Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dva šálky kávy denně snižují riziko rakoviny prsu

Ilustrační foto - káva
28. dubna 2008 | 16:37

Káva jako lahodný a velmi oblíbený nápoj neustále přitahuje zájem odborníků, kteří se snaží zjistit, zda lidskému zdraví škodí nebo prospívá.

V poslední době se objevila řada studií, která hovořila spíše o léčebných či preventivních účincích kávy. Ne jinak je tomu v případě švédského výzkumu, v němž vědci z univerzit v Malmö a Lundu zjistili, že dva šálky kávy denně mohou ženu ochránit před rakovinou prsu nebo zbrzdit její nástup v závislosti na tom, jaký typ genu CYP1A2 žena vlastní.

Káva podle Švédů obsahuje látky, které jsou velmi podobné ženským pohlavním hormonům. Řada látek obsažených v kávě může pozměnit metabolismus, takže žena získá lepší sestavu různých estrogenních sloučenin. Kofein obsažený v nápoji navíc brání růstu nádorových buněk.

Helena Jernstromová se svým týmem sledovala 460 žen postižených rakovinou prsu. Některé z nich měly A/A variantu, některé A/C variantu a jiné C/C variantu genu CYP1A2. Tento gen přitom kóduje enzymy potřebné k metabolizování estrogenů a kávy.

Ženy mající ve své výbavě alespoň jednu alelu C, které pily nejméně tři šálky kávy denně, byly mnohem méně často postiženy rakovinou prsu než ty, které měly obě alely A a které zároveň konzumovaly stejné množství kávy. U majitelek alespoň jedné alely C bylo riziko dvoutřetinové. Ale u patnácti procent z nich se vyvinul k estrogenu necitlivý nádor, který lze mnohem hůře léčit.

"Většina však nicméně měla k estrogenu senzitivní a mnohem snáze léčitelný nádor. A ženy, u kterých se vyvinul nádor ve vyšším věku, prospívaly lépe než ty, u kterých se vytvořil v mládí," tvrdí Jernstromová. Přesto je podle ní příliš brzy na to, aby ženám mohla konzumaci kávy doporučit z preventivního hlediska.

Závěry její studie byly publikovány v odborném časopise Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Autor: Famous