé nemoci, například cukrovky nebo roztroušené sklerózy. Pokud tedy mravenčení neodezní ve chvíli, kdy si změníte polohu těla, měli byste navštívit lékaře.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...