Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Přírodní vitamínové bomby: Zelí proti rakovině, rajčata proti vráskám

27. listopadu 2011 | 09:07

Tělo volá po látkách, které by udržely imunitní systém v pohotovosti a ochránily organismus před podzimním náporem nemocí. Pokud nechcete zobat potravinové doplňky, vyzkoušejte přírodní vitaminové bomby.

Kysané zelí

Pro trávení i proti rakovině

Vědci tvrdí, že pokud budete jíst hodně kysaného zelí, dožijete se ve zdraví a ve formě stých narozenin. Kyselina mléčná, kterou tato pochoutka obsahuje, má totiž nejen antibakteriální vlastnosti, ale také regeneruje organismus. Kromě toho obsahuje spoustu vitaminu C, vitaminy skupiny K, E, B a kyselinu listovou, inositol, který působí proti kornatění tepen, vysoký obsah draslíku, vápníku, železa, zinku a vlákninu.

S čím vám pomůže

Kysané zelí by si měl dávat každý, kdo má problémy s krvetvorbou. Ale pomůže vám i bojovat proti únavě, zlepší obranyschopnost organismu, zvýší odolnost proti stresu, uklidní nervy a aktivuje výkon mozku. Snižuje vysoký krevní tlak, skvěle působí na funkci střev a vylučování jedovatých látek z těla. Kromě toho aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím a posiluje organismus proti infekcím. Konzumace zelí se doporučuje i při ledvinových chorobách, protože napomáhá i lepšímu vylučování odpadních látek. Tím, že čistí krev, působí jako elixír mládí pro pleť

Kysané zelí
Autor: shutterstock.com
Salát z kysaného zelí

Budete potřebovat:
* 1 jablko
* 1 mrkev
* kysané zelí
* 2 stroužky česneku
* 3 lžíce kysané smetany
* sůl
Postup: Zelí nakrájejte na menší kousky, jablko a mrkev nastrouhejte. Přidejte prolisovaný česnek, trochu soli a kysanou smetanu. Vše zamíchejte.

Rajče

Proti vráskám i pro zdravou prostatu

Rajské jablko
Autor: profimedia.cz
Rajčata obsahují vitamin C a E, provitamin A, vitaminy skupiny B, draslík a železo, vápník a fosfor. Antioxidanty, které v této zelenině najdete, chrání tělo před škodlivými volnými radikály, prospívají vlasům i nehtům, posilují buněčnou strukturu a imunitu.

Snažte se servírovat jídla s rajčaty i svému partnerovi, protože díky vysokému obsahu karotenu mu pomůžou předejít problémům s prostatou. Kromě jiného zmírňují tyto plody následky konzumace alkoholu, kávy a tabáku a chrání kůži před UV zářením.

Rakytník řešetlákový

Proti chřipce i pro krásu

K léčení ho používali už staří Řekové a jeho název (Hippophae rhamnoides) v překladu znamená třpytící se kůň. Řekové si totiž všimli, že koně, kteří se pásli v oblastech s vyšším výskytem rakytníku, jsou zdravější, krásnější a mají lesklou srst. Bobule této rostliny jsou totiž naprosto unikátním zdrojem vitaminů, minerálů a dalších látek, které léčí a prospívají tělu.

Zásobárna „céčka“

Oranžové plody rakytníku obsahují desetkrát víc vitaminu C než pomeranč, vitaminy A, D, F, K a vitaminy skupiny B, flavonoidy, ale i látku, která se v těle přeměňuje na hormon štěstí serotonin. Kromě toho, že vám rakytník zvedne náladu a dodá elán, podpoří imunitní systém, pomůže vyléčit žaludeční vředy, detoxikuje organismus, podpoří činnost jater a plic a zabrání vypadávání vlasů.

Připravte si sirup

Rakytníkový med
Autor: profimedia.cz
Ideální je sklízet rakytníkové plody v zimě, kdy se bobule snadno setřesou nebo otrhají. Uchovávat je můžete buď v mrazáku, protože mrazení zachovává účinné látky a vitaminy, nebo z nich připravte sirup.

Budete potřebovat:
* 3 l plodů rakytníku
* vlažnou vodu
* 20 g kyseliny citronové
* 1 kg cukru
* petol
Postup: Plody omyjte a rozmačkejte. Zalijte 2 litry vlažné vody a přidejte kyselinu citronovou. Nechte celý den stát, potom přeceďte, vymačkejte a na litr šťávy přidejte kilogram cukru. Na mírném ohni nechte zahřát a přidejte petol. Přelijte do lahví.

Kiwi

Pro dobré oči i náladu

Stačí jedno kiwi denně a pokryjete denní dávku vitaminu C. Toto ovoce podporuje látkovou výměnu, zpevňuje cévy a žíly, posiluje imunitní systém, zlepšuje vidění i náladu. Hlavně na podzim a přes zimu pomůže předcházet chřipce, nachlazení i rýmě. Kiwi podporuje funkci srdce a svalů a pomáhá při krvácení z dásní a parodontóze.

Jak ho nakupovat

Vybírejte tvrdší plody, které při pokojové teplotě rychle dojdou. Pokud koupíte hodně tvrdé, vydrží při nízké teplotě i několik týdnů.

Kiwi
Autor: profimedia.cz

Luštěninové klíčky

Prodlužují život

Jsou plné vitaminů A, C, D, E, K a řady B, obsahují vápník, fosfor, magnesium, železo, ale i velmi cenné bílkoviny. Pomáhají při otocích, svalových křečích, trávicích potížích, zabírají na vyrážky a ekzémy, posilují imunitu.

Co nechat klíčit?

Všechny druhy luštěnin, čočku, fazolky mungo, sóju, špaldu, oves nebo třeba žito. Dobře klíčí i vojtěška, řeřicha, hořčice, sezam nebo červená řepa.

Semínka nejprve propláchněte vodou a nechte na světle v misce bobtnat. Ideální je jíst klíčky čerstvé v salátu nebo jogurtu.

Autor: Majka Vinická, Kbak