Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Tiky v oku, škytavka nebo husí kůže. Víte, co tím chce vaše tělo říct?

  • I když všechny slzy vypadají stejně, produkujeme tři druhy. Bazální, reflexní a emoční.
    12. února 2015 | 06:00

    Bavíte se se svým známým a najednou zívnete. On může získat dojem, že se s ním nudíte, přitom je to jen reakce vašeho těla na to, že mozek potřebuje trochu ochladit. Signálů, kterými k nám tělo promlouvá a dává nám najevo, co se zrovna děje, je však mnohem více. Víte, co znamená, když se začnete klepat zimou nebo třeba brečet, i když se zase tak moc nestalo? 

  • Husí kůže

    Husí kůže je známý jev, když je nám zima.
    Autor: profimedia.cz
    Když je vám zima, máte strach nebo třeba slyšíte nějaký nepříjemný zvuk (vrzání prstů o tabuli), naskáče vám po těle husí kůže. To máme v sobě zakódováno geneticky. Naši prapředci ještě z jeskyní, kteří byli mnohem chlupatější, používali naježení chlupů jako nástroj zastrašování. Všimněte si – podobně to mají i zvířata. Ale jak šla evoluce dál, chlupy z našich těl začaly pomalu mizet, ale reflex zůstal. Do dnešní doby se tak přechoval pouze v podobě husí kůže.
  • Třes

    Když je tělo přehřáté a potřebuje trochu zchladit, začne produkovat pot. Třes těla je přitom přesně opačnou reakcí. Tedy pokud jste podchlazení, organismus si potřebuje zvýšit tělesnou teplotu a zahřát se. A právě tento pohyb umí teplo vytvořit, a navíc si ho i chvíli udržet. To pomáhá zachovat homeostázu, která udržuje stabilitu vnitřních funkcí. Třes však může být následkem některých chorob, třeba té Parkinsonovy, hypoglykémie, může se projevovat při poruše jater nebo ledvin nebo v důsledku nedostatku hořčíku v těle. Jestli se ale klepete pouze zimou, není to nic špatného, naopak.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    Když se vám tělo v zimě začne třást, vytváří si tak teplo, které mu chybí.
    Autor: Shutterstock.com
  • Zívání

    Je jedno, jestli jste dostatečně vyspalí nebo máte trochu deficit. Tělo si prostě zívá, jak se mu zachce. S únavou to ale nemá nic moc společného. Existuje mnoho teorií, které se snaží tuto skutečnost vysvětlit. Nejreálnější je taková, že jde o reflex, který si tělo vyžádá, když potřebuje trochu ochladit mozek. Paradoxně ale častěji zíváme v zimě, kdy má naše tělo mnohem vyšší tělesnou teplotu, než je okolní vzduch, tudíž se i mozek může lehce přehřívat. Ten totiž lépe pracuje, když jeho teplota není příliš vysoká.
    Když zíváme, tělo si tak ochlazuje mozek.
    Autor: Shutterstock.com
  • Tvorba slin

    Ústa potřebují být stále vlhčena, a to z několika důvodů. Sliny totiž pomáhají rozkládat potravu, kterou konzumujeme ústy, takže jídlo pak lépe klouže do krku a nehrozí zadušení. Pomáhají také uvolňovat chuťové buňky, proto si můžeme potravu o to více vychutnat. Chrání naše zuby před vznikem zubního kazu a při zvracení, kdy by kyselé žaludeční šťávy mohly porušit chrup. Navíc mají dezinfekční účinky, i proto se zranění v ústech hojí zpravidla rychleji.
    Sliny pomáhají chránit naši dutinu ústní také před žaludečními kyselinami při zvracení.
    Autor: Shutterstock.com
  • Tiky v oku

    Čas od času vám začne škubat ve spodním víčku? Děje se vám to častěji? Důvodů je hned několik. Stres, nedostatek spánku, suché oči, přílišné namáhání zraku, ale také příliš mnoho alkoholu nebo kofeinu. Jestli trávíte spoustu času před monitorem a začne vám ve víčku škubat, dejte si na chvíli pauzu, zavřete oči a relaxujte. Poté by to mělo přejít. Na chvíli vynechte kávu a raději si dejte velkou sklenici vody – tento tik může být i z dehydratace. Pokud je jev způsoben vaším psychickým rozpoložením, navštivte odborníka, který vám pomůže zbavit se problémů i tiku samotného.
    Tik v oku může mít mnoho příčin, od unavených očí až po stres.
    Autor: Shutterstock.com
  • Škytavka

    Ano, příjemnější je svádět škytavku na to, že na vás někdo myslí. Ale musíme vás zklamat, úplně pravda to není. Dutiny hrudní a břišní jsou od sebe odděleny bránicí, která pomáhá do plic vtahovat čerstvý vzduch a ten použitý vytlačuje zase ven. A pokud budete jíst nebo pít příliš rychle, může se bránice unavit a naruší se normální rytmus stahování, čímž dochází vlastně ke křeči, která se projevuje škytáním.
    Na škytavku platí babské rady.
    Autor: Shutterstock.com
  • Slzení očí

    I když všechny vypadají stejně, slzy se od sebe liší jednotlivými typy. Jsou to bazální, reflexní a emocionální. První zmíněné slzné kanálky produkují ve chvílích, kdy mají potřebu naše oči chránit před bakteriemi a škodlivými látkami. Reflexní slzy jsou přesně ty, které roníte například při krájení cibule. Jejich produkce je mnohem větší než u prvních zmíněných, a oči tak reagují ve chvílích, kdy se do nich dostane nějaká kyselina nebo nežádoucí plyn. Emocionální slzy jsou trochu složitější. Kromě toho, že mají uklidňující účinek, lékaři nevidí jiný důvod, proč je vlastně produkujeme. Nevadí, hlavně že my víme, proč je dobré se občas pořádně vybrečet.
    Naše oči produkují tři druhy slz - bazální, emoční a reflexní.
    Autor: Shutterstock.com
  • Červenání se

    Kdo by to neznal – trapná situace, kdy se stydíte za to, co jste právě udělali nebo řekli. Tváře vám polije horko a okamžitě zrudnete. Nejste ale chameleon, abyste používali ochranné zbarvení, to je pouze bezděčná reakce vašeho těla. V takové situaci vám totiž začne v krvi proudit mnohem více adrenalinu, zrychlí se vám srdeční tep, a tak se vám v žilách rozlije mnohem více krve, která se vám vžene právě i do tváří, kde je to však nejvíce vidět. Sociologové to však považují za jakési nonverbální gesto, kterým vyjadřujeme jakousi omluvu.
    Když se začneme červenat, začne nám v těle rychleji proudit adrenalin a rozbuší se nám srdce, takže se nám do tváří vhrne více krve.
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...