Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

5 věcí, které byste měli vědět o rýmě. Nesmrkejte a větrejte!

  • Při pocitu ucpaného nosu nesmrkejte, mohli byste si podráždit sliznici.
    22. února 2015 | 06:00

    I když už je zima v cílové rovince a jaro se chystá přebrat štafetu, rýma pořád trápí spoustu lidí. Pšíkání, popotahování a neustálé smrkání přijdou vždy jako blesk z čistého nebe a drží se nás jak klíště. Jak se tomuto soupeři bránit, když už se nám postaví do cesty?

  • Rýma se šíří vzduchem a dotykem

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Viry, které způsobují rýmu, jsou úplně všude kolem nás. Navíc jsou poměrně inteligentní a dokážou se rychle adaptovat a vyvíjet, proto není téměř možno proti nim vynaleznout účinný lék. Do ovzduší se dostávají při kýchání a smrkání. Stačí tedy, abyste se objevili v přítomnosti nemocného, který si nedá ruku před pusu, a můžete si být téměř jisti, že je na vás prskl. Jestli si člověk s rýmou ale dal ruku před pusu, stejně se od něj držte dál, alespoň se ho nedotýkejte. Viry jsou totiž přenosné i takto.
  • Pokud nemusíte, nesmrkejte!

    Pocit ucpaného nosu k rýmě patří, to je beze sporu. Aby se nám lépe dýchalo, máme tendenci stále smrkat, abychom dutiny uvolnili. Jenže to, co způsobuje pocit ucpaného nosu, není hlen, který se tam tvoří, ale oteklá sliznice. Pokud se budete snažit smrkat, a není co, můžete si akorát způsobit problémy, jako je zánět nosohltanu nebo horních cest dýchacích. Aby se vám lépe dýchalo, použijte nosní sprej, který sníží otok sliznice.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    K výrobě domácí nosní sprchy můžete použít i malou lahvičku, namísto konvičky.
    Autor: Shutterstock.com
  • Chladné počasí s tím nesouvisí

    Lidé mají často tendence přisuzovat rýmu špatnému počasí a zimě. Přitom virům je to v podstatě jedno, jestli svítí sluníčko nebo chumelí. Našemu organismu to ale jedno není a během chladných měsíců máme oslabenou imunitu. Proto je běžnější mít rýmu během těchto ročních období. Navíc v zimě trávíme více času v uzavřených prostorách, kde mají viry krásnou šanci zaútočit a množit se. Proto je důležité v zimě větrat prostory, abychom je vyhnali.
    Když se vám tělo v zimě začne třást, vytváří si tak teplo, které mu chybí.
    Autor: Shutterstock.com
  • Hleny z nosu prostě potřebujeme

    Sice to nezní příliš romanticky a něžně, ale "nudle" z nosu jsou velmi důležité pro naše zdraví. Fungují totiž jako ochranná bariéra a pomáhají udržovat tkáň stále vlhkou, aby nevysychala. Při rýmě a nachlazení s tímto hlenem z nosu odcházejí škodlivé látky, které v těle máme, jako jsou bakterie nebo prach. To je ten důvod, proč se při rýmě tvoří více "nudlí" než obvykle.
    V podzimních a zimních měsících bojujte se zánětem průdušek.
    Autor: Shutterstock.com
  • Není rýma jako rýma

    I když jsou všechny stejně otravné, nejsou všechny rýmy stejné. Můžeme rozlišovat mezi akutní, chronickou rýmou a alergickou. Akutní je ta klasická, která na nás v podobě virů číhá na každém rohu a šíří se kapénkovou infekcí. Jestli ale tato rýma není pořádně doléčena, může se začít vracet ve formě chronické. Stále jde o stejný vir jako u té klasické, akorát že oslabený organismus se zrovna s tímto typem nedokáže srovnat. A poslední, alergická, je taková, která je způsobena nějakým alergenem.
    Podzimní virózy útočí ze všech stran.
    Autor: Profimedia.cz
     

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...