Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Silvestrovská kocovina: Nejlepší a osvědčené „vyprošťováky“

Večer jste ještě hýřila a energií a dobrou náladou a dnes se nemůžete skoro ani zvednout z postele.
1. ledna 2010 | 05:00

Noc byla nezapomenutelná, večírek plný sektu a míchaných nápojů. A ráno vystřízlivění. Hlava vás bolí, žaludek plave a nejlépe je vám ve tmě a tichu. Jak na kocovinu?

Ráno na vás promluví tak krutě, že vaše jediné novoroční předsevzetí zní: Už nikdy nebudu pít! Kocovinu je však možné trochu obejít a její následky zmírnit. Blesk vám řekne jak.

Kocovina se projevuje nevolností, bolestmi hlavy, nechutenstvím a třesem. Co je příčinou? Je jich několik, ale hlavně to, že alkohol na sebe váže vodu, proto během popíjení dehydruje tělo. Právě nedostatek vody způsobuje bolesti hlavy. Dalším důvodem nepříjemého stavu je nedostatek minerálů a vitaminů – ty z těla doslova mizí při odbourávání alkoholu.

Chystáte-li se na silvestrovský večírek, ale už při odchodu přemýšlíte o tom, jak vám bude ráno špatně? Nemusí, když poslechnete pár základních rad.

Jak zmírnit kocovinu

Buďte odpočatí – čím více jste unaveni, tím větší vliv na vás alkohol bude mít.

Nepijte na lačno – i malý kousek tučného jídla vám pomůže se vstřebáváním alkoholu.

Vyhněte se bublinkám – šampaňské a drinky se sycenými nápoji, ale i minerálky nebo sodovka váš žaludek jenom podráždí.

Nemíchejte – pokud si dopřejete pivo, víno a různobarevné panáky, vězte, že se na druhý den je budete proklínat.

• Pijte kvalitní alkohol – budete-li pít takzvanou bílou hůl, vaše ráno bude nesnesitelné.

Pijte, pijte, pijte – alkohol na sebe váže vodu. Každého panáka zapijte sklenicí vody a před spaním vypijte alespoň půl litru čisté vody s citronem. Ráno by vás neměla tolik bolet hlava.

Dopujte se vitaminy – vitamin C zmírňuje následky kocoviny. Během večírku jezte pomeranče a pijte vodu s citronem.

Vypusťte kofein – ten na sebe váže vodu a zhoršuje dehydrataci.

Doplňte hladinu minerálů a cukru – jezte ovoce, med a dejte si sklenici piva. To působí jako iontový nápoj, který dodává energii sportovcům.

Nekuřte – pár cigaret vám zaručí krušné ráno.

Ráno snídejte – vydatná snídaně na sebe naváže zbytky alkoholu v krvi.

Sexujte – endorfin, který se během milování uvolňuje z mozku, působí jako analgetikum, které zmírní průvodní jev kocoviny – bolest hlavy.

Ilustr. foto
Autor: Archív

Léky proti kocovině

Anti Ethanol 07 – herbální přípravek, který chrání proti vedlejším účinkům alkoholu rychlým vylučováním acetaldehydu, což je toxický produkt vznikající při látkové přeměně alkoholu.
Cena cca 180 Kč (10 tablet)

Prevento – přípravek na rostlinné bázi. Jde o prevenci, proto je nejúčinnější, když spolknete dvě tablety předtím, než začnete pít.
Cena cca 150 Kč (10 tablet)

Stimaral – tekutý regenerační přípravek, který napomáhá lepšímu fungování jater. Právě játra hrají důležitou roli při čištění organismu.
Cena cca 350 Kč (30 ml)

Fan Samaritan – práškový šumivý nápoj v sáčcích. Je to doplněk stravy, který vám dodá minerály, o které jste během popíjení přišli.
Cena cca 40 Kč (8 sáčků)

Přírodní pomoc

Zkuste se napravit chřestem. Korejští vědci zjistili, že výtažky z listů a výhonků této zeleniny snižují následky nestřídmého pití. Obsahuje enzymy, které mají blahodárný vliv na játra a doplňují jim živiny, které jste během popíjení ztratili.

Zelená bomba – vymačkejte si listovou zeleninu a dejte si panáka zdravé zelené. Nebude sice vypadat chutně, zato vás postaví na nohy. Chlorofyl obsažený ve špenátu či salátu má detoxikační účinky.

Pijte kokosovou vodu. Ta funguje jako iontový nápoj, který vám dodá ztracenou energii a minerály.


Poč se říká kocovina?
Původně se jim říkalo kočičiny, ale ve druhé polovině 19. století začalo tohle slovo vlivem německého slova kater (označovalo kocoura nebo stav po alkoholovém opojení) nabývat dnešního významu. Kocovina je s kočkami spojená i v jiných jazycích. Němci jí říkají kvílení koček a Poláci kočičí kvik. Francouzi poalkoholovému stavu říkají dřevěná huba a Angličan vám řekne, že máte psí srst, co vás kouše.

Autor: Veronika Tardonová