Čtvrtek 26. prosince 2024
Polojasno 2°C

Černý poklad: Ostružiny zatočí s rakovinou, chřipkou i kašlem

Ostružiny obsahují barviva, která dokážou zastavit množení nádorových buněk – hlavně u rakoviny střev, plic a prsu.
10. září 2013 | 15:00

Čerstvé vás osvěží, posílí imununitu a detoxikují organizmus. Kromě toho i krásně ozdobí slavnostní tabuli. Díky nim povznesete dezerty na zdravou pochoutku.

Malý zázrak

Není divu, že tyhle až dva centimetry velké plody stále více lidí pěstuje na zahradě. Ukrývají v sobě spoustu minerálů a vitaminů – C, B, kyselinu listovou, karoten, draslík, hořčík, vápník, železo a bioflavonoidy. Čím sytější mají barvu, tím více jich obsahují. Díky nim se lépe hojí rány a regeneruje celé tělo. Navíc obsahují barviva, která dokážou zastavit množení nádorových buněk – hlavně u rakoviny střev, plic a prsu.

V čem nám prospívají?

Rychle doplní energii a tekutiny. Obsahují snadno stravitelné cukry a až 80 procent vody. Hodí se i při hubnutí, ve 100 g je jen 200 kJ. Umí toho ale daleko víc.

Ostružiny
Autor: Shutterstock.com
Proti nemocem
Máte chřipku, angínu či kašel? Dejte si ostružiny. Výrazně podpoří léčbu. Urychlují také rekonvalescenci po nemocech.

Při kožních onemocněních vám poslouží koupele v odvaru z listů ostružiníku. Kloktání odvaru z listů vás zbaví infekcí v krku a uleví od bolavých dásní.

Skvěle působí i proti průjmu. Ostružiny rozmačkejte a vařte ve vodě v poměru 1:1 do zhoustnutí. Přitom sbírejte pěnu. Pak nechte vychladnout a popíjejte.

Při léčbě využijete listy i plody:

Listy
Uvaříte z nich skvělý čaj, který působí močopudně a zklidňuje.
Doporučuje se při: nachlazení zápalu plic vysokém tlaku ateroskleróze  rýmě a kašli angínách bolestech v krku 

Ostružiny
Autor: Shutterstock.com
Připravte si léčivý čaj
Lžíci usušeného listí ostružiny zalijte asi ¼ l vroucí vody. Nechte 5 minut odstát a slijte. Pomalu popíjejte.

Plody
Rychle doplní energii a tekutiny. Obsahují snadno stravitelné cukry: staví průjem
pomáhají při zácpě ulevují od žaludečních problémů léčí chudokrevnost podávají se při nachlazení zbavují menstruačních bolestí

Tvarohovo-jogurtový dezert s ostružinami
Autor: Shutterstock.com

Ostružinové dobroty

Ostružiny bývají v syrovém stavu dost kyselé. Když je tepelně upravíte, budou stravitelnější. Můžete je mrazit, sušit, zavařovat, připravíte z nich výtečný sirup nebo kompot. Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů.

Tvarohovo-jogurtový dezert

Suroviny:
250 g měkkého tvarohu
3 hrsti ostružin 3 plátky želatiny
2 vanilkové cukry

Postup:
Želatinu nechte nabobtnat. Rozmačkejte tvaroh, smíchejte s cukrem a ostružinami. Nakonec přidejte želatinu a naplňte mističky. Vložte do lednice a nechte ztuhnout.

Ostružinové mojito
Autor: Shutterstock.com

Ostružinové mojito

Suroviny:
4 lžičky hnědého cukru
2 limetky grenadinový sirup hrst ostružin několik lístků máty ledová tříšť
perlivá minerálka

Postup:
Do čtyř skleniček dejte po lžičce hnědého cukru a lžíci grenadinového sirupu. Pokrájejte limetky a také je rozdělte do skleniček. Doplňte ostružinami, mátou a rozdrťte. Přisypte ledovou tříšť a zalijte minerálkou. 

Náš tip: Máte-li chuť na něco ostřejšího, můžete přidat kapku rumu. 

 

Autor: Michala Jendruchová