Často se na nás obracíte s otázkou, jak se máte stravovat, případně hubnout, když trpíte cukrovkou. Oslovili jsme proto naši odbornici, abychom vám pomohli.
Vaše otázky
- Jsem obézní diabetička, vážím 82 kg a lékařka mi doporučila dietu s 6090 kJ (1450 kcal), z toho 175 g sacharidů. Já si ale neumím ideální jídelníček sestavit.
- Jak zhubnout při zjištění, že jsem náchylná k cukrovce? Měřím 162 cm a vážím 79 kg. Mám ale nemocné srdce a měla bych hubnout pomalu, asi 0,5 kg týdně. Co jíst?
- Jak mám sestavit jídelní lístek pro obézního cukrovkáře s vysokým krevním tlakem? Poraďte prosím vzorový jídelní lístek.
Nezapomeňte
Před začátkem diety se o denní energetické hodnotě i množství sacharidů poraďte se svým diabetologem!
Hlavní zásady diabetického stravování
- Jíst energeticky přiměřené množství potravin a dosáhnout normální hmotnost
- Dodržovat doporučené množství sacharidů na den
- Nejíst cukr ani potraviny a nápoje obsahující cukr, sladit umělými sladidly
- Umět si rozdělit přípustné množství denně přijímané energie do 5 až 6 jídel
- Nezvyšovat doporučené denní dávky
- Zařadit dostatek potravin s obsahem vlákniny: zeleninu, celozrnnou mouku a její produkty
- Nahradit bílé pečivo grahamovými a celozrnnými výrobky
- Konzumovat nízkotučné mléčné výrobky
- Nezapomínat, že i v párkách, paštikách a měkkých salámech je mouka.
- Neomezovat masné potraviny, omezit příjem tuků.
- Konzumovat denně asi 400 až 500 g zeleniny a 200 až 300 g čerstvého ovoce.
- Dodržovat optimální zastoupení živin ve stravě: sacharidy mají pokrýt asi 520 procent denní energetické potřeby, tuky mají krýt méně než 30 procent a bílkoviny asi 20 procent doporučeného denního příjmu.
- Vhodné potraviny: celozrnné pečivo a těstoviny, neloupaná rýže, brambory, zelenina, ovoce.
- Potraviny, které vyžadují omezení v doporučených množstvích: maso, drůbež, ryby, mléko, mléčné výrobky, vejce.
- Nevhodné potraviny: uzeniny, slanina, vnitřnosti, mozeček, koláče, cukrárenské výrobky, bílé pečivo, vícevaječné těstoviny a podobně.
+ Vhodné potraviny:
celozrné pečivo a těstoviny, neloupaná rýže, brambory, zelenina, ovoce
Potraviny, které vyžadují omezení v doporučených množstvích: maso, drůbež, ryby, mléko, mléčné výrobky, vejce
- Nevhodné potraviny:
uzeniny, slanina, vnitřnosti, mozeček, koláče, cukrárenské výrobky, bílé pečivo, vícevaječné těstoviny a podobně
POZOR!
Jestliže jste obézní diabetička, zhubněte! Požádejte svého lékaře o individuální jídelní lístek ušitý na míru. Nezapomínejte na pitný režim a pohybovou aktivitu.
Speciální redukční dieta
Jídelní lístek pro ty, kdo chtějí zhubnout
SNÍDANĚ
200 ml mléka 1,5 procentního (např. káva s mlékem nebo melta), 600 g grahamového pečiva (nebo tmavý chléb), 60 g tvarohu (cottage sýr nebo nesolený nízkotučný sýr, 50 g zeleniny
Sacharidy v gramech: 40
SVAČINA
150 g ovoce nebo zeleniny
Sacharidy v gramech: 20
OBĚD
Polévka: zeleninová nebo slabý kuřecí vývar
Hlavní jídlo: 100 g libového masa ( nebo 150 g kuřecích prsou nebo 150 – 200 g ryby nebo 100 g tofu), 120 g brambor – vařených nebo pečených ve slupce (nebo rýže, anebo těstoviny), 200 g zeleniny a 10 g oleje na přípravu
Sacharidy v gramech: 45
ODPOLEDNÍ SVAČINA
1 jogurt bílý (nebo 200 g acidofilního mléka nebo 100 g ovoce)
Sacharidy v gramech: 10 až 15
VEČEŘE
100 g masa (nebo ryba, tvaroh, cottage sýr, mozzarela, tofu), 200 g zeleniny, 120 g brambor, 10 g oleje
DRUHÁ VEČEŘE
150 g ovoce (nebo 150 g mléka nebo jogurtu)
Sacharidy v gramech: 15
Složení 6174 kJ (1470 kcal), 175 g sacharidů, 520 g tuků, 75 g bílkovin
Náhrada za brambory
- 100 vařených těstovin
- 80 až 100 g vařené rýže
- 150 g bramborové kaše
- 90 g bramborových knedlíků
- 50 g chleba
Příklad
SNÍDANĚ
Mléko, měkký nízkotučný tvaroh s pažitkou, grahamové pečivo a 2 listy hlávkového salátu
SVAČINA
Strouhaná mrkev
OBĚD
Květáková polévka, zapečené kuřecí prsa, bramborová kaše, okurkový salát
ODPOLEDNÍ SVAČINA
Jablko
VEČEŘE
Dušený květák, fofu, brambory
DRUHÁ VEČEŘE
Jogurt
DIABETOLOŽKA RADÍMUDr. Jana KirňákováAutor: Dušan Křístek
Proč odborníci mluví o hrozbě "epidemie" v souvislosti s narůstajícím množstvím cukrovkářů? Se stoupající životní úrovní se počet nemocných cukrovkou zvyšuje na celém světě. Jíme víc, než potřebujeme, hýbeme se méně, konzumujeme hodně tuků i cukrů a výsledkem nesprávné výživy je výskyt nemocí typických pro vysokou životní úroveň. Obezita, cukrovka, dna, vysoký krevní tlak srdečně-cévní onemocnění. Cukrovku často provází obezita, až v 80 procentech se týká zejména starších lidí. Dieta při cukrovce je základní léčebný prostředek, ať už jde o diabetika, který má doporučenou jen diabetickou stravu, nebo se léčí tabletkami nebo inzulínem. Disciplinovanost ve stravování diabetika je základem prevence vzniku komplikací. |