Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

I ženám padají vlasy! Třeba proto, že jim chybějí vitaminy

Video se připravuje ...
Olga Shalamová z kliniky estetické medicíny Mediestetik Praha hovoří o příčinách plešatosti.
VIDEO: Adam Balažovič
22. dubna 2015 | 06:00

Vlasy nás kdysi hlavně zahřívaly. Tuhle funkci neztratily, ale mnohem důležitější pro nás je, jak naše vlasy vypadají. A proto se tak děsíme, když nám začnou padat – pro muže je to citlivé téma, pro ženy úplná katastrofa. Proč se to stává a můžeme tomu vůbec nějak předejít? 

Důvodů, proč nám začnou vypadávat vlasy, je celá řada. Stejně tak jako spousta jiných věcí, i růst vlasů záleží na naší životosprávě. V dnešním hektickém světě plném shonu, stresu, nezdravých potravin a chemických přípravků je obzvlášť třeba dbát na to, jakou kosmetiku používáme a co a jak jíme.

Alopecie, neboli vypadávání vlasů, není infekční, ale dá se zdědit. Mohou ji však způsobit i další podněty. Jedním z nich je nevhodná dieta nebo špatné stravování. Alopecie hrozí třeba tehdy, pokud vašemu tělu budou chybět vitaminy C, B2 nebo B6. Další příznaky? Pokles imunity, únava, trávicí potíže. 

Video se připravuje ...
Vyrazily jsme do ECOart Salonu Rolland, kde o vlasy pečují přírodními barvami bez chemie. • VIDEO: Adriana Krátká

Výše zmíněné vitaminy nejsou jedinou složkou potravy, jejíž nedostatek může za ztrátu vlasů. Vadí také pokles příjmu kyseliny listové, železa, zinku, polynasycených mastných kyselin nebo mědi. Proto je dobré jíst pestrou stravu plnou ovoce a zeleniny, luštěnin, bílého masa a ryb. Také používání přírodní kosmetiky vašim vlasům výrazně pomůže. Samy jsme to na vlastní kůži vyzkoušely v redakci.

Odborníci tvrdí, že kulmování, žehlení nebo fénování vlasů bychom také měly pokud možno omezit, stejně jako barvení a aplikaci chemických přípravků. My jsme se na vše zeptaly odbornice, korektivní dermatoložky Olgy Shalamové z kliniky estetické medicíny Mediestetik Praha.

Video se připravuje ...