Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Seznamte se se svou vaginou! Víte, jak vypadáte tam dole?

  • Víte, jak by měla správně vypadat vaše zdravá vagina?
    6. ledna 2015 | 06:00

    Celé dny se pečlivě pozorujeme, jestli se nám na ruce neobjeví nějaký pupínek či flíček, ale jestli se nedějí nějaké vážnější změny v okolí našich kalhotek, příliš nesledujeme. Co bychom ale měly sledovat a v jaké chvíli zpozornit? A vůbec – jak se správně kontrolovat? Nemusíte si zrovna nechávat vyoperovat žebra, abyste si tam dolů pohodlně dohlédla. Stačí si vzít větší zrcátko a v koupelně se jednou nohou opřít o záchodovou mísu nebo vanu.

  • Zvětšené pysky

    Všechny vnitřní ženské orgány jsou chráněny stydkými pysky. Ty jsou dvoje, velké a malé. Zásadní problém, který většina žen v souvislosti s nimi řeší, je jejich velikost. Některé se mohou zdát až přespříliš velké, ovšem to nemusí nic znamenat. Velikost je individuální a u každého se různí. Ale některým ženám to může vadit pouze z estetického hlediska. Zbystřit byste měla, pokud se mezi velkými a malými stydkými pysky objeví bělavý povlak. Může jít totiž o kvasinkovou infekci. 
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: Archiv online Blesk pro ženy
    Když není kocour doma, musí si žena pomoci sama.
    Autor: shutterstock
  • Špičaté výrůstky

    Trendy v intimním holení jsou velmi pestré.
    Autor: shutterstock
    Časté zdravotní změny jsou pozorovatelné v okolí pochvy, tedy vchodu do vaginy. Při pravidelném pozorování v těchto místech můžete narazit na bradavčité špičaté výrůstky, které jsou na dotyk nebolestivé a tuhé. Dochází k nim v důsledku výskytu HPV virů, které se mohou začít projevovat při oslabené imunitě. Tento problém většina žen přehlíží a dále ho neřeší, přitom návštěva gynekologa je kvůli papilomavirům na místě. Ty totiž mohou za rakovinu děložního čípku.
  • Trhliny na pochvě

    Tajemství, které skrývá ženskost.
    Autor: shutterstock
    Jestliže při pravidelné prohlídce narazíte na malé trhliny či krvavé praskliny na kraji pochvy, není nutné tak zcela propadat panice. Může to být pozůstatek vášnivé noci, nebo chronický zánět. Jestliže máte pocit, že by to mohlo být způsobeno sexem, nemusíte to nijak řešit, prasklinka se sama zahojí. Pokud jste však v poslední době neměla v posteli žádného návštěvníka, určitě zajděte k lékaři, který diagnostikuje pravou příčinu. 
  • Bulka na jednom pysku

    Jedna část vašich pysků je nateklá a objeví se třeba i malá bulka? Může jít o zánět Bartholiniho žlázy. Bývá lokalizován na vnitřní straně jednoho stydkého pysku. Kromě viditelných příznaků může žena cítit bolest při sezení nebo běhu. Pokud se však objeví bulka, která je bezbolestivá, může jít o cystu.
    Sledujte pozorně, co se vám děje mezi nohama.
    Autor: Profimedia.cz
  • Červené boláky


    Vypořádat se s oparem v ústech je nepříjemná věc, ale ještě horší je objevit opar mezi nohama. Jde o malé bolestivé puchýřky, které po několika dnech prasknou. Poté z nich vyteče čirá tekutina (nebo červeně zbarvená). Nakonec se z nich stane strup. Od bolesti si lze odpomoci bylinnými koupelemi.
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.