Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Seznamte se: Deprese! Podzimní "strašák" mi málem zabil mámu.

24. října 2012 | 08:27

S ochlazováním, zabalováním se do čím dál větších a teplejších vrstev oblečení a úbytkem slunečního a denního světla, přibývá i největší a nejrozšířenější nemoci na světě: Deprese! Se svými zkušenostmi se nám svěřila i čtenářka Kamila.


Příběh čtenářky: Mysleli jsme, že si vymýšlí. Pak se pokusila zabít.

Moje maminka byla vždy veselá kopa. Jednoho dne ale přišla domů jako tělo bez duše. Když jsme se jí zeptali, co se stalo, dlouho nemluvila. K večeru z ní ale vypadlo, že přišla o práci. Prý museli snižovat stavy a tak, i přes to, že ve firmě pracovala dlouhých třiatřicet let, přišla o práci.

Našli jsme jí nakonec alespoň "brigádu". Chodila každé ráno uklízet do firmy, ale práce účetní jí chyběla a nikde už jí zaměstnat nechtěli. Pak i s brigádou skončila, seděla celé dny doma, začala kouřit a nadávala na celý život. Říkali jsme si, že se asi nudí, a její neklid a podrážděnost jsme ignorovali. Jednou to došlo tak daleko, že pět dní odmítala vstát z postele. "Ta si ale vymýšlí," vztekala jsem se.

Deprese může potrápit i vás. Své o tom ví naše čtenářka Kamila
Autor: Profimedia.cz

Pak mi zazvonil telefon. "Vaše maminka se pokusila o sebevraždu, leží u nás na jednotce intenzivní péče." Byla jsem jako ve snu? "Jak se to mohlo stát? Proč?" Plakala jsem. Seděla jsem u mamky v nemocnici a slzy bolesti mi stékaly po tváři. Omlouvala jsem se, že jsem přehlížela její problémy.

Po propuštěni z ní byla prázdná duše. Strávila dalších pár měsíců na psychiatrii a dnes dochází pouze ambulantně. Je tichá, věnuje se zahradničení, a já jí nepoznávám. Každý den si vyčítám, jak jsem její deprese podcenila. Dávejte si na ně, prosím pozor.

Čtenářka Kamila

Depresí může trpět každý!

Deprese může potrápit i vás. Své o tom ví naše čtenářka Kamila
Autor: Profimedia.cz

Deprese je vážné onemocnění, které může mít fatální důsledky. Nejčastěji postihuje lidi v produktivním věku, ale ani mladiství pacienti nejsou výjimkou. Příznaky této choroby nikdy nepodceňujte a včas vyhledejte pomoc odborníka!

Depresí trpí v dnešní době čím dál více lidí. Jedná se o onemocnění, které postihuje celý organismus. Pacient má časté změny nálad a v důsledku toho se mění také jeho myšlení. Patrné jsou zásadní změny v jeho chování, z tváře mizí úsměv a naopak lze u postiženého pozorovat apatické stavy.  

Nejčastějším spouštěčem deprese bývají nepříjemné životní situace, jako např. ztráta milované osoby, životní trauma, rozchod s partnerem, pracovní vytížení či ztráta zaměstnání. Dalšími příčinami jsou špatný životní styl, dlouhodobé napětí, stres, nedostatky ve výživě, nadměrná konzumace alkoholu a jiných návykových látek. Často svou roli hraje také dědičný faktor.

Deprese může potrápit i vás. Své o tom ví naše čtenářka Kamila
Autor: Profimedia.cz
K hlavním příznakům patří:

•    Chronická únava
•    Poruchy spánku
•    Neschopnost radovat se
•    Nechuť k jídlu
•    Bolesti hlavy, zad, kloubů, časté migrény
•    Podrážděnost, vznětlivé chování
•    Plačtivost, patologický smutek
•    Pocity méněcennosti a neschopnosti
•    Negativní myšlenky, úvahy o smrti a sebevraždě

Autor: ema