Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Káva je zdravá a dokáže zázraky! Pijte 4 šálky denně

Pití kávy má pozitivní účinky pro váš vzhled, myšlení i zdraví!
4. listopadu 2013 | 13:00

Pro milovníky kávy máme dobrou zprávu. Nemusíte pití oblíbeného moku omezovat a už vůbec se své "závislosti" nadobro zbavovat! Káva je totiž zdravá. Hurá!

Fámy, které nás roky odrazovaly od pití kávy, jsou pryč. Odborníci potvrdily, že čtyři šálky denně mají pro naše tělo i mysl velmi pozitivní účinky.

Pozitivní vliv na mozek

Po vypití šálku kávy postupně odchází únava a zvyšuje se naše pozornost a rychlost reakcí. Podle výzkumů jsou ženy až 6x více soustředěné po vypití jednoho šálku cappuccina. Blahodárně působí i naši náladu a odbourává stres. Studie dokázaly, že odpůrci kávy, mnohem častěji trpí psychickými problémy.

...
Autor: Shutterstock

Krásnější díky kofeinu

Mimo to, že z vás káva dělá chytřejší a šťastnější, dokáže vylepšit i vás vzhled. Obsažený kofein totiž stimuluje metabolismus a podporuje spalování kalorii. Po jídle se tedy doporučuje espresso, díky kterému vám bleskově slehne.

Co týče zevnějšku člověka, dokáže káva i zázraky s pletí. Zrnka obsahují vitamín niacin, který podporuje regeneraci a vlhkost pokožky.

Nedávno bylo zjištěno, že pravidelné pití kávy vám zaručí vytrvalost během cvičení. Kofein totiž zvyšuje množství mastných kyselin v krvi, které jsou převáděny na energii.

Prevence proti nemocem

Pravidelné popíjení lahodné kávy prospívá i vašim orgánům, konkrétně játrům. Látky obsažené v kávě dokážou zmírnit škodlivé působení alkoholu, takže snižuje riziko cirhózy jater.

Káva také snižuje riziko onemocnění cukrovkou téměř o polovinu. Stejně tak funguje jako skvělá prevence proti Altzheimeru.