Stévie sladká (neboli Stevia rebaudiana Bertoni) bývá nazývána také sladkou trávou nebo medovými lístky. Jako první objevily kouzlo této bíle kvetoucí jihoamerické rostliny kmeny známé jako Guarání v Paraguayi a Brazílii.
Sladili si s ní maté a používali ji v přírodní medicíně na pálení žáhy, cukrovku, snížení krevního tlaku nebo jako ústní vodu. Právě díky svým léčivým účinkům a vysoké sladivosti se začala v 70. letech minulého století používat jako náhražka cukru (poprvé v Japonsku).
Ocení ji hlavně ty z vás, které chtějí shodit nějaké to kilo, dbají na zdravý životní styl a výživu, ale také diabetičky.
Na rozdíl od bílého rafinovaného cukru dodá tělu vitaminy a minerály, nejen prázdné kalorie. Je dobrou alternativou uměle vyráběných sladidel na bázi sacharinu a cyklamátů, které mohou mít při dlouhodobém používání karcinogenní účinky.
Stévii skvěle využijete v kuchyni, můžete s ní připravovat teplé i studené pokrmy, přidat ji do pudinku, krémů a dezertů.
Kde ji seženete?
Na jaře si můžete stévii koupit jako venkovní rostlinu na trzích a v květinářstvích, v obchodech se zdravou výživou, na internetu a v bylinkářstvích koupíte sušenou a v lékárnách již také ve formě tablet, sypkého prášku a sirupu. V obchodech narazíte už i na minerální vody a ledové čaje slazené stévií.