Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jarní vitaminové bomby: Vyzkoušejte kosmetiku plnou ovoce

Dopřejte vitamíny i své pleti.
24. března 2014 | 07:00

Po zimě je potřebuje vaše vyčerpané tělo, ale i vlasy a pokožka. Namíchejte si svůj vlastní vitaminový koktejl, který dodá kůži, co potřebuje. Poradíme vám, v čem je nejvíc vitaminů.

Acai
Říká se jim brazilské borůvky a tahle superpotravina je čím dál oblíbenější. Roste na palmách a nejenže vypadá jako borůvka, ale má i podobné složení účinných látek. Jen jich má dvojnásobné množství. Antioxidantů má tolik, že funguje jako jeden z nejúčinnějších přírodních omlazujících prostředků. Není tedy divu, že acai přidává do svých výrobků čím dál víc kosmetických firem.

Rakytník
Vitaminy nadupaný keř s oranžovými plody je pořád tak trochu nedoceněný. Přitom jich má tak obrovské množství (absolutně nejvíc má vitaminu C) a v tak unikátní kombinaci, že se mu jen tak něco nevyrovná. Nejčastěji se z něj vyrábí oleje, které zpomalují stárnutí, zabraňují vypadávání vlasů a fungují jako životabudič pro nové buňky.

Olivy jsou zdravé, oleje z nich už tak zdravé být nemusí
Autor: profimedia.cz
Olivy
Není lepší balzám na vlasy než olivový olej. Zaceluje roztřepené konečky, dodává jim šťávu a podporuje růst vlasů. Skvěle působí i na zralou pokožku se sklonem k tvorbě vrásek, vysušenou pleť obličeje i celého tělo nebo jako lék na popraskané paty. Do koupele si ho dodnes přidává slavná Sophia Loren, která si zázračné účinky oliv nemůže vynachválit.

Aloe vera
Dá se docela jednoduše pěstovat doma v obýváku. Gel obsažený v jejích listech obsahuje antiseptické látky, které se skvěle hodí při léčbě akné a ekzémů. Pokud se přimíchá do krémů, odstraní vám nejen pupínky, ale díky vitaminům C, E a provitaminu A umí regenerovat a zvláčňovat unavenou pleť a posílit vlasy.

Granátové jablko jako elixír krásy? Proč ne!
Autor: Shutterstock
Granátové jablko

Tohle nádherné a šťavnaté ovoce obsahuje hlavně vitaminy skupiny B, vitamin C, hodně draslíku, hořčík, vápník a spoustu taninů. Je báječné hlavně pro zralou pleť, která potřebuje pořádně povzbudit a hydratovat. Dokáže si poradit i s hlubšími vráskami, pigmentovými skvrnami a poškozenou pletí. Stejně dobře působí také na vlasy.

Černý rybíz
Je tak bohatý na vitamin C, karoteny, retinol, vápník a další živiny, že umí z těla odplavit škodlivé látky a udělá všechno pro to, aby se vám zlepšil stav pokožky, nehtů i vlasů. Kromě toho ve všech výrobcích naprosto úžasně voní.

Ponořte se do citrusů, osvěží vás
Autor: archiv firmy
Citrusy

Citrony, pomeranče, mandarinky, grepy… Je jedno, který z citrusových plodů si vyberete. Všechny jsou plné vitaminů a fungují jako voňavé antioxidanty. Jejich vůně navíc povzbuzuje psychiku, což se na vašem obličeji, kvalitě vlasů, nehtů i pleti dříve nebo později prostě ukáže.

Chcete vědět, jakou vitamíny nabitou kosmetikou si pořídit? Pak si kupte aktuální číslo našeho časopisu Blesk pro ženy, které na pultech trafik a obchodů najdete od pondělí 24. března.

Dopřejte vitamíny i své pleti.
Autor: Shutterstock.com

Autor: MAJ