Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chcete vědět, jakou barvu očí bude mít vaše dítě?

9. října 2012 | 09:14

Oči o člověku prozradí neskutečně mnoho – očima umíme „mluvit“ i vyjadřovat emoce. Ale všímáme si nejen pohledu a výrazu, ale také barvy očí. Pokud čekáte, nebo jste čekala dítě, sama sebe jste se jistě několikrát ptala: "Bude mít barvu očí po mamince, nebo tatínkovi?"


Hnědá, modrá a zelená patří k nejběžnější barvě očí, ale jsou lidé, kteří mají oči šedé, šedomodré, světle hnědé i černé..., a tak nás často zajímá, co vůbec určuje barvu očí?

Vysvětlení není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Přestože se většinou předpokládá, že barva očí je dědičný znak, který se „míchá“ z barev očí rodičů, je to složitější. Barvu očí dítěte určuje nejen barva očí matky a jejího partnera, ale také informace našich předků, které jsou v genech každého z nás zaznamenány.

Tajemství odstínů

Víte, jakou barvu očí bude mít vaše miminko?
Autor: Profimedia.cz

Navíc geny, které určují barvu očí, vědci ještě dobře neznají, a tak tajemství všech odstínů barev vysvětlit zcela neumíme.

Obecně ale platí, že dominantnější barvou očí je hnědá než modrá a zelená, hnědou barvu očí má tedy na světě většina lidí, modrá se dokonce objevuje nejméně.

Duhovka a barva očí

Duhovka je barevná část oka, která obkružuje zornici a je pro funkci oka velmi důležitá, protože zabraňuje, aby světlo pronikalo mimo zornici oka. Duhovka je silně pigmentovaná, její barva závisí na množství a hloubce uložení pigmentu melaninu. 

Víte, jakou barvu očí bude mít vaše miminko?
Autor: Profimedia.cz

Pokud duhovka obsahuje větší množství pigmentu na přední i zadní straně, má duhovka hnědou nebo hnědozelenou barvu, pokud vaše duhovka obsahuje málo pigmentu nebo pigment na povrchu postrádá, pak máte nejspíš modré nebo šedomodré oči.

Barva očí u dětí

Po narození se většina bělošských dětí rodí s neutrální barvou očí. Duhovka očí totiž pigment – melanin - téměř neobsahuje, a tak mají všechny děti barvu očí téměř shodnou. 

„Teprve časem, kdy jsou oči dětí vystavené slunečnímu záření, dochází v duhovce k postupné produkci melaninu a odstín duhovky se mění.

V šesti měsících už je většinou patrné, jaké oči bude dítě mít, v jednom roce hustota melaninu představuje asi 50 % hustoty dospělého člověka a ustálí se asi ve 3. roce života dítěte. Pro zbytek života pak barva očí zůstává stejná,“ vysvětluje MUDr. Kristina Vodičková z Oční kliniky NeoVize.

Autor: ema