Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stres je náš největší nepřítel! Zatočte s ním!

26. dubna 2012 | 20:45

Napětí a stres zažíváme všichni. Každý den. Pokud máte náročné zaměstnání nebo prožíváte všechny větší nebo menší neúspěchy intenzivně, musíte se naučit relaxovat.


Každý člověk reaguje na různé podněty různou mírou stresu – proto se vzájemně lišíme celkovou mírou stresu, kterou jsme schopni vydržet. Zatímco jeden s přehledem zvládá náročné situace, jiný se pod stejnou tíhou hroutí.

Stres lze obecně definovat jako reakci organizmu na jakoukoli změnu, která vyžaduje naše tělesné, duševní, intelektuální nebo emocionální přizpůsobení nebo odpověď. Nezáleží na tom, zda tyto změny vnímáme jako příjemné nebo nepříjemné – stres způsobuje výhra ve sportce stejně jako krádež peněženky, narození dítěte, nebo úmrtí partnera.

Řetězová reakce
stres1
Autor: Profimedia.cz

Stres proto není pouhým prohřeškem, který s sebou nese moderní uspěchaná doba. Naopak. Stresová reakce spouští jedny z nejstarších mechanizmů, které od pradávna umožňují přežití v okamžicích, kdy byl člověk vystaven nebezpečí – ve zkratce lze říct, že stresová reakce (bez ohledu na příčinu) připravuje tělo "bojovat nebo utíkat".

Ve stavu ohrožení proto dochází ke zrychlení srdeční činnosti, stoupá krevní tlak, prohlubuje se dýchání a tělo rychle spotřebovává okamžitě dostupnou energii. Obecně řečeno, probíhá maximální mobilizace všech dostupných tělesných rezerv tak, aby byl člověk schopen čelit tomu, co bude následovat.

Co se děje s tělem při stresu

stres
Autor: Profimedia.cz

V situaci, která působí stresově, se cítíme ohroženi. Podle toho se chová i naše tělo a spustí stresovou reakci. V první řadě zajišťuje zvýšené prokrvení orgánů nezbytných pro okamžité přežití (svaly, mozek, srdce) tak, aby tělo bylo připraveno "bojovat nebo utíkat". Tato změna prokrvení je samozřejmě možná pouze na úkor ostatních tělních struktur, včetně trávící soustavy. Proto při stresu pociťujeme příznaky podobné nevolnosti – okamžitě se nám "svírá " žaludek, někteří z nás pak nejsou schopni např. před důležitou schůzkou jíst vůbec.

Naučte se vypnout!

Napětí a stres zažíváme všichni. Každý den. Pokud máte náročné zaměstnání nebo prožíváte všechny větší nebo menší neúspěchy intenzivně, musíte se naučit relaxovat. Začněte sportovat a věnujte se ve volném čase koníčkům, které Vám pomohou zbavit se psychického vypětí.

stres
Autor: Profimedia.cz

Na druhou stranu – uvědomte si, že ani ten nejlepší koníček Vám nepomůže, pokud svému tělu nedopřejete dostatek spánku. Rozhodně nezapomínejte důsledně dodržovat přestávky určené na jídlo. Naučte se odcházet od pracovního stolu. Nic neškodí Vašemu zažívání tolik jako podvědomá konzumace vystydlého jídla (nebo "čehosi"), zatímco Vaše pozornost je plně vytížena vyřizováním neodkladných telefonátů a urgentní emailové pošty. Naučte se zkrátka najít si čas pro sebe.

Autor: Eva Dvořáková