Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Chcete se zbavit strachu a smutku rychle a sami? Zkuste jogaterapii!

Pomocí metody EFT se zbavíte problémů!
29. listopadu 2014 | 06:00

Trpíte úzkostí, strachy, únavou? Existuje speciální metoda, která vás dokáže zklidnit. Terapeutka energetické psychologie, lektorka jógy Míra Petrášková (36), vysvětluje, jak si technikou EFT můžete pomoci sami.

Metoda, kterou pomáháte klientům, si můžeme aplikovat i sami doma. Prozraďte, co je zač?
EFT, to je emotion freedom technik. Dá se použít na cokoli. Osvobozuje od emočních stavů. Patří mezi ně fyzické bolesti, fobie, strachy, smutky, úzkosti, pocity viny, vztek, závislosti, nutkavé chutě, problémy s váhou, alergie, deprese, traumatické a negativní vzpomínky, poruchy spánku, nízké sebevědomí, obtěžující myšlenky, blokády v učení, nervozita při veřejném projevu – dá se použít na cokoli! Co vás napadá? Co máte a nechcete? Bez čeho by se vám žilo radostněji? Podstatou je poklepávání akupunkturních bodů na těle a při tom je vědomí cíleno na danou emoci, problém, pocit v těle. Díky tomu propojení a poťukávání většinou zmizí emoce. Tělo i mysl se uklidní.

Jaké body to jsou?

Jeden z bodů EFT je i na bradě.
Autor: Shutterstock.com
Není to nic těžkého. Na stránkách jogaterapie.cz nebo eft.cz si lze zjistit přesně, kde jsou. Já coby terapeut jsem důležitá, abych vám pomohla získat nadhled a odstup od problému, který vás trápí.

Jak zjistím, co mě trápí?
Pojmenujte si problém, zkuste to pomocí otázek: Kde to je? Co to je? Kdy? Jak? V jaké situaci? Co u toho cítím za emoci? Čím je to způsobené? Kdo za to může? Co by pomohlo? Proč to nejde? Jak vím, že to mám? Jak bych poznal, že to nemám? Kdo to dělá? Jak konkrétně? Kde? Kdy? Už se to někdy stalo? Co to pro mě znamená, když se to děje? Co cítím při představě, že se to znovu stane? Podle čeho poznám, že se děje, co nechci? Podle čeho poznám, že by se dělo, co chci? Co by se muselo stát, aby se to změnilo? Jak se cítím, když se to děje? Lepší – horší než co? Než kdo? Ve srovnání s čím? Pro koho je to možné? Nemožné? Samozřejmé? Kdo na jakém základě to posuzuje? Musím? Měl bych? Co by se stalo, kdybych to neudělal?

Co se stane, když vynecháme nějaký bod?

EFT
Autor: Shutterstock.com
Nestane se nic, klidně ťukejte dál nebo si ho oťukejte dodatečně mezi těmi ostatními. Body jsou seřazeny tak, že energie projde celým systémem. Vynechání bodu nezpůsobí, že EFT nebude fungovat. Důležitější je problém správně nazvat.

Za jak dlouho to bude účinkovat?
Pomoci to může hned…

 

Podívat se můžete také zde:

Autor: bla