Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čarodějnice jsou svátkem popálenin. Kdy stačí chladit a kdy na pohotovost?

Jestli máte popáleniny prvního stupně, stačí poraněné místo chladit. V případě druhého už vyhledejte lékařskou pomoc.
30. dubna 2015 | 06:00

Vlahý jarní večer, ve vzduchu voní pálené dřevo, špekáčky a pravděpodobně i trocha alkoholu. Dost nebezpečná kombinace na to přivodit si nějaké problémy. Nemusíte ani skákat přes oheň a provádět čarodějnické rituály, abyste si způsobili nějakou popáleninu. Umíte rozeznat jednotlivé stupně tak, abyste věděli, kdy je nutné vyhledat lékařskou pomoc?

Jsou tři dny během celého roku, kdy mají zvýšenou pohotovost nejen hasiči, ale i lékaři na oddělení popálenin. Kromě Štědrého dne a Silvestra je to ještě 30. duben, kdy se u hranic sejdou lidé snad všech věkových skupin, aby oslavili jaro. Případně aby ženy ještě rychle našly spásu, která je po půlnoci, tedy už na prvního máje políbí, aby náhodou během následujícího roku neuschly.

Jenže spousta lidí, místo aby skončila pod rozkvetlou třešní, skončí na oddělení popálenin. Všudypřítomný oheň představuje riziko z mnoha hledisek. Popálit se můžete nejen o plameny nebo hořící dřevo, ale třeba i o pečenou bramboru právě vytaženou z ohně. Ve všech případech není radno si s popáleninami zahrávat. Rozhodují tu minuty. 

Prvních dvacet minut chlaďte
Popáleniny prvního stupně chlaďte vodou.
Autor: Shutterstock.com

V případě, kdy jde o popáleninu prvního stupně, projeví se většinou zčervenáním pokožky. Poškozenou kůži je dobré okamžitě začít chladit, a to alespoň dvacet minut. „Následně může člověk ke zmírnění bolesti a urychlení léčby použít například aloe vera. Tato rostlina je už od starověku známá svými blahodárnými účinky při hojení ran a popálenin,“ radí lékař Pavel Hanzelka. 

Kromě aloe vera můžete na ránu použít i přípravky obsahující léčivé látky jako dexphantenol, chlorophyl, tea tree nebo kyselinu hyaluronovou. Ty totiž pokožku nejen chladí a uklidňují, ale také obnovují poškozené buňky.

Puchýře nepropichujte, spěchejte k lékaři
Autor: Shutterstock

Druhý stupeň je už o něco závažnější. Na rozdíl od prvního stupně se vám spálí celá první vrstva kůže, tzv. epidermis, v některých případech dojde i k poruše druhé vrstvy. Objeví se bílé puchýřky na červeném podkladě. Není dobré puchýřky nějak propichovat. Zasažené místo je důležité chladit, stejně jako u prvního stupně. Zapomeňte ale na hojivé mastičky i aloe vera, na popáleninu nepatří nic, než čistá voda!

Epidermis funguje jako ochrana před tím, aby nám do organismu pronikaly nežádoucí organismy zvenčí. Proto místo přikryjte sterilním materiálem a pravidelně kontrolujte, zda puchýřky nepraskají. Je ale dobré vyhledat lékařskou pomoc, aby mohl odborník zkontrolovat závažnost popálení a případně zvolit vhodnou léčbu. Bohužel u druhého stupně už se pravděpodobně nevyhnete jizvám.

U třetího stupně příliš nezasahujte
Dejte si na čarodějnice pozor, abyste se zbytečně nespálili.
Autor: Profimedia.cz

Jestliže dojde na nejhorší, tedy na popáleniny třetího stupně, první pomoc je diametrálně odlišná od předchozích. Poznáte to na první pohled, kůže bývá černá, zuhelnatělá anebo tmavě hnědá. Dochází k popálení kůže v celé její šíři a zasahuje až k tukové vrstvě. V takové chvíli sundejte postiženému všechno, co by mohlo působit jako vodič tepla, případně co by později kvůli otokům nešlo sundat.

V případě nejzávažnějšího popálení se rozhodně nesnažte ho zchladit vodou. Akorát byste tak mohli poškodit tkáně. S poškozeným se snažte příliš nemanipulovat a zavolejte záchrannou službu, sami ho na pohotovost nevozte.

Video se připravuje ...