Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

20 potravin, které vám zpříjemní život

8. září 2011 | 04:59

Oříšky, borůvky, rajčata nebo okurky – to je jen zlomek tzv. plusových potravin, které mají velmi příznivý vliv na lidský organismus. Přečtěte si, které jídlo prospívá vašemu zdraví, zvedá náladu, příznivě působí na psychiku, nebo dokonce zmírňuje stres a nervozitu.

1. Jablka

jablka
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Směs látek a vitaminů C, E, B1, B6 a selenu pomáhá dobře zvládat stres. Vitaminy navíc pomáhají při poruchách krevního oběhu nebo bolestech hlavy.

2. Hrušky

Hrušky působí blahodárně na váš žaludek a brání jeho překyselení. Jod má pozitivní účinky na štítnou žlázu a celkově řídí látkovou výměnu v těle.

3. Ementál

Na 100 gramů soli obsahuje 460 miligramů tryptophanu, což je aminokyselina, která vytváří »látky štěstí«. Vitamin B12 zas chrání a zpevňuje nervový systém, což vede ke zmírnění frustrace a vznětlivosti.

4. Hrách

j
Autor: scom

Obsahuje vitamin B9. Jeho nedostatek může způsobit poruchy paměti a deprese. Stejný vitamin dokonce stojí za pocity radosti a štěstí.

5. Dýně

Dýně obsahují magnezium, které se podílí na odbourávání stresu a pomáhá proti nervozitě. Železo udržuje lidi bdělé a v kondici. Vitamin B povzbuzuje nervy. Při jeho nedostatku se člověk nechá snadno vyvést z míry a je podrážděný.

6. Drůbeží maso


Zásobuje tělo mnoha vitaminy B, především pak B1 a B6, který je důležitý pro nervy. Maso však neobsahuje nasycené tuky, odpovědné za dobrou náladu.

7. Šunka

Šunka je známa pro vysoký obsah tuků a také thiaminu – důležitého vitaminu pro nervy. Pokud jej člověk postrádá, cítí se podrážděně, nešťastně a znaveně. Kyselina listová pomáhá rozmělnit stresové signály.

8. Čerstvý sýr (Cottage)

Především zrnitý čerstvý sýr obsahuje vitamin B2 (ribofl avin). Ten je důležitý pro zhodnocování kyslíku. Posiluje také nervy. Studie tvrdí, že u testovaných lidí měl vliv na jejich dobrou náladu.

9. Ředkvičky

Ředkvičky
Autor: profimedia.cz

Obsahují draslík a také vitamin C, prvky, které jsou důležité pro blaho duše. Ředkvičky podporují chuť k jídlu, zrychlují činnost jater a žlučových cest.

10. Sezam

Jeho omega-3 nasycené mastné kyseliny pomáhají transportovat do mozku látky, které vyvolávají pocity štěstí. Také by měly blokovat deprese se stejným účinkem jako klasická antidepresiva.

11. Rajčata

Získala možná špatnou pověst během epidemie bakterií EHEC. Jsou ale velmi bohatá na vitamin C a vitamin B6 (pomáhají produkovat látku serotonin navazující pocity štěstí). Uvnitř je také kyselina listová, která pomáhá proti depresím, a magnezium, tolik blahodárné proti stresu.

12. Vlašské ořechy

Jejich aminokyseliny působí pozitivně na celou psychiku, zlepšují mimo jiné i uvažování. Kyselina linolová odbourává stres a zároveň snižuje krevní tlak.

13. Borůvky

Pro někoho při trhání vyvstává otázka: Hřebenem, nebo rukou?
Autor: Scom

Jsou bohaté na flavonoidy, které fungují jako přenašeče informací mezi neurony. Borůvky zlepšují schopnost lidí přemýšlet a reagovat. Lesní plody lze také použít k terapii u lidí nemocných Alzheimerovou chorobou.

14. Arašídy

Obsahují vitaminy skupiny B, které jsou nevyhnutelné pro výměnu látek v mozku. Také jsou důležité pro výdrž a zdatnost.

15. Grapefruit

Uvnitř se ukrývá značné množství vitaminu C, který pomáhá u lidí zvyšovat výkon a schopnost se soustředit. Draslík zase potřebují mozkové buňky ke svému fungování a kalcium je určeno k cílenému přesměrování nervových impulzů v mozku.

16. Okurky

Koupili jste kontaminované okurky? Ozvěte se nám do redakce
Autor: profimedia.cz

Okurky stejně jako rajčata poznamenala epidemie bakterií EHEC. Jsou ale pro tělo nesmírně důležité, protože podporují přenos vápníku v nervových impulzech. Draslík zase zvyšuje schopnost udržet si výkon.

17. Maliny

Ovoce je velmi bohaté na vitaminy (C, E, beta-karoten), které zachycují škodlivé volné radikály vznikající během činnosti mozku. Kyselina listová povzbuzuje krátkodobou paměť.

18. Nízkotučný tvaroh

Nízkotučný tvaroh zajišťuje efektivní podporu proteinům a kalcia, které ženou nervové impulzy vpřed. Obsažené aminokyseliny navíc působí proti stresu.

19. Červená řepa

Beta-karoten ochraňuje buňky před jejich antioxidačním působením. Vitaminy B podporují látkovou výměnu v mozku. Chutná zelenina zlepšuje krevní oběh a transport důležitých látek do mozku.

20. Cibule

Cibule je plná allicinu, který pročišťuje jemné cévy v mozku od škodlivých usazenin. Magnezium v cibuli zas tělo využívá k uvolňování energie. Kalium podporuje fungování nervových buněk.

Autor: pf, Kbali