Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Chytají vás křeče při sportu? Víme, co vám chybí a jak to napravit

  • Jestli vás chytají křeče, možná jste se před sportem málo rozehřáli, a tělo tak spálilo všechen sodík příliš rychle.
    12. dubna 2015 | 06:00

    Právě začínáte svůj třetí kilometr běhu, když vás najednou chytne příšerná křeč do lýtka. Bolest vás na chvíli naprosto paralyzuje a místo dalších uběhnutých minut vás čekají dlouhé chvíle kulhání, než se dostanete domů a dáte svalům odpočinout. Jestli je to i váš případ, pak byste tomu měli věnovat pozornost. Tělo se vás totiž snaží upozornit, že něco není v pořádku.

  • Píchání v boku

    Pokud dostanete křeč do břicha, zastavte se, chytněte se za bolestivé místo a dýchejte zhluboka.
    Autor: Shutterstock.com
    Kdo by neznal ten stav, když vás najednou začne píchat v boku a máte pocit, že se už nikdy nebudete moct pořádně nadechnout. Naštěstí to není způsobeno zlomeným žebrem ani žaludečními problémy, ale křečemi. Ty jsou způsobeny nedostatkem kyslíku, kterého se svalům nedostává. A to proto, že špatně dýcháte. Ve chvíli, kdy se vám opět bude řezavá bolest zarývat do boku, zastavte se. Zvedněte obě ruce nahoru a zhluboka dýchejte. Případně si bolestivé místo stiskněte rukou a dýchejte pomalu a zhluboka.
  • Křeče v břiše

    Před sportem byste si nějaké větší jídlo měli dát nejpozději hodinu a půl.
    Autor: Shutterstock.com
    I vám určitě maminka kladla na srdce, abyste po jídle vydrželi alespoň půl hodiny, než se opět vrhnete do vody. Má to svůj důvod, stejně jako u jiného sportování. Tělo potřebuje čas, aby dokázalo zpracovat přijatou potravu, takže spousta krve se soustředí právě do žaludku a trávicího traktu. No a žaludek je trochu větší bojovník než vaše svaly, proto je hravě přemůže a svaly pak nebudou dostatečně okysličené. Což právě vede k následným křečím, které se mohou objevit v břiše. Takže pokud se chystáte na nějaký větší sportovní výkon, poslední pořádné jídlo byste si měli dát nejpozději hodinu a půl předem. 
  • Křeč v lýtku nebo stehnu

    Když vás chytne křeč například do stehna, značí to, že vám chybí hořčík.
    Autor: Shutterstock.com
    Přes pot, který se vám řine z čela, pomalu ani nevidíte na cestu, došlápnete nohou na zem a okamžitě vás ochromí křeč. Ať už je to v lýtku nebo ve stehnu, rozhodně to znamená konec vašeho tréninku. Tyto nepříjemné stavy jsou způsobeny tím, že potem vyplavíte příliš mnoho hořčíku, sodíku a draslíku, které jsou důležité pro to, aby svaly běhaly tak, jak si přejeme. Takže se snažte co nejrychleji odbelhat někam do klidu a dodejte tělu dostatek tekutin, které jste vypotili, a pro jistotu si zobněte trochu hořčíku navíc. Poškozený sval si natáhněte a rozmasírujte a zůstaňte chvíli v klidu.
  • Křeče po cvičení

    Když vás křeče chytají i jindy než při sportu, dopřejte svalům pár dnů odpočinku a dejte si hořčík.
    Autor: Shutterstock.com
    Křeče vás ale nemusí dohnat pouze při sportování. Jestli máte za sebou nějaké větší fyzické vypětí, můžou se objevit až později. Tělo totiž ještě stále nedokázalo dodat svalům všechny minerály a živiny, které potřebují, a tak není neobvyklé, že vás poté chytnou křeče třeba den poté, kdy poklidně sedíte v práci. Poslechněte své tělo, říká vám, že jste to s pohybem přehnali a že si svaly potřebují na chvíli odpočinout. Dodejte jim dostatek hořčíku, ten je totiž uvolňuje a pomáhá jim při regeneraci. Neměli byste na něj ale zapomínat ani během běžného režimu. Jeho dostatkem totiž křečím můžete předejít.
  • Ostatní nevysvětlitelné křeče

    Nezapomeňte se před sportem pořádně protáhnout!
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže před sportem nejíte, poctivě se dopujete hořčíkem a nemáte pocit, že byste se potili natolik, že byste o něj všechen mohli přijít, pak za křečemi stojí možná vaše ukvapenost. Jestliže se totiž před aktivitou pořádně nezahřejete, může vás to později pekelně bolet. Svaly totiž potřebují pomalu rozehřát, aby mohly postupně začít čerpat minerály. Pokud se nerozcvičíte, brzy přijdete o sodík, který se rychlým zahřátím z těla vytrácí. Kromě toho nedáte také příliš příležitosti krvi, aby se vám v těle pomalu rozproudila, takže brzy přijdete o potřebný kyslík. Už chápete, proč vás na tělesné výchově vždy nutili dělat všechny ty otravné rozcvičky, než jste se pustili třeba do basketu?

Klíčová slova:  zdraví, domácí lékař, křeček, sport, pohyb, běh
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...